Futballtangó

Argentína hosszabbításban nyerte meg a Copa América döntőjét

2024. július 15. - _Adamo_

dimariacol.JPG

Az argentin válogatott hosszabbításban 1-0-s győzelmet aratott Kolumbia ellen a Copa América döntőjében, így a nemzeti csapattól búcsúzó Ángel Di María győzelemmel köszönt el a válogatottól.

A címvédő és világbajnok argentin válogatott drámai csatában múlta felül a kihívó Kolumbiát az Egyesült Államokban rendezett Copa América döntőjében, így története során tizenhatodik alkalommal hódította el a kontinens bajnoki címét.

A beléptetés körül kialakult súlyos problémák miatt a döntő kezdése mintegy másfél órával csúszott. Lionel Scaloni az alábbi argentin kezdőt küldte pályára: E. Martínez - Montiel, C. Romero, Li. Martínez, Tagliafico - Di María, De Paul, E. Fernández, A. Mac Allister - Messi, J. Álvarez. Az első lehetőség ugyan J. Álvarez révén az argentinok előtt adódott, a mérkőzést Kolumbia kezdte aktívabban. Öt perc után L. Díaz lendületből megeresztett lövését E. Martínez védte, majd kisvártatva J. Córdoba ajtó-ablak helyzetben a kapufa külső oldalát találta el. A kolumbiaiak igyekeztek dominálni a meccs elején, az argentinok átadtak a területeket, és az ellentámadásokra rendezkedtek be. A kezdeti rohamok idővel alább hagytak és húsz perc elteltével az argentinok is helyzetbe kerültek, Messi blokkolt lövését C. Vargas hatástalanította. Kolumbia továbbra is kezdeményebbnek bizonyult, és fél óra elteltével Lerma kellemetlen távoli lövésével szemben E. Martíneznek kellett ismét védést bemutatnia. Nem sokkal később Messi szorult ápolásra, miután egy megindulást követően csúnyán rácsúsztak a sípcsontjára, de folytatni tudta a játékot. Az első játékrész hajrájában az argentinok egyre többször próbálkoztak, azonban a legnagyobb helyzet alkalmával Tagliafico fejese jócskán elkerülte a kolumbiai kaput, így az első játékrész gól nélküli döntetlennel ért véget.

A második játékrész mindkét csapat aktívabban kezdte, S. Arías jobbról kapu elé lőtt labdája azonban a hosszú oldali kapufa mellett elhagyta a játékteret, majd a másik oldalon Messi megindulását követően Di María közelről lőtt C. Vargas kapusba. Az 54. percben egy veszélyes szöglet után D. Sánchez fejelt az ötösön belülről az argentin kapu fölé. Ezt követően Di María megindulása után A. Mac Allister fejesét Lerma kézzel blokkolta, de ment tovább az akcíó, majd Di María újabb bal oldali elfutása után a hosszú sarokba tartó lövését C. Vargas bravúrral védte, a kezezést pedig nem nézték vissza. A második félidő derekánál Messi ismét ápolásra szorult, és ezúttal nem is tudta folytatni a játékot utána, az argentin csapatkapitányt le kellett cserélni, N. González váltotta. Pár perccel később újabb kényszerű cserét kellett végrehajtani, Montiel helyére Molina állt. Negyedórával a vége előtt az egyik argentin kontra végén a csereként beálló N. González talált a hálóba, de az akciót leshelyzet előzte meg, így nem adták meg a gólt. A hajrában az argentin válogatott akciózott többet, de képtelenek voltak érdemi lehetőséget kialakítani, N. González kiszorított helyzetből leadott fejese nem találta el a kaput, Di María pedig egy labdaszerzést követően nem tudta bevenni C. Vargas kapuját. A 90 perc és az azt követő ráadás sem hozott döntést, így hosszabbításra került sor.

A túlóra első félidejében folytatódtak az argentin támadások, öt perc elteltével De Paul bejátszását követően N. González ajtó-ablak helyzeténél ismét C. Vargas védett bravúrral. Néhány perc múlva a másik oldalon J. Arias felpattanó lövését E. Martínez fogta meg. A 96. percben újabb három cserét hajtott végre az argentin válogatott: J. Álvarezt La. Martínez, A. Mac Allister Paredes, E. Fernándezt pedig Lo Celso váltotta. Az első játékrész végén a kolumbiaiak több ígéretes akciót vezettek, azonban nem jártak sikerrel. A térfélcsere után Di María kapu elé lőtt bejátszásáról La. Martínez csak centikkel maradt le. A 112. percben viszont Lo Celso indítása már tökéletesen megtalálta Lautaro Martínezt, aki kiugrott a védők közt, majd kilőtte a hosszú sarkot és megszerezte a vezetést Argentína javára. A hátralévő időben Kolumbia elkeseredett támadásokat vezetett az egyenlítésért, de nem tudtak helyzetbe kerülni E. Martínez kapuja előtt. A hajrában a búcsúzó Di Maríát megtapsolhatta a publikum, ugyanis Otamendi lépett pályára a helyére. Végül az argentinok megtartották a minimális előnyt és megvédték címüket, ezzel rrekordot jelentő, 16. alkalommal hódították el a Copa Américát.

Argentína - Kolumbia 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 1-0) - hosszabbítás után 
Helyszín: Hard Rock Stadium, Miami Gardens; Vezette: Raphael Claus (brazil)
Gólszerző: La. Martínez (112.), ill. -
Sárga lapok: A. Mac Allister (61.), Lo Celso (118.), ill. J. Córdoba (27.), Borja (115.)
Kiállítva:ill. -

Argentína: E. Martínez - Montiel (Molina 72.), C. Romero, Li. Martínez, Tagliafico - Di María (Otamendi 117.), De Paul, E. Fernández (Lo Celso 96.), A. Mac Allister (Paredes 96.) - Messi (N. González 66.), J. Álvarez (La. Martínez 96.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.

Kolumbia: C. Vargas - S. Arias, D. Sánchez, Cuesta, Mojica - R. Ríos (Castano 89.), Lerma (Uribe 106.) - J. Arías (Carrascal 106.), J. Rodríguez (Quintero 91.), L. Díaz (Borja 106.) - J. Córdoba (Borré 89.). Szövetségi kapitány: Néstor Lorenzo.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9918446701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása