Futballtangó

Lionel Messi kifelé áll Párizsból, irány Barcelona?

2023. április 08. - _Adamo_

messipsgbarca.jpg

Lionel Messi továbbra sem hosszabbította meg a nyáron lejáró szerződését a Paris Saint-Germain csapatával, és a jelek szerint erre napról napra egyre kisebb esély mutatkozik, korábbi klubja, a Barcelona pedig mindent megtenne a visszatéréséért.

2021 nyarán Lionel Messi elhagyta a Barcelonát, miután a La Liga anyagi okokból nem engedélyezte a klub számára az argentin klasszis új szerződésének beregisztrálását. Messi ezt követően kétéves szerződést kötött a PSG-vel, amely idén június 30-án fog lejárni, és bár jó ideje téma a megújítása, erre továbbra sem került sor a párizsiaknál, így egyre valószínűbb lehet a világbajnok klasszis nyári klubváltása.

Messi 2021-ig a felnőttek között kizárólag a Barcelonát erősítette, másfél évtizedet töltött a katalán klub alkalmazásában. Ez idő alatt számos egyéni és csapatsikerrel gazdagodott, megannyi értékes trófea és különböző díj begyűjtése mellett 778 mérkőzésen 672 gólt szerzett a Blaugrana mezében. A Barcelona háza táján gyakorlatilag a távozásától kezdve mindennapos téma volt, hogy Messi egyszer visszatérjen a klubhoz (legalább egy búcsúmeccsre), de mindeddig nem tudhattuk, hogy csak kampányolni szeretnének-e a nevével, esetleg a helyi lapok szeretnének olvasottságot generálni az ilyesmi híresztelésekkel.

A közelmúltban azonban a Barca alelnöke, Rafael Yuste is megerősítette a klubvezetés szándékát az argentin klasszis visszahozatalará vonatkozóan:

"Nagyon örülnék, ha visszatérne, mivel tudom, mit képvisel sportszakmai, társadalmi és gazdasági szempontból. Megerősíthetem, hogy kapcsolatban állunk a képviselőivel. Jelenleg két hónapunk van arra, hogy bemutassuk az új üzleti tervünket Tebasnak. Amennyiben minden feltétel teljesül, akkor konkrétan is beszélhetünk a visszatérésről, de nem most, mivel Messi a PSG játékosa, és nem szeretnénk beavatkozni a PSG belügyeibe.”

"Még nincs itt az ideje, hogy erről beszéljünk. Nagyon sok feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy Messi visszatérjen, és én minden tőlem telhetőt meg is fogok tenni ezért, de egyelőre nem tartunk itt" - tette hozzá diplomatikusan a Barcelona vezetőedzője, Xavi.

A katalán Sport nevű lap információi szerint a Barcelona vezetősége a jövő héten találkozni fog a spanyol bajnokság (La Liga) vezetőivel, hogy megvalósíthatósági tanulmányt készítsenek Messi nyári szerződtetéséhez. Mindezzel elejét vennék annak, ami két éve történt, hogy a liga utólag megvétózza a megállapodást.

A lap kiemelte, a jövő heti tárgyalás kulcsfontosságú lépés a hétszeres aranylabdás visszaszerzéséhez, hiszen a klubnak számos intézkedést végre kell hajtania, hogy regisztrálhassa korábbi labdarúgóját. A csapat arra számít, hogy a jövő héten minden vélt vagy valós akadály elhárulhat, és gond nélkül szerződtethetik szabadúszóként a lejáró szerződésű klasszist. Aztán, hogy a La Liga miként dönt, egyelőre nem tudhatjuk.

Messi új állomáshelyén a statisztikákat tekintve profi karrierje egyik leggyengébb idényét futotta a 2021-2022-es szezonban, hiszen 33 mérkőzésen mindössze 11 találat fűződött a nevéhez 13 előkészítése mellett. Minden bizonnyal nem sikerült tökéletesen beilleszkednie új csapatába és/vagy nem igazán érzezte jól magát Párizsban. Azonban a mostani szezonban Messi szemlátomást jobban teljesít a PSG-ben, eddig 33 mérkőzésen 18 gólt és 17 gólpasszt jegyzett.

Ennek ellenére a szerződéshosszabbításával kapcsolatos huzavona miatt a PSG szurkolói az elmúlt hazai meccseken rendre kifütyülték őt. Noha hétről hétre az egyik legjobb teljesítményt nyújtja csapatában, és bár Messi jól láthatóan kevésbé élvezi a játékot, mint az argentin válogatottban, remek megoldásokkal hozza helyzetbe a társait - arról aligha ő tehet, hogy Kylian Mbappé nem tudja belőni a ziccereket a passzai után.

Ez alapján számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy Messinek távoznia kéne a PSG-től, mert rá sincs jó hatással ez a környezet. Minden egyes alkalommal megváltás számára, hogy a válogatottban játszhat és elhagyhatja Párizst. 35 évesen neki már minden meccset élveznie kéne, nem egy olyan klubnál sínylődnie, ahol meg sem becsülik őt, épp ellenkezőleg: tiltakoznak ellene. Nem vagyok biztos benne, hogy a Barcelona lenne-e a megfelelő választás számára, de a megbecsülés szempontjából minden bizonnyal igen, mert ott bármit csinálna, imádnák minden mozdulatát, és talán számára így a karrierje vége felé közeledve már ez lenne a legfontosabb. Nyilván arról lehet vitatkozni, hogy szakmailag mennyire lenne előrelépés a mostani Barcelona, amely idén bár bizonyította, hogy jó úton halad, azért még messze nincs azon a szinten, mint mondjuk a 2010-es években volt.

A hírek szerint Messi még legalább egy szezont, a jövő nyári Copa Américáig Európában, a legmagasabb szinten szeretne futballozni, noha a szaúdi Al-Hilal és az MLS-ben szereplő Inter Miami is nagy erőkkel csábítja őt. Ebből kifolyólag más földrész egyelőre nem jöhet szóba, legfeljebb ha nyáron egyetlen európai topligás csapattal sem tudna megállapodni. Alighanem a Barcelona nála is prioritást élvez, és a nyári klubváltása valószínűleg nagyban azon múlhat, hogy a La Liga engedélyezi-e a visszatérését a katalánokhoz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr6918097394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása