Futballtangó

Az 1978-as vb-cím sikerkovácsa, César Luis Menotti

2021. október 22. - _Adamo_

menotti1.jpg

1938. október 22-én (sok forrás szerint november 5-én) született az Argentína első világbajnoki győztes szövetségi kapitánya, César Luis Menotti, aki egy igazi tanár és szenvedélyes szakember volt aktív trénerként. Közismert beceneve "El Flaco" (sovány) a magas, vékony alkatából ered.

A rosáriói származású szakember játékos pályafutása során mindössze két válogatottságig jutott. Menotti először szülővárosában a Rosário Central csapatát erősítette, később hazájában még a Racing Club és a Boca Juniors alkalmazásában állt, majd az Egyesült Államokban és Brazíliában szerepelt. Az egykori csatár tagja volt a Xeneize 1965-ös bajnokcsapatának, majd a Santos soraiban is szép sikereket ért el.

"Futballistának lenni annyit jelent, mint emberek ezreinek érzéseinek és álmainak kiváltságos tolmácsának lenni."

Edzői karrierjét a városi rivális Newell's Old Boys irányításával kezdte, majd az Huracán csapatánál tette le igazán a névjegyét, mellyel 1973-ban megnyerték a Metropolitano-bajnokságot. A Globo kispadján töltött hároméves ciklus után, 1974-ben vette át az argentin válogatott irányítását.

Menotti kilenc éven át vezette az argentin nemzeti csapatot. Az 1978-as hazai világbajnokságon kitörölhetetlen hőstettet hajtott végre az argentin futball egyetemes történetében a hőn áhított első vb-cím megnyerésével. Ugyan a fiatal Diego Maradonát a népharag dacára kihagyta a csapatból és a bírálatok ellenére európai légiósként behívta a Valenciában szereplő Mario Kempest, döntései végül a mestert igazolták. Noha a torna sokáig döcögősen alakult a házigazda számára, a hollandok elleni döntő hosszabbításbeli megnyerésével hazai közönség előtt ünnepelhették az aranyérmet. Egy évvel később irányításával a Maradona-féle U20-as válogatott megnyerte a tokiói korosztályos vb-t, ám a felnőtt csapat a Copa Américán nem jutott tovább a csoportjából. Az 1982-es spanyol vb-n a címvédő válogatott az első csoportkört még sikerrel vette, ám a középdöntőben az Olaszország és a Brazília elleni vereséget követően búcsúzni kényszerült.

"A mi labdarúgásunk a munkásosztályhoz tartozik, népszerűsége és nagylelkűsége azonban lehetővé teszi, hogy mindenki élvezhesse."

Később ugyan még hosszasan tevékenykedett edzőként, nem tudott hasonlóan nagy sikert elérni, és leginkább az 1978-as vb-ről maradt emlékezetes a karaktere hosszú hajával és a mindig a szájában lógó cigarettával.

A továbbiakban a Barcelona (1983-1984) és az Atlético Madrid (1987-1988) mellett hazájában a Boca Juniors (1986-1987, 1993-1994), a River Plate (1989) és az Independiente (1996-1997, 1997-1999) edzője volt. Ugyanakkor megfordult például az uruguayi Penarol, a mexikói válogatott, vagy éppen a Sampdoria kispadján is. Már a 60-on túl betöltötte a Rosário Central, illetve később újból az Independiente vezetőedzői posztját, ám ezek próbálkozások rövid időn belül véget értek.

"Az utópiák világa kipusztult. Haszonelvű társadalomban élünk, ahol a futball nagy üzletekre kárhoztatott."

Utoljára 2007-ben a mexikói Tecos csapatánál vállalt edzői feladatokat, napjainkban pedig az argentin válogatottak igazgatójaként tevékenykedik.

Menotti a világbajnoki címmel és a válogatott élén végzett munkájával előkelő helyet foglal minden idők legjobb argentin edzői között, sokan igazi halhatatlan legendának tartják őt, melyhez szórakoztató, bátor támadófocija és egyedi stílusa is nagyban hozzájárult.

menotti2.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1316732680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása