Futballtangó

Megkezdődnek a dél-amerikai vb-selejtezők

2023. szeptember 06. - _Adamo_

argecu.JPG

Csütörtökről péntekre virradóra kezdődnek meg a 2026-os világbajnokság selejtezői a dél-amerikai kontinensen a körmérkőzéses szakasz 1. fordulójának mérkőzéseivel.

A 48 csapat részvételével megrendezésre kerülő 2026-os világbajnokságra a dél-amerikai kontinensről hat csapat automatikusan kvalifikálja magát, a tízcsapatos kvalifikáció hetedik helyezettje pedig pótselejtezőt játszhat. A lebonyolítás a megszokottak szerint zajlik, a tíz csapat egy csoportban körmérkőzéseket vív egymással, és a 18 forduló végeztével alakul ki a végeredmény.

Az argentin válogatott a hét elejétől az ezeizai edzőközpontban edzőtáborozik. Az elmúlt hétvégén sérülést szenvedő Lisandro Martínez is csatlakozott a kerethez és a beszámolók szerint egészséges, bevethető lesz az első két mérkőzésen. Ennek ellenére az előzetesen megadott névsorba utólag Facundo Medina (RC Lens) is meghívást kapott, valószínűleg az MU védője körüli bizonytalanság miatt.

A világbajnoki címvédő szeptember 7-én, csütörtökről péntrekre virradóra az Ecuador ellen a Monumentalban lép pályára, majd 12-én, jövő kedden késő este La Pazba látogat Bolívia magaslati otthonába.

A selejtezősorozat első fordulójában Uruguay - Chile rangadót rendeznek, míg a brazil válogatott Bolíviát fogadja. A második körben egyebek mellett a Selecao Peruba látogat, míg a Marcelo Bielsa vezette Celeste Ecuador vendége lesz.

Az 1. forduló programja:

Péntek, 00:30 Paraguay - Peru
Péntek, 01:00 Kolumbia - Venezuela
Péntek, 02:00 Argentína - Ecuador
Szombat, 01:00 Uruguay - Chile
Szombat, 02:45 Brazília - Bolívia

A 2. forduló programja:

Kedd, 22:00 Bolívia - Argentína
Kedd, 23:00 Ecuador - Uruguay
Szerda, 00:00 Venezuela - Paraguay
Szerda, 02:30 Chile - Kolumbia
Szerda, 04:00 Peru - Brazília

Crónica Uruguay vs. Cuba (2-0): goles, video, resumen y mejores jugadas del  partido amistoso en el Centenario | FUTBOL-INTERNACIONAL | DEPOR

Az előző világbajnokságra még négy csapat jutott ki automatikusan a kontinensről. Brazília és Argentína veretlenül kvalifikálta magát, valamint Uruguay és Ecuador jutott még ki. Alighanem a mostani selejtezősorozatban is ez a négy csapat számít a legnagyobb esélyesnek: előbbi kettő kiemelkedő minősége egyértelmű, míg az uruguayiak és az ecuadoriak egyaránt ígéretes fiatalokból állnak. (Az egyenlítői ország 3 pontos levonással kezd Byron Castillo dokumentumhamisítási ügye miatt.)

A fennmaradó két automatikus vb-résztvevő helyre alighanem további négy csapat pályázik: Peru csak tizenegyesekkel maradt le az előző vb-ről a pótselejtezőn, Kolumbia, Chile és Paraguay ugyancsak javítani szeretne. Talán ezen hármas valamennyi tagja gyengébb, mint az elmúlt években, de a fanatikus szurkolóikat ki kell engesztelniük, így mindent meg fognak tenni a kvalifikációért.

A kontinens két "sötét lova" továbbra is Bolívia és Venezuela lehet, akik papíron továbbra is gyengébbek a többieknél. A két szerényebb képességű válogatott számára ugyanakkor szintén motiváló lehet, hogy ezúttal a kijutáshoz "csak" a hatodik, a pótselejtezőhöz pedig "csak" a hetedik helyet kéne megkaparintani.

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a tízből hét(!) válogatottat argentin szövetségi kapitány irányít. Lionel Scaloni (Argentína) mellett Marcelo Bielsa (Uruguay), Néstor Lorenzo (Kolumbia), Eduardo Berizzo (Chile), Guillermo Barros Schelotto (Paraguay), Fernando Batista (Venezuela) és Gustavo Costas (Bolívia) személyében. A fennmaradó három együttesből kettőt ugyancsak argentin edző vezetett a közelmúltban: Gustavo Alfaro a tavalyi vb-t követően távozott Ecuador kispadjáról, Ricardo Gareca pedig tavaly júniusban hagyta el Perut a sikertelen pótselejtező után (és majdnem Ecuador új kapitánya lett). Csak a brazil válogatottnak nincs közelmúltbeli argentin kötődése, ami a presztízs miatt érthető is.

Az első két szeptemberi fordulót követően még októberben és novemberben újabb két-két fordulót bonyolítanak le, majd a kvalifikáció a 7. fordulóval 2024. szeptemberétől folytatódik tovább a jövő nyári Copa América és az azt megelőző felkészülés miatt.

Az argentin válogatott kerete:


Kapusok:
 Emiliano Martínez (Aston Villa), Juan Musso (Atalanta), Walter Benítez (PSV Eindhoven), Franco Armani (River Plate)
Hátvédek: Nahuel Molina (Atlético Madrid), Germán Pezzella (Real Betis), Gonzalo Montiel (Nottingham Forrest), Juan Foyth (Villarreal), Marcos Senesi (Bournemouth), Lisandro Martínez (Manchester United), Cristian Romero (Tottenham), Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon), Nicolas Otamendi (Benfica), Lucas Esquivel (Athletico Paranaense), Facundo Medina (RC Lens)
Középpályások: Leandro Paredes (AS Roma), Rodrigo De Paul (Atlético Madrid), Guido Rodríguez (Real Betis), Enzo Fernández (Chelsea), Alexis Mac Allister (Liverpool), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Ángel Di María (Benfica), Alan Velasco (FC Dallas), Bruno Zapelli (Athletico Paranaense), Thiago Almada (Atlanta United)
Támadók: Lionel Messi (Inter Miami), Lucas Beltrán (Fiorentina), Lautaro Martínez (Inter), Nicolás González (Fiorentina), Ángel Correa (Atlético Madrid), Facundo Buonanotte (Brighton & Hove Albion), Julián Álvarez (Manchester City), Alejandro Garnacho (Manchester United)

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8818208255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása