Futballtangó

Újra címvédőként indul csatába az argentin válogatott

2024. június 20. - _Adamo_

dimariamessi24.png

Magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradóra veszi kezdetét a 2024-es Copa América, melyre a - 2016-os centenáriumi tornához hasonlóan - az Egyesült Államokban kerül sor 16 csapat részvételével.

Miután az argentin válogatott legutóbbi, a 2021-es tornán megtörte a 28 éves trófea nélküli sorozatát, az idei viadalon az Albiceleste címvédőként szerepelhet.

Ráadásul másfél évvel az előző Copa América-győzelem után az argentinok még a világbajnoki címet is elhódították 2022 decemberében. Így aztán a szurkolóknak végképp új helyzethez kell alkalmazkodniuk, hiszen azok után, hogy éveken, évtizedeken át azt vártuk, hogy mikor szakad meg az ínséges, trófea nélküli időszak, a "gauchók" megnyerték a Copa Américát és a világbajnokságot is.

Scaloni csapatának hozzáállása az edzésekről kiszivárgott viselkedés és a felkészülési meccseken mutatott játék alapján semmit nem változott azzal, hogy ezúttal nem kihívóként, hanem címvédőként küzdhetnek. Ráadásul a világbajnokság megnyerése óta valamennyi vb-selejtezőn és egyéb mérkőzésen szembesülhettek vele, hogy mindenki kettőzött erővel küzd a regnáló világbajnok ellen. Ennek ellenére azóta is csak Uruguay tudta egyszer legyőzni az Albicelestét. A tavaly novemberi vb-selejtezőn Marcelo Bielsáék 2-0-s győzelmet arattak a La Bombonerában.

Az a mérkőzés mindenesetre intő jel lehet, hogy bármennyire is tartja fent a motivációt az argentin válogatott, tudat alatt is lehet bennük egyfajta jóllakottság, hogy már nem annyira éhesek a sikerre, mint azelőtt, míg nem nyertek meg mindent, és bizony időnként szembejöhet egy-egy olyan ellenfél, aki motiváltabb, keményebb, és esetleg jobban akarja a sikert. Mondanom sem kell, ha mindez éppen egy egyenes kieséses mérkőzésen történik, akkor pedig már nincs is javítási lehetőség, és máris odavesznek a címvédésről szövögetett álmok.

Az elmondottak alapján mindezzel Lionel Scaloni szövetségi kapitány is tisztában van, hiszen a minap a tőle megszokott racionális hozzáállással ecsetelte a kontinensviadal esélyeit:

"Gyönyörű volt, amit elértünk, de az már a múlt, kizárólag a jelenre kell koncentrálnunk. Nem elég meg az, amit korábban elértünk. Azt a 26 játékost hívtam meg a keretbe, akik a legjobb formában vannak, ahogyan azt mindig is tettem. Mindenkinek meg kell küzdenie a csapatba kerülésért."

Bízunk benne, hogy a Copa América és a világbajnoki cím megnyerése olyan lendületet és felszabadultságot ad a csapatnak, hogy továbbra is képesek lesznek a legjobb tudásukat nyújtani. Lionel Messi megszokott klasszisa, vagy éppen az utolsó tornáját játszó Ángel Di María mellett új impulzust adhatnak azok a fiatal játékosok, akik az első nagy nemzetközi tornájukon lépnek pályára, mint Alejandro Garnacho és Valentín Carboni.

Amíg eddig azért szurkoltunk, hogy kedvenceink visszatérjenek a trónra, most annak megtartásában bízhatunk. Eddig a siker iránti vágy, mostantól annak fenntartása vezényelheti a játékosok többségét. Nem közhely azt kijelenteni, hogy a csúcson maradni nehezebb, mint oda elérni. Mivel az argentin válogatott a legnagyobb esélyesnek számít a Copa Américán, talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy a címvédés sikeressége nagy részben a csapat motivációján múlhat. Egyetlen meccset sem lehet nem a legnagyobb óvatossággal venni, mert azért bőven vannak a mezőnyben olyan ellenfelek, akik boríthatják a papírformát.

Az argentin válogatott 15 alkalommal nyerte meg a dél-amerikai kontinensbajnokságot, a címvédés eddig ötször sikerült. Az Albiceleste az 1927-es sikert követően 1929-ben ismételt, majd 1945-ben, 1946-ban és 1947-ben egymást követő három alkalommal diadalmaskodott, míg 1959-ben és 1993-ban egyaránt címvédőként lett végső győztes.

Az argentin válogatott kerete:

 

Kapusok: Franco Armani (River Plate), Gerónimo Rulli (AFC Ajax), Emiliano Martínez (Aston Villa)
Hátvédek: Gonzalo Montiel (Nottingham Forest), Nahuel Molina (Atlético Madrid), Cristian Romero (Tottenham), Germán Pezzella (Real Betis), Lucas Martínez Quarta (Fiorentina), Nicolás Otamendi (Benfica), Lisandro Martínez (Manchester United), Marcos Acuna (Sevilla), Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon)
Középpályások: Guido Rodríguez (Real Betis), Leandro Paredes (AS Roma), Alexis Mac Allister (Liverpool), Rodrigo De Paul (Atlético Madrid), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Enzo Fernández (Chelsea), Giovani Lo Celso (Tottenham), Ángel Di María (Benfica), Valentín Carboni (Monza)
Támadók: Lionel Messi (Inter Miami), Alejandro Garnacho (Manchester United), Nicolás González (Fiorentina), Lautaro Martínez (Inter), Julián Álvarez (Manchester City)

Az argentin válogatott csoportmérkőzéseinek programja:

 

Június 21., péntek, 02:00 Argentína – Kanada Mercedes-Benz Stadium, Atlanta
Június 26., szerda, 03:00 Chile – Argentína MetLife Stadium, East Rutherford
Június 30., vasárnap, 02:00 Argentína – Peru Hard Rock Stadium, Miami Gardens

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4518431553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása