Futballtangó

Argentin edzők az európai topbajnokságokban

2022. március 14. - _Adamo_

fotojet.jpg

A 2021-2022-es európai futballidény két harmadánál meglehetősen felemásan teljesítenek az argentin vezetőedzők által irányított csapatok.

A leggyengébben az idei évad kétségtelenül Marcelo Bielsa számára alakult, akinek az elmúlt hetekben a Leeds United csapata fájó szívvel köszönte meg a munkáját. A 66 esztendős argentin stratéga a 2018. júniusi kinevezése óta 170 mérkőzésen irányította a csapatot, melyből 80-at nyert meg 33 döntetlen és 57 vereség mellett. Eközben a Leeds 2020-ban, 16 év után visszajutott az angol élvonalba, és az elmúlt szezonban újoncként kifejezetten ígéretes idényt futott, a kilencedik helyen végzett, viszont a 2021-2022-es szezonban csak bukdácsolt és a bennmaradásért harcolt, így a "fehérek" vezetőségének nem maradt más választása, mint a tréner elbocsátása.

Diego Simeone a több mint tíz évvel ezelőtti kinevezése óta alighanem a legnehezebb szezonját tölti az Atlético Madrid csapatánál. Az idény derekánál komoly hullámvölgybe kerültek a "matracosok", azóta valamelyest stabilizálódott a helyzet, és úgy tűnik, hogy a címvédő legalább a BL-indulásért harcban lehet a spanyol bajnokság idei, számukra félre sikerült idényében. A csapattal 2014-ben és 2021-ben megnyerték a La Ligát, míg 2013-ban a Király-kupát, 2014-ben a spanyol szuperkupát emelhették magasba. Továbbá a „matracosok” az európai porondon is jelentős eredményeket értek el, hiszen két-két alkalommal elhódították az Európa-ligát és az európai szuperkupát (mindkettőt megnyerték 2012-ben és 2018-ban), a nagyon vágyott BL-cím azonban ezidáig nem jött össze, miután 2014-ben és 2016-ban egyaránt főhajtásra kényszerültek a városi rivális Real Madrid elleni fináléban.

A Racing Club utolsó bajnokcsapatának edzője, Eduardo Coudet az első teljes idényét tölti az ugyancsak spanyol élvonalbeli Celta Vigo együttesénél. A 47 éves szakember 2020 novemberében került kinevezésre a galíciai egylet kispadjára, melyet tavaly biztosan tartott bent az első osztályban. A Celta stabil középcsapatnak számít a La Ligában, jelenleg 9-8-11-es mérleggel a tizedik pozíciót birtokolja, és bár a nemzetközi kupaindulásra vajmi kevés esély mutatkozik, úgy fest, hogy a kieséstől sem kell tartaniuk, ami mindenképpen megnyugtató lehet számukra.

A Paris Saint-Germain csapata hiába vezeti magabiztosan a francia bajnokság tabelláját, a Bajnokok Ligájában 2-0-s összesítésbeli előnyből búcsúzott a Real Madrid ellen, ami mindenképpen óriási csalódás a csapattól. Mauricio Pochettino hosszútávú helye eddig sem tűnt túl biztosnak a párizsi gárda kispadján, ezek után, pedig borítékolható, hogy legkésőbb nyáron maga mögött fogja hagyni a francia fővárost, ahol tavaly januárban kezdett el dolgozni. A Tottenham egykori mestere az angol sajtó szerint a Manchester United egyik legfőbb jelöltje lehet a menedzseri posztra, de nem kizárt az sem, hogy korábbi csapatához tér majd vissza. Mindenesetre Pochettino sem tudta csapattá gyúrni a PSG számos, egyénieskedő sztárjátékosát.

A korábban az argentin válogatott szövetségi kapitányaként is megforduló Jorge Sampaoli gyakorlatilag napra pontosan egy évvel ezelőtt került az Olympique Marseille kispadjára. Chile Copa-győztes mestere az elmúlt idény finisében az ötödik helyre kormányozta be az OM-t, amely a 2021-2022-es kiírásban meglepően (?) kiegyensúlyozottan teljesít vele, és pillanatnyilag a második helyet birtokolja a toronymagas éllovas PSG mögött. Noha eleinte sokan kételkedtek benne, hogy miként fog alakulni Sampaoli pályája a dél-franciaországi klubnál, egyelőre nagyon úgy fest, hogy megállja a helyét, és nagyszerű eredmény lenne tőlük az ezüstérem megkaparintása a végelszámolásnál.

Nagy kérdés lehet, hogy a közeljövőben a leggyakrabban az európai labdarúgással hírbe hozott Marcelo Gallardo vagy Hernán Crespo, esetleg más trénerek csatlakoznak-e az öreg kontinens valamely csapatához, s vajon milyen eredményeket érnek majd el. Ugyancsak joggal érdeklődhetünk az iránt, hogy majd ha Lionel Scaloni egyszer - reményeink szerint további sok szép siker után - elhagyja a nemzeti csapatot, akkor merre folytatja klubedzőként.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8717780200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása