Futballtangó

Kolumbia leghíresebb stadionjai - Estadio Palogrande

2022. szeptember 14. - _Adamo_

getlstd-property-photo.jpg

Folytatjuk tovább a kolumbiai stadiontúránkat, s egy egykori Libertadores-kupa-győztes csapathoz, az Once Caldas otthonába látogatunk el.

Az ország középső részén a hegyekben található Manizales városának labdarúgó csapata, az Once Caldas a hazai mérkőzéseit az 1936-ban átadott Estadio Palogrande nevű létesítményben játssza.

A város jelentős pénzügyi, ipari, kulturális és turisztikai központ. Manizalest gyakran nevezik „A kávé világfővárosának” vagy „A nyitott kapuk városának” egyaránt.

Az Once Caldas 1959-ben jött létre az Once Deportivo és a Deportes Caldas csapatainak egyesüléből. Előbbit 1930-ban, utóbbi a 40-es években alapították.

A csapat története során négy alkalommal hódította el a kolumbiai országos bajnoki címet: 1950-ben, 2003-ban, 2009-ben és 2010-ben lettek bajnokok. Az Once Caldas legnagyobb nemzetközi sikerére az argentin labdarúgás rajongói is élénken emlékezhetnek, hiszen 2004-ben a Boca Juniors tizenegyespárbajban való legyőzésével hódították el a Libertadores-kupát éppen ebben a stadionban.

A klubtörténelem legeredményesebb játékosa ugyancsak egy Boca-nevelésű csatár. Sergio Galván 1996 és 2003 között 185 gólt szerzett az Once Caldas színeiben, mellyel messze a csapat legjobb góllövőjének számít, csaknem 50 találattal megelőzve a második helyezettet.

Az Estadio Palogrande festői környezetben fekszik a hegyek között. A stadion befogadóképessége az 1994-es felújítása után 36 ezer fősre emelkedett, azonban a 2011-es U20-as világbajnokságon módosítottak rajta, azóta pedig 32 ezer néző vendégül látására alkalmas. Az akkori junior-vb-n a létesítményt öt csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek adott otthont. Jelen formájában két szintes fedett lelátóval rendelkezik a pálya körül kör alakban.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Atanasio Girardot - Atlético Nacional, Independiente Medellín
Estadio Polideportivo Sur - Envigado
Estadio Metropolitano Roberto Meléndez - Atlético Júnior
Estadio El Campín - Millonarios, Independiente Santa Fé
Estadio Olímpico Pascual Guerrero - América de Cali
Estadio Deportivo Cali - Deportivo Cali

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8617930985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása