Futballtangó

Brazília-Argentína: rangadó helyett botrány

2021. szeptember 06. - _Adamo_

Hihetetlen körülmények között szakadt félbe a magyar idő szerint vasárnap estére tervezett Brazília-Argentína világbajnoki selejtező, ugyanis a meccs kezdése után néhány perccel a helyi egészségügyi hatóság emberei a járványügyi szabályozások megsértését kérték számon az argentin válogatott angliai légiósain.

A Sao Paulóban rendezett világbajnoki selejtezőmérkőzés érthetetlen módon a 8. percben félbeszakadt, a brazil egészségügyi minisztérium négy argentin játékosnál azonnali karantént rendelt el, mert két héten belül jártak Angliában, ezzel megszegték a karanténkötelezettséget. Először csak annyi történt, hogy miután Paredes, majd Neymar is a földre került, a futballisták és a kispadok között veszekedés és lökdösődés alakult ki, majd az argentin válogatott játékosai levonultak a pályáról, miután néhány maszkos ember megjelent a pályán.

Teljesen érthetetlen, hogy ha úgy ítélte meg a hatóság, hogy az argentinok megsértették a szabályokat, egyáltalán miért engedték elkezdeni a mérkőzést, amikor az esetleges kihágók már péntek reggel óta (!) az országban tartózkodtak. Való igaz, hogy a játékosok csak annyit mondtak, hogy Venezuelából érkeztek (az előző mérkőzésről), pedig a Brazíliában érvényben lévő szabályozás értelmében, aki Angliában járt a beutazást megelőző 14 napban, annak kötelezően karanténba kell vonulnia. Ezáltal a helyi hatóságok szerint az argentin labdarúgó-válogatott négy labdarúgója is megtévesztette a határellenőröket, amikor a Brazília elleni vb-selejtezőre érkezve letagadták, hogy a szigetországban jártak - holott mind a négy játékos a Premier League-ben futballozik és az útlevelük alapján egyértelmű, hogy nincs két hete, hogy elhagyták Angliát. Az érintett játékosok az egyaránt az Aston Villában szereplő Emiliano Martínez és Emiliano Buendía mellett Cristian Romero és Giovani Lo Celso a Tottenham csapatából.

Viszont ez már a mérkőzés előtt is egyértelmű volt, nem a nyolcadik percben vették észre. Ráadásul korábban több magas beosztású személy úgy nyilatkozott, hogy nem lehet probléma az érintett PL-légiósok játékából, mivel nézők nélkül rendezik meg a mérkőzést. A dél-amerikai labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) ennek érdekében fel is vette a kapcsolatot a brazil egészségügyi hatósággal még a mérkőzést megelőzően. Erre fel a brazil hatóság mégis a pályán csinált botrányt.

A pályáról való levonulást követően az Albiceleste tagjai hazautaztak Buenos Airesbe, ahol csütörtökön Bolívia ellen játsszák majd le soron következő világbajnoki selejtezőjüket.

A CONMEBOL megküldi a történtekről szóló beszámolóját a nemzetközi szövetségnek (FIFA), amelynek döntenie kell majd arról, mi legyen az összecsapás sorsa. Bizonyára egy későbbi időpontban fogják lejátszani a találkozót vagy pedig kapásból beírják a braziloknak a három pontot, esetleg akár súlyosabb büntetést is kaphatnak majd a "szabályokat megszegő" argentinok. De olyanról is lehet olvasni, hogy éppen a "gauchóknak" járna a három pont, mivel a házigazda nem tudta megteremteni a mérkőzés megrendezésének feltételeit.

Bárhogyan is történik, mindenesetre nagyon sajnáljuk, hogy ez már nem a sportról szól, hanem különböző magas rangú szervezetek a labdarúgást is felhasználják saját igazuk bizonygatására, és az egymásnak ellentmondó járvány elleni szabályozások egyre inkább csak komolytalanná, hiteltelenné teszik az egészet...

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3116680740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása