Futballtangó

Scaloni, a csendes forradalmár

2022. február 04. - _Adamo_

scaloni2.jpg

Lionel Scalonit 2018 augusztusában ideiglenesen nevezték ki az argentin válogatott szövetségi kapitányának, miután Jorge Sampaoli segédjeként lépett egy szinttel feljebb, majd sokak szerint meglepetésre véglegesítették posztján. Előzetesen aligha hittük volna, hogy a zöldfülű tréner fogja elhozni a várva várt nagy változást az argentin válogatott életében. 

Az argentin válogatottat már lassan négy éve irányító, még mindig csak 43 esztendős szakember első főállású megbízását tölti az Albiceleste élén. Lionel Scaloni már a tavaly nyári Copa Américát megelőzően is rendkívül emberien viselkedett, hogy a hangzatos ígérgetések helyett a csapategységre próbálta helyezni a hangsúlyt, és ahol csak tudta, igyekezett levenni játékosai válláról a terhet, miközben nyilván nagyon bízott a lehető legjobb helyezésben.

Az argentin közvélemény rendkívül kritikus, az 1986-os vb-győzelem és az 1993-as, a tavalyit megelőző utolsó kontinensbajnoki cím óta folyamatosan, minden egyes tornán az első helyet várták el a csapattól. Mivel ez nem sikerült, számtalan, Scaloninál sokkal nagyobb nevű edző bukott bele az egyes kudarcokba, mígnem tavaly nyáron 28 évnyi sikertelenség után Argentína újabb felnőtt világversenyt nyert meg, miután az ősi rivális Brazília szentélyében sikerült elhódítani a Copa América serlegét.

Scaloni mester természetesen megünnepelte a régóta vágyott diadalt, de igyekezett mindvégig a földön maradni és a földön tartani a csapatát, hiszen a katari világbajnokságon való sikeres szereplés még a Copa-győzelemnél is fontosabb lenne. Ennek megfelelően az Albiceleste ősszel biztosította világbajnoki kvalifikációját és vereség nélkül áll a vb-selejtezők során.

"Amikor megöleltem a Copa-győzelem után Scalonit, az egy kicsit tükrözi, hogy milyen csapat vagyunk. Egy közülünk, olyan mintha ő is játékos lenne. Rendkívül nehéz időszakban vette át a válogatottat és igazi csapatot formált belőle. Bízott a játékosokban, bízott a fiatalokban, és szép lassan hittünk neki. Úgy gondolom, hogy kiváló közösséget hozott össze. Az edzői stáb nagyszerű munkát végzett, levette a terhet a labdarúgókról. Mindenkinek csak a munkájára kellett koncentrálnia, és mindenkinek egyre csak nőtt miatta az önbizalma. Már a 2019-es Copa Américán is kiváló egység jellemezte a csapatot, már akkor egy baráti, családias társaságot alkottunk. Persze, tudjuk, hogy az eredmények számítanak, és azok jelentenek igazi elismerést, a győzelmekre mindig másként tekintenek, így idén lett igazán szép és szélesebb körben ismert, amit elértünk"

– jegyezte meg Lionel Messi a nyári kontinensbajnoki cím után.

A két és fél éve verhetetlen argentin válogatott az egész világon jelenleg a leghosszabb vereség nélkül szériával bíró nemzeti csapat, hiszen már 29 meccs óta nem talált legyőzőre. (Az olaszok világrekordja 37 mérkőzést követően szakadt meg 2021-ben.)

Argentína 2019. július 2-án szenvedett utoljára vereséget a Brazília elleni Copa América-elődöntőben, azóta megnyerte a 2021-es kontinensbajnokságot és veretlenül áll a vb-selejtezőkben. Mindez egyébiránt minden idők második leghosszabb veretlenségi sorozata a válogatott történetében. A rekord a legendás Alfio Basile nevéhez fűződik, akinek irányításával a válogatott 31 (!) mérkőzésen nem talált legyőzőre 1991 és 1993 között, és immár ez a rekord is belátható közelségbe került a "gaúchóknak".

Scaloni azt már biztosan elérte, hogy a játékosai feltétel nélkül bízzanak benne, és bizonyára a csaknem három évtizedes sikertelenség miatt szkeptikussá váló argentin futballszurkolói közeget is maga mellé állította. Már mind tudjuk, hogy Scaloni képes tűzbe menni a csapatáért, bizonyította a botrányos brazil-argentin meccs közjátéka alkalmával, míg racionális, intelligens megnyilvánulásaival kifejezetten egy emberi vezetőt testesít meg, aki nem csak ígérget és a levegőbe beszél.

"Nem foglalkozunk ezzel a sorozattal, a lényeg a csapat működése és folyamatos fejlődése. Már a meccs előtt eufóriában voltunk, hogy ilyen közegben léphettünk pályára, még az eredménynél is sokkal fontosabb, hogy az emberek azonosulni tudjanak a csapat játékával. Ezért dolgozunk és reméljük, hogy ez mindig így lesz. Több fontos hiányzónk volt, nem mindenki játszott a saját posztján, rögtönöznünk kellett, de úgy gondolom, hogy a beugrók kiválóan teljesítettek és átérezték, hogy mit jelent a válogatottban hazai közönség előtt pályára lépni. Hiába jutottunk ki már korábban a világbajnokságra, nem tehetjük meg a lazítást. Minden egyes mérkőzést komolyan veszünk, mert hosszú út áll még előttünk a céljaink eléréséhez. Úgy érzem, hogy a játékosok kellő elkötelezettséget mutatnak, hogy ott legyen a vb-keretben. Ahogy már korábban is mondtam, senkinek nincsen bérelt helye a csapatban"

- említette a közelmúltban a hosszú veretlenségi sorozattal kapcsolatban.

Mindemellett a mester azt is elérte, hogy ő lett az argentin válogatott valaha volt első szövetségi kapitánya, aki az összes dél-amerikai ellenfelet rendes játékidőben le tudta győzni, miután felülmúlták Kolumbiát 1-0-ra. A korábbi ikonikus kapitányok közül Guillermo Stabile Venezuelát, Alfio Basile Ecuadort, Alejandro Sabella Bolíviát, Marcelo Bielsa Paraguayt nem tudta soha legyőzni. A két világbajnok mester közül Carlos Bilardo Bolívia, Paraguay és Peru ellen maradt nyeretlen, César Luis Menotti pedig Brazília, Kolumbia és Ecuador ellen nem tudta sikerre vezetni a nemzeti csapatot, míg például José Pékerman számára ugyancsak három csapat, Chile, Ecuador és Paraguay volt legyőzhetetlen mumus.

Az argentin válogatottnak még két mérkőzése van hátra a mostani vb-selejtezősorozatból, márciusban Venezuela és Ecuador ellen fog pályára lépni, illetve a brazilok elleni elhalasztott találkozó esetleges pótlása. Ezt követően június 1-jén a Wembleyben az Európa-bajnok Olaszország ellen vár rájuk egy fellépés, és nem titkolt cél, hogy a novemberben kezdődő katari világbajnokságig még több európai válogatottal játszhassanak felkészülési mérkőzést.

Nem tehetünk mást, mi se legyünk hangzatosak, s ne szálljunk el az eddigi eredményektől, de igenis bízzunk Scaloni csapatában, hogy a hosszútávú projekt Katarra csúcsosodhat majd ki...

argteam2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8417156564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása