Futballtangó

Argentína és Kolumbia vívja a Copa América döntőjét

2024. július 12. - _Adamo_

messi-james.jpg

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra rendezik az idei Copa América döntőjét, ahová a címvédő Argentína és a több mint két éve veretlen Kolumbia kvalifikálta magát.

A Copa América elődöntőjében a kontinensbajnoki címvédő és világbajnok argentin válogatott a papírformának megfelelően magabiztos, 2-0-s győzelmet aratott Kanada felett, míg Kolumbia óriási csatában 1-0-ra győzte le Uruguayt úgy, hogy a második félidőben végig tíz emberrel játszott.

A döntő felé vezető úton az argentin válogatott a negyeddöntőt tizenegyesrúgásokkal abszolválta, a másik négy meccsét rendes játékidőben – kapott gól nélkül – nyerte meg, míg Kolumbia négy győzelem mellett egyetlen alkalommal, a Brazília elleni utolsó csoportmeccsen osztozott meg a pontokon.

Az ugyancsak argentin szövetségi kapitány által irányított kolumbiai válogatott már több mint két éve nem talált legyőzőre. Kolumbia sorozatban 28 mérkőzést vívott meg veretlenül, a legutolsó vesztes meccse éppen az argentinok elleni legutóbbi találkozója volt. 2022. februárjában Lautaro Martínez góljával 1-0 lett az eredmény az egymás elleni vb-selejtezőn. Néstor Lorenzo két évvel ezelőtti kinevezése óta Kolumbia 25 meccset abszolvált vereség nélkül, a szakmeber eddigi mérlege 19 győzelem és hat döntetlen a kolumbiai kispadon.

Eközben az argentin válogatott az elmúlt két és fél évben - a katari vb első meccsén elszenvedett vereség óta - 25 meccséből csak egyetlen találkozót vesztett el, amikor tavaly novemberben Uruguaytól kapott ki vb-selejtezőn hazai környezetben.

Az argentin válogatott csapatkapitánya, Lionel Messi nehéz mérkőzésre számt a döntőben, de megfelelően felkészültnek tartja a csapatot:

"Természetesen láttuk az Uruguay-Kolumbia elődöntőt. Pontosan tudtuk, hogy bármelyik csapat lesz az ellenfelünk, kőkemény meccs lesz a döntőben. Kolumbia már régóta nem veszített, nagyszerű játékosokat vonultat fel és igencsak intenzív játékot játszanak. Leginkább abban rejlik az erősségük, hogy gyors és dinamikus támadásokat vezetnek. A döntők mindig különböző meccsek, de jó formában vagyunk, nyugodtak vagyunk az egész tornán, igyekszünk élvezni, amit ami körülöttünk történik. Nagyon koncentrálunk a döntőre."

A kolumbiai válogatott csapatkapitánya, James Rodríguez nagyszerűen futballozik ezen a tornán, újra a legszebb napjait idéző formát mutat. A 32 éves irányító egy tizenegyesgólja mellett már hat gólpasszt regisztrált a Copán, amellyel új rekordot állított fel az egy torna alatti asszisztok számában.

Argentína 2021-ben 28 év szünet után nyerte meg a viadalt, elhódítva ezzel története 15. kontinensbajnoki címét, így jelenleg Uruguayjal holtversenyben a versengés legeredményesebb csapata. Kolumbia eddig egyetlen alkalommal, 2001-ben diadalmaskodott, amikor a hazai torna döntőjében legyőzte Mexikót. Azt megelőzően 1975-ben elvesztette a döntőt, a 23 évvel ezelőtti sikere óta pedig három sikertelen elődöntő után most először jutott be újra a fináléba.

Az egyenes kieséses szakasz eddigi mérkőzéseivel ellentétben, amennyiben a döntőben a 90 perc döntetlennel ér véget, kétszer 15 perces hosszabbítást tartanak, és csak ezt követően kerülhet sor a tizenegyesrúgásokra.

A Copa América döntőjét hétfőre virradóra, magyar idő szerint hajnali két órától rendezik a Miami Gardensben található Hard Rock Stadiumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr118445451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása