Futballtangó

Lionel Messi elhagyta a Barcelonát; hogyan tovább?

2021. augusztus 07. - _Adamo_

A csütörtök esti órákban a Barcelona hivatalos honlapján közölte, hogy nem hosszabbítja meg Lionel Messi lejáró szerződését. A katalán klub közleménye szerint az érintettek közt létrejött a megállapodás, anyagi okokból a spanyol szabályok szerint nem regisztrálhatták be a szerződést, így a felek a szomorú elválás mellett döntöttek.

Mindezt a Blaugrana elnöke, Joan Laporta péntek délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette, miközben bővebb tájékoztatást adott Messi elkerülhetetlen távozásának részleteiről és az egyesület elkeserítő anyagi helyzetét ecsetelte:

"Azért vagyok itt, hogy elmagyarázzam a szituációt. Először is azt szeretném mondani, hogy a klubot borzasztó pénzügyi helyzettel vettük át. Szinte egyáltalán nem tudunk költekezni, s ezt tudtuk, amikor ide kerültünk. De el kell mondanom, sokkal rosszabb számokkal szembesültünk, mint amit nekünk először prezentáltak a klubnál. A jelenlegi szerződések mellett egyszerűen nem költekezhetünk. A fizetések összessége tíz százalékkal nagyobb, mint a klub teljes éves bevétele. Ezért is nem jöhetett létre a megállapodás Lionel Messi és a Barcelona között.
A Barcelonának egy olyan egyezséget kellett volna kötnie, amivel 50 évre feladta volna a televíziós jogdíjakból befolyó bevételeinek egy részét. Ez azt jelenti, hogy egy olyan döntést kellett meghoznom, amivel a több mint százéves klubot helyeztem előtérbe. A Barcelona mindennél és mindenkinél nagyobb lesz, még világ legjobb játékosánál is. Ahhoz, hogy anyagilag rendet tegyünk a Barcelonánál, együtt kellett működnünk a ligával.
Nem akarok hamis reményt kelteni senkiben. Két hónap alatt több fázisban is voltunk, Messi mindig könnyíteni akarta a helyzetünket. Először két évben egyeztünk meg, aztán ötben. Azt hittük, létrejöhet a megállapodás, de végül egyik opció sem felelt meg a fair play szabályainak. Nem tehetjük meg, hogy a televíziós jogokkal játszadozzunk.
Ahhoz, hogy egy 25 milliós szerződést regisztráljunk, 100 milliótól kellene megszabadulnunk. Ez nagyon sok játékos eladásával és szerződések újratárgyalásával járna. Már így is elfogadta néhány futballistánk a fizetéscsökkentést. Nem vagyunk könnyű helyzetben, ahhoz, hogy helyre tegyünk mindent, időre van szükségünk."

A hatszoros aranylabdás argentin klasszis 13 éves korától állt a Barcelona alkalmazásában. A profik közt 2004 óta szerepelt a csapatban, és leigazolásától kezdve 2021. június 30-ig végig szerződésben állt a csapattal. Messi a 2020-2021-es szezont megelőzően benyújtotta távozási szándékát a vezetőségnek, melyet azonban elutasítottak és csak a 700 millió eurós kivásárlási ára megfizetése esetén engedték volna el. Több csapat is szívesen látta volna, azonban ezt a csillagászati összeget érthető módon senki nem tudta megfizetni, így Messi végül úgy döntött, hogy a szabályok szerint kitölti szerződését és még egy évet marad a katalán csapat alkalmazásában.

Tavasszal a korábbi elnök, Joan Laporta visszatérésével sokan már borítékolták, hogy Messit meggyőzik a maradásról és minden akadály elhárult, azonban úgy látszik, a felek hiába kötelezték el magukat a maradás mellett, a La Liga pénzügyi és strukturális okokból nem engedélyezte az argentin légiós szerződését. Mindez igencsak érthetetlen, és rendkívül nehezen lehet felfogni, hogy erről egy klubelnöknek ne kellett volna korábban tudnia. Valami nagyon nincs rendjén ebben a sztoriban, talán egyszer majd megtudhatjuk, hogy mi állt ennek az egésznek a hátterében.

Messi a 2004-es debütálása óta minden sorozatot figyelembe véve 778 találkozón 672 gólt szerzett a klub színeiben.

 

Lionel Messi tehát szabadon igazolható, és a világ bármely csapatához leszerződhet. Amelyik persze tudja finanszírozni a fizetési igényeit. Az általános nemzetközi sajtóvélekedések szerint ez leginkább a Paris Saint-Germain vagy a Manchester City együttese lehet, de természetesen világszerte sokakat ihletett meg a klasszis hirtelen jött (?) klubváltása. A hatszoros aranylabdás ikon egykori nevelőcsapata, a rosáriói Newell's Old Boys nem titkoltan bármikor szívesen látná őt, és például Diego Maradona kultikus csapata, a Napoli szurkolói is szimpátiatüntetést szerveztek Messi szerződtetéséért. Utóbbi két csapat bármelyike rendkívül szívmelengető húzás lenne a klasszistól, de a mai világban nehéz lenne elképzelni, hogy a szív diadalmaskodhat az eurómilliárdok felett.

Nem kizárt, hogy a csütörtöki bejelentés Messit is olyan sokkolóan érte, mint a Barcelona szurkolóit, hiszen ő maga is arra készült, hogy amint elhárulnak az akadályok, aláírja új szerződését a csapattal. Csakhogy az akadályok nem hárultak el. Most valószínűleg Messi tervei is változnak, és új klubot kell keresnie, vagy inkább a csapatok keresik meg őt, és nem győzhet majd válogatni az ajánlatok közül. Az európai topbajnokságok közül a francia ezen a hétvégén, az angol, a német és a spanyol jövő hétvégén, az olasz pedig két hét múlva rajtol. Tehát nem sok ideje van döntenie, ha szeretne új csapata rendelkezésére állni a szezonnyitón, vagy legalábbis minél előbb, mert még edzésbe is kéne állnia valahol. Ám ez annak fényében, hogy a PSG képviselői már kész tényként közölték a megegyezést, nehezen lehet így, valószínűleg egy ideje már kapcsolatban volt a francia egyesület irányítóival.

Az aktuális híresztelések szerint ugyanis a kérdés eldőlni látszik, és Messi már előrehaladott tárgyalásokat folytat a PSG csapatával, amely híresztelés kétségtelenül éppúgy tőrdöfés a Newell's szurkolói, ahogy a romantikus labdarúgás kedvelői számára. Amennyiben így lesz, be kell látni, hogy Messi ha a klubváltásra fel is volt készülve (elvégre bő egy hónapja csapat nélküli), arra nem, hogy az anyagi feltételeit lejjebb adja, ezért csak egy hasonló életszínvonalat garantáló csapat jöhet nála szóba.

Ugyanakkor Messi neve örökre kitörölhetetlen a Barcelona, Argentína és a világ labdarúgása történelméből, bármit is csinál karrierje folytatásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9816651120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása