Futballtangó

Célegyenesben a dél-amerikai vb-selejtezők

2022. január 27. - _Adamo_

argbra_1.jpg

Az előttünk álló napokban újabb két fordulóra kerül sor a 2022-es világbajnoki selejtezősorozat dél-amerikai zónájában. Brazília és Argentína már biztosan kvalifikálta magát, a többiek között azonban még ádáz küzdelem dúl a fennmaradó helyekért.

A tavalyi Copa Américát megnyerő Albiceleste már két és fél éve nem talált legyőzőre, Lionel Scaloni csapata az utolsó 27 mérkőzését vívta meg veretlenül. A legfőbb motiváció ezen sorozat további életben tartása lehet a hátralévő selejtezőkön. Az argentin válogatott a soron következő körökben csütörtökre virradóra lép pályára az életéért harcoló Chile ellen az Atacama-sivatagban fekvő Calamában, míg jövő szerda hajnalban a szintén még a kijutásért küzdő Kolumbiát fogadja Córdobában.

A legnagyobb hiányzónak számító Lionel Messi mellett különféle sérülések miatt Joaquin Correa, Cristian Romero, Exequiel Palacios, Nicolás Domínguez és Juan Foyth sem tagja az aktuális névsornak, mint ahogyan a korábbi híresztelésekkel ellentétben Giovanni Simeone sem lesz ott a csapatban. Ugyanakkor nagy visszatérő lehet két szigetországi légiós, Alexis Mac Allister és Emiliano Buendía a válogatottban, akik azonban koronavírus-fertőzés miatt Chile ellen biztosan nem játszhatnak, illetve Paulo Dybala és Maximiliano Meza is újra bekerült az Albiceleste brigádjába.

Messi távolmaradásával kapcsolatban a szövetségi kapitány így fogalmazott: "elmondta, hogy sokat kivett belőle a koronavírus-fertőzés, meccshiánya van, szeretnénk ha teljesen felépülne és mielőbb visszanyerné a formáját. Közösen úgy határoztunk, ha az lesz a legjobb számára, ha most nem tart velünk".

A hétszeres aranylabdás távollétében Ángel Di María lesz a válogatott csapatkapitánya.

Az indulás előtt derült ki, hogy Lionel Scaloni koronavírus-tesztje pozitív lett, így nem utazhatott a csapattal Chilébe. A szövetségi kapitány távollétében segítői, Roberto Ayala és Walter Samuel fogják irányítani a válogatottat.

Az argentin válogatott kerete

Kapusok: Franco Armani (River Plate), Esteban Andrada (Monterrey), Emiliano Martínez (Aston Villa), Juan Musso (Atalanta)
Hátvédek: Nahuel Molina (Udinese), Gonzalo Montiel (Sevilla), Lucas Martínez Quarta (Fiorentina), Germán Pezzella (Real Betis), Nicolás Otamendi (Benfica), Lisandro Martínez (Ajax), Nicolás Tagliafico (Ajax), Marcos Acuña (Sevilla)
Középpályások: Nicolás González (Fiorentina), Lucas Ocampos (Sevilla), Leandro Paredes (PSG), Guido Rodríguez (Real Betis), Rodrigo De Paul (Atlético Madrid), Giovani Lo Celso (Tottenham), Alejandro “Papu” Gómez (Sevilla), Alexis Mac Allister (Brighton), Emiliano Buendía (Aston Villa), Ángel Di María (PSG)
Támadók: Ángel Correa (Atlético Madrid), Julián Álvarez (River Plate), Lautaro Martínez (Inter), Maximiliano Meza (Monterrey), Paulo Dybala (Juventus)

scaloni_1.jpg

A brazilok és az argentinok mögött a harmadik helyen Ecuador emelkedik ki némileg a többiek közül, de matematikailag még nem tudták biztosítani katari részvételüket. A negyediktől a kilencedik helyig bezárólag hat csapat között mindössze négy pont a különbség, közöttük egyelőre még szinte bármi előfordulhat. Kolumbia és Peru azonos pontszámmal áll a negyedik-ötödik helyen, őket egy-egy ponttal követi Chile és Uruguay a hatodik-hetedik pozícióban, újabb egy pontra a nyolcadik Bolívia, és tőlük kettővel van lemaradva a kilencedik Paraguay. A sereghajtó Venezuela már lecsúszott a többiektől, egyedül nekik nincs már reális esélyük a kvalifikációra, de a még akár ők is értékes pontokat vehetnek el a vb-ért harcolóktól.

A világbajnokságra az első négy helyezett jut ki automatikusan, az ötödik helyezett majd interkontinentális pótselejtezőt játszik. A végelszámolásnál azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol az érintett csapatok közt.

A 15. forduló programja:

Január 27., csütörtök, 22:00 Ecuador – Brazília
Január 28., péntek, 00:00 Paraguay – Uruguay
Január 28., péntek, 01:15 Chile – Argentína
Január 28., péntek, 22:00 Kolumbia – Peru
Január 28., péntek, 23:00 Venezuela – Bolívia

A 16. forduló programja:

Február 1., kedd, 21:00 Bolívia – Chile
Február 2., szerda, 00:00 Uruguay – Venezuela
Február 2., szerda, 00:30 Argentína – Kolumbia
Február 2., szerda, 01:30 Brazília – Paraguay
Február 2., szerda, 03:00 Peru – Ecuador

A dél-amerikai világbajnoki selejtezőzóna aktuális állása:

1. Brazília 35 pont (13 meccs, 27-4)
2. Argentína 29 pont (13 meccs, 20-6)
3. Ecuador 23 pont (14 meccs, 23-13)
4. Kolumbia 17 pont (14 meccs, 16-17)
5. Peru 17 pont (14 meccs, 15-20)
6. Chile 16 pont (14 meccs, 15-16)
7. Uruguay 16 pont (14 meccs, 14-21)
8. Bolívia 15 pont (14 meccs, 20-28)
9. Paraguay 13 pont (14 meccs, 9-18)
10. Venezuela 7 pont (14 meccs, 9-25)

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8316825028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.27. 23:20:37

Ha idén sem jön össze, akkor 20 év óta nem nyert dél-amerikai csapat VB-t..
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása