Futballtangó

A legmegterhelőbb mérkőzésére készül a vb-címvédő argentin válogatott

2023. szeptember 12. - _Adamo_

argboltra.JPG

Ecuador 1-0-s legyőzése után az argentin válogatott kedd késő este Bolívia vendégeként lép pályára a dél-amerikai világbajnoki selejtezők folytatásában.

Az argentin válogatott tagjai már a 3600 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő La Pazban tartózkodnak, ahol Bolívia ellen vívhatják meg a második mérkőzésüket a kvalifikációs sorozatban.

Számtalan találgatás övezte Lionel Messi szereplését, ugyanis a csapatkapitány az előző mérkőzés hajrájában fáradtságra hivatkozva cserét kért, ám a 36 éves klasszis elutazott társaival együtt a mérkőzésre, és minden jel arra mutat, hogy pályára is fog lépni az Estadio Hernando Silesben.

"Biztosan ott lesz velünk a mérkőzésen, később fog döntés születni arról, hogy játszik-e. Meglátjuk, milyen állapotban lesz. Alapvetően nem tervezek jelentősebb változásokat az Ecuador elleni meccshez képest, maximum két-három csere fordulhat elő, de nagyjából hasonló összeállításban fogunk játszani" - szögezte le Lionel Scaloni szövetségi kapitány.

Bár Bolívia a képességeit illetően a kontinens egyik leggyengébb válogatottja, a magaslati körülmények miatt minden ellenfélnek pokolian nehéz dolga van itt játszani, ezáltal a La Verde hazai pályán bárkire veszélyes lehet. Az elmúlt években az argentin válogatott többször is kikapott ezen a helyszínen, az Albiceleste a legemlékezetesebb fiaskót Diego Maradona szövetségi kapitánysága alatt szenvedte el a 2009-es 6-1-es zakó formájában. Legutóbb azonban sikerült nyerni La Pazban 2-1-re.

"Az összes többi csapatnak is játszania kell itt, nem foglalkozunk ezzel. Nyilván nehezíti a dolgunkat, de együtt kell élnünk vele. Nem fogunk emiatt panaszkodni sem most, sem a meccs után. Nyerni megyünk, aztán meglátjuk, mi lesz" - jelentette ki Scaloni.

Az argentin válogatott tagjai közül a legutóbbi selejtezősorozatban Messi mellett Nicolás Otamendi, Nicolás Tagliafico, Rodrigo De Paul, Leandro Paredes, Exequiel Palacios, Lautaro Martínez, Guido Rodríguez és Facundo Medina lépett pályára a Bolívia ellen idegenbeli meccsen, ugyanakkor az alapcsapat számtalan játékosa még soha nem játszott ezen magaslati körülmények közt, akik számára újdonság lehet a fokozott fizikai megterhelés. Egy nem itt élő ember számára már a puszta létezés, a sétálás is megterhelést jelent, ebben a magasságban könnyen fejfájás, légszomj jelentkezett, sportolás esetén pedig a szervezett fokozott megterhelésnek van kitéve.

"Kapkodom a levegőt az edzésen" - írta egy a La Paz-i tréningen készült képéhez Emiliano Martínez kapus, utalva a fokozottan megterhelő körülményekre.

 

Az évtizedek során a megszokott tengerszint feletti magasságból érkező ellenfelek különféle praktikákat találtak ki a bolíviai körülmények átvészelésére – biztos recept azonban nincs rá. Vannak, akik úgy vélik, érdemes akár már hetekkel a meccs előtt megérkezni az országba (erre napjainkban a sűrű versenynaptár miatt nincs lehetőség), mások arra esküsznek, hogy elég csak pár órával a meccs előtt beesni a helyszínre. Az argentinok és az uruguayiak a matétea, mások a helyi kokatea erejében bíznak, de különböző, tiltólistán nem szereplő (gyógy)szerek alkalmazásáról is lehetett olvasni.

A korábbi bevált módszernél maradva az argentin nemzet csapat tagjai személyes oxigén palackok használatával igyekeztek minél gyorsabban aklimatizálódni La Paz extrém tengerszint feletti magasságához.

Sokat elárul a fokozott terhelésről, hogy a világ valaha volt legjobb játékosai közé sorolt Lionel Messi pályafutása során eddig négyser lépett itt pályára a válogatottban, de csak egyetlen alkalommal hagyta el győztesen a pályát, gólt és gólpasszt pedig egyik mérkőzésen sem jegyzett, őt is jelentősen hátráltatják a fennálló körülmények.

Magyar idő szerint kedd este 22 órától derül ki, hogy a világbajnoki címvédő miként vívja meg a körülményekkel és a bolíviaiakkal való csatáját.

messiargbol.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9318212383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása