Futballtangó

Ahányszor kellett, annyiszor nyerte meg a vb-döntőt Argentína

2022. december 19. - _Adamo_

argentinawc.jpg

Argentína tizenegyesekkel legyőzte Franciaországot az idei világbajnokság döntőjében, ezzel története során harmadszor is elhódította a vb-címet.

A katari világbajnokság döntője a kísértetiesen hasonlóan alakult a hollandok elleni negyeddöntőhöz, ugyanis az argentin válogatott kétgólos előnyre tett szert, majd a 80 percen keresztül nem sokat mutató ellenfél ki tudott egyenlíteni, hosszabbításra mentve a találkozót. A tizenegyespárbajban azonban ismét az Albiceleste diadalmaskodott.

A kezdetektől fogva aktívabban játszó argentinok az első félidő derekánál szerezték meg a vezetést, amikor a kezdőcsapatba a sérülése után visszakerülő Di María által kiharcolt büntetőt Lionel Messi váltotta gólra. Nem sokkal később egy tökéletesen végig játszott kontratámadás végén Mac Allister előkészítéséből a finálék megszokott gólszerzője, Ángel Di María maga is eredményes tudott lenni. A franciák az utolsó húsz percben kezdtek el életjelet adni magukról, addig semmit nem veszélyeztettek, de egy világbajnoki döntőben nem lehet leírni a címvédőt. Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Otamendi lemaradt Kolo Muaniról, és már csak visszarántani tudta őt, az így megítélt tizenegyest Kylian Mbappé értékesítette. Szinte még felocsúdni sem volt időnk a szépítésből, másfél perccel később Mbappé egy pazar kapáslövéssel máris kiegyenlítette a találkozó állását. A rendes játékidő 2-2-es döntetlenre végződött.

Ismét kétgólos előnyt adott le az argentin válogatott, mint a nyolcaddöntőben majdnem és a negyeddöntőben tényleg, de mintha mi sem történt volna, a csapat 2-2 után újra kézbe vette az irányítást, a hosszabbításban megint aktívabban futbalozott. A 108. percben Lautaro Martínez éles lövése után a kipattanót Lionel Messi közelről pofozta a gólvonal mögé, így Argentína újra vezetéshez jutott. Azonban még ez sem volt elég a győzelemhez, mert két perccel a hosszabbítás vége előtt Montiel könyökkel való blokkolását a játékvezető szabálytalannak ítélte, a franciák újabb tizenegyesét megint Mbappé váltotta gólra (3-3). A 123. percben akár a Les Bleus is megnyerhette volna a meccset, Kolo Muani ziccerét azonban Emiliano Martínez bravúros módon, lábbal védeni tudta.

A tizenegyespárbajban Coman lövését E. Martínez védte, majd Tchouaméni mellé lőtt, miközben az argentinoknál Messi után Dybala, Paredes és Montiel sem hibázott, így a szétlövésben Argentína diadalmaskodott és elhódította története harmadik világbajnoki címét.

messiwc.JPG

Lionel Messi a pályafutása utolsó világbajnokságán a nagy elődök nyomába ért, Mario Kempes (1978) és a két éve elhunyt Diego Maradona (1986) után csapatkapitányként ő is magasba emelhette a világbajnoki trófeát.

„Őrület, nincs szebb ennél a trófeánál, nézd milyen szép" - mondta Messi Gastón Edulnak, a TyC Sports riporterének. "Nagyon-nagyon akartam ezt a sikert, és éreztem, hogy Isten ma megadja ezt nekem. Sokat szenvedtünk a győzelemért, de megérte. Már alig várom, hogy elvigyük a trófeát Argentínába, és lássuk a szurkolóink arcát, amikor előttük is a magasba emeljük."

"Ezzel a sikerrel akartam lezárni a pályafutásomat, ennél többre nem is vágyhattam volna. Ez a győzelem most megadatott, szinte mindent megkaptam Istentől. Ezek után mire vágyhatnék még a válogatottban? Megnyertem a Copa Américát, és most a világbajnokságot is... A végére minden összeállt. Imádom a futballt, élvezem, amit csinálok, és élvezem, hogy ennek a válogatottnak a tagja lehetek. Épp emiatt, egyelőre nem tervezek búcsúzni, néhány meccset még szeretnék lejátszani úgy a címeres mezben, hogy világbajnokként lépek pályára."

A 35 éves világklasszis azt már korábban megerősítette, hogy ez volt az utolsó világbajnoksága. Lionel Messi a 26. mérkőzését játszott vébén, mellyel világcsúcstartó lett. A katari tornát hét góllal zárta az előző négy vb-n együttesen szerzett hat gólja után, így 13 vb-találatával a valaha volt legeredményesebb argentin játékos a torna történetében. Meglátjuk, hogy a folytatást meddig képzeli el, ha a következő világbajnokságig már nem is marad, a 2024-es Copa Américán bizonyára még szívesen látnánk őt.

A korábbi segédedzőt, Lionel Scalonit a 2018-as világbajnokság után nevezték ki a szövetségi kapitányi posztra. Irányításával az argentin válogatott tavaly nyáron Copa Américát, most világbajnokságot nyert:

"Fel sem fogtam még, hogy milyen hatalmas dolgot értünk el, egyelőre csak a pillanatot szeretném élvezni, tegyenek így a szurkolóink is. Őrült hullámvasút volt a mérkőzés, mindkét csapat volt fent és lent, többször mélyre kerültünk, de ez a csapat ismét kiállta a próbákat. A franciák is többször padlón voltak, de tudtak reagálni, nagyon kemény ellenfél voltak. Elképesztő teljesítmény volt, hogy megnyertük ezt a meccset, ezt a tornát. Hatalmas boldogsággal tölt el, hogy most a világ tetején lehetünk. Szeretném megköszönni a szüleimnek. Ők tanítottak meg arra, hogy sose adjam fel és sose foglalkozzak másokkal, mindig csak menjek előre."

"Egyelőre úgy vélem, hogy helyet kell hagynunk Lionel Messinek a következő világbajnokságra, amennyiben folytatja. Teljesen megérdemelten lett a torna legjobb játékosa. Soha nem láttam még a labdarúgás történetében ilyen játékost, aki ennyire befolyásos lett volna a csapattársai szemében. Nagyszerű dolgot vitt véghez. Nincs függőben lévő számlája a válogatottban, az a döntése, hogy mikor köszön el a nemzeti csapattól. Igazi öröm számomra, hogy őt és ezt a csodálatos csapatot edzhetem" - tette hozzá a szövetségi kapitány.

"Nem akarok vitákat az európaiak és a dél-amerikaiak ügyében. Felesleges is bármi összehasonlítás, de az biztos, hogy a dél-amerikai válogatottak is első osztályúak. Biztos vagyok benne, hogy Mbappé szavait sokan félreértették, mert neki is vannak dél-amerikai csapattársai, jól tudja, hogy milyen szintet képviseltek" - fűzte hozzá egy korábbi vitás összehasonlításhoz.

scaloniwc.JPG

"Mindig együtt, mindig egységben. Világbajnokok vagyunk. Nincs több szó. Köszönöm Argentína és köszönet a játékosoknak és az edzői stábnak. Ők a példa, hogy nem szabad feladnunk. Hogy nagyszerű embereink vannak és nagy jövő” - üzente Argentína államelnöke, Alberto Fernández.

Az argentinok több egyéni elismerést is kaptak a torna végeztével: a világbajnokság legjobb játékosa Lionel Messi, a legjobb kapusa Emiliano Martínez, a legjobb fiatal játékosa Enzo Fernández lett, miközben a gólkirályának járó aranycipőt Kylian Mbappé kapta, aki a döntőbeli mesterhármasával egy góllal megelőzte Messit.

„Végig jól játszottunk, de hajrában kaptunk két balszerencsés gólt, és a franciák egyenlítettek. Szenvedtünk, mert nem volt benne a mérkőzésben ez a fordulat. A hosszabbításban ismét vezetést szereztünk, erre újabb büntetőt kapott az ellenfél, és megint döntetlenre állt a mérkőzés. Összességében három tizenegyesgólt kaptam Mbappétól, de azon kívül sikerült nyugodtnak maradnom, amikor már a tizenegyeseket rúgtuk. Ezt a győzelmet a családomnak ajánlom" - mondta Emiliano Martínez.

Elképesztően érzelemdús, igazi hullámvasút volt a finálé, akárcsak az argentin válogatott egész vb-szereplése. Az első mérkőzés elvesztése után meccsről meccsre javuló játékkal, csapatként küzdve, sokszor szenvedve jutott el a csapat minden egyes alkalommal a győzelemhez. Megannyi elképesztő egyéni teljesítmény a közös cél érdekében. Ha nem lett volna világbajnok ez a csapat, akkor is minden dicséretet megérdemelt volna, és nem lehetett volna nem szeretni őket.

Így azonban a történet csodálatos véget ért: Argentína harmadszor is révbe ért. 1978 és 1986 után újból világbajnok lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8518005600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása