Futballtangó

Felkerült a harmadik csillag a helyére

2022. december 23. - _Adamo_

argcsillag3.jpg

Az argentin válogatott megnyerte az idei világbajnokságot, miután egy végletekig kiélezett döntőben tizenegyesrúgásokkal felülmúlta a címvédő Franciaországot.

Felejthetetlen menetelés végén Argentína 36 év után újra, összességében harmadik alkalommal hódította el a világbajnoki címet. Lionel Scaloni pályafutása első edzői megbízatása alkalmával valósággal csodát tett, hiszen négy évvel ezelőtt egy morálisan gyenge csapatot vett át, és szép lassan elhitette a játékosaival, hogy bármire képesek lehetnek. Leginkább ennek köszönhető a mostani világbajnoki cím - az argentin válogatott lelkesedésének, kitartásának, küzdelmének.

Jorge Sampaoli sötét időszaka után a szemléletben és a hozzáállásban már a 2019-es Copa Américán is láthattunk némi változást, de az elődöntőben véleményes körülmények közt a házigazda Brazília akkor véget vetett a menetelésnek, és be kellett érni a bronzéremmel. Két év múlva éppen az ősi rivális otthonában sikerült megnyerni a kontinensbajnokságot, miután a fináléban Ángel Di María góljával a "gauchók" 1-0-s győzelmet arattak a brazilok ellen a Maracanában.

Argentína ezzel 28 év után nyert újra felnőtt nagy trófeát, mellyel sikerült megszabadulni egy régóta neheződő, súlyos tehertől, a sikertelenség érzésétől. Az idei világbajnokságra a 17 meccses kvalifikációt veretlenül abszolválta a csapat, ami szintén nem volt kis teljesítmény. (Tudjuk, hogy az európaiak nagyvonalúan lenézik a dél-amerikai ellenfeleket, de cseppet sem sétagalopp pályára lépni mondjuk a bolíviai magasságban, a chilei sivatagban vagy az ecuadori esőerdőben.) Idén nyáron az Európa-bajnok olasz válogatottat sikerült könnyedén, 3-0-ra lefocizni a Wembley-ben a Finallissima keretein belül, ami azért szintén némi értékmérőt jelenthetett, hogy hol tart a csapat egy európai topválogatott ellen (az olaszok a vb-ről való lemaradás ellenére igenis azok).

A 2019-es Copa-elődöntőtől az idei világbajnokság első meccséig az argentin válogatott 36 mérkőzésen át nem talált legyőzőre, egyetlen meccsre volt az olaszok 37 meccses veretlenségi világrekordjától. Persze, ha választani kell, hogy veretlenségi sorozat vagy világbajnoki cím, nyilván mindenki az utóbbit mondta volna, így utólag pedig valóban kijelenthetjük, hogy jókor jött az a vereség. Lehet, hogy ha a szaúdiak ellen nem jön akkor az a pofon, akkor nincs világbajnoki cím?! Ennek így kellett lennie.

A beszámolók szerint az első csoportmérkőzés után Lionel Messi egy hosszú beszélgetést folytatott a csapattársakkal, melyben a csapatkapitány arra kérte a játékosokat, hogy próbáljanak meg felállni a padlóról, mert még semmi nincs veszve, és Argentína ugyanúgy bízik bennük, mint azelőtt. Most kell bizonyítani, hogy mire képesek, hogy megéri értük szurkolni.

Végül sikerrel járt. A válogatott játéka meccsről meccsre egyre jobban összeállt, és többet nem hibázott a végsőkig. Mexikó ellen egy kőkemény, zaklatott mérkőzést sikerült megnyerni, Lengyelország legyőzésével pedig a továbbjutást és a csoportelsőséget is kiharcolta a csapat. A nyolcaddöntőben Ausztráliát, a negyeddöntőben Hollandiát, az elődöntőben Horvátországot múlta felül, majd a Franciaország elleni finálét is sikerült megnyerni tizenegyesekkel, bár a mérkőzés alakulása és a játék képe alapján akár simább is lehetett volna a találkozó, az argentinok a tornán sokadszor is bizonyították, hogy helyén van a szívük és hiába állt fel ellenük az ellenfél, tudtak újítani. 

Így az argentin válogatott elhódította a vb-címet, és egy olyan csapat nyerte meg a tornát, amelyik minden mérkőzésen bátran, lelkesen, felszabadultan küzdött és hajtott, ha kell csúszott-mászott, szükség esetén verekedett a sikerért, és sokkal kevesebb volt a taktikázás, számolgatás, ahogy manapság megszokhatjuk az ilyen és ehhez hasonló nagy tornákon.

A hazatérő győzteseket kedden a hírek szerint 4-5 millió fős tömeg fogadta Buenos Aires utcáin. Az otthonukba, szülővárosukba hazatérő játékosokat is óriási szeretetben látták vendégül, többekről utcákat, tereket neveznek el, falfestmények, szobrok és egyéb relikviák készülnek. A harmadik világbajnoki cím örökre bevonul a történelembe, amit már senki nem vehet el.

Argentína valósággal megőrült a sikert követően, de hát jól tudjuk, hogy milyenek. A világ legnagyobb fanatikusai, akik teljes joggal ünnepelhetik büszkén a kedvenceiket - 1978 és 1986 után a világbajnoknak járó trófea újra Argentína birtokába került.

Ezzel így az esztendő utolsó heteiben az argentinokét és alighanem a mi 2022-es évünket is gyönyörűen bearanyozták.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1818008602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása