Futballtangó

A Barracas Central jutott fel az argentin első osztályba

2021. december 22. - _Adamo_

barracas.jpg

A Tigre feljutása után magyar idő szerint szerdára virradóra gazdára talált az argentin bajnokság (Liga Profesional) második feljutó helye, miután a Primera Nacional rájátszásának döntőjében a Barracas Central csapata ért révbe.

Az argentin másodosztály rájátszásának döntőjét az El Cilindróban vívták, és a 0-0-s döntetlen után tizenegyespárbaj végén dőlt el a feljutás a Barracas Central javára az ország legrégebbi csapatának számító Quilmes kárára.

A diadalmas fővárosi csapat az aktuális idényben megnyerte csoportját, majd a feljutásért döntő-mérkőzést játszott a Tigrével, melyen azonban a rövidebbet húzta, de a legjobb négy között csatlakozhatott a további élmezőnyben végző csapatok által erősített rájátszás mezőnyéhez, melyben egészen a fináléig menetelt.

Noha a mostani finálé résztvevői közül a Quilmes lehet az ismertebb csapat gyökerei és az elmúlt évek élvonalbeli szereplései révén, a Barracas Central is régi csapatnak számít. A piros-fehéreket annak idején 1904-ben alapította egy argentin-paraguayi kettős állampolgárságú sofőr, Felipe Cámpora, aki elnöke is lett a csapatnak, 1911-től pedig a szövetség tagjai lettek. Az amatőr időszakban többször is versenyeztek az első osztályban, 1919-ben az akkori amatőr másodosztálynak számító División Intermedia küzdelmeit nyerték meg.

A profi éra 1931-es bevezetésétől még az első osztályban is szerepeltek, ahol ezt megelőzően utoljára 1934-ben tették tiszteletüket. A Barracas Central csapata azóta legfeljebb a másod-, vagy a harmadosztályban mérette meg magát. Mostanság haladt ismét felfelé a klub szekere, hiszen a 2018-2019-es idényben lettek bajnokok a harmadik vonalban (Primera B) és jutottak fel az országos másodosztályban, idén pedig kiharcolták a feljutást a legmagasabb osztályba.

Mint ismeretes, az idei szezonban 26 csapat versenyzett az argentin első osztályban, kiesők nem volt, a másodosztályból két csapat jutott fel (a Tigre és a Barracas Central), így a 2022-es élvonalbeli kiírásokban már 28 klub méretteti meg magát. Az argentin bajnokság szövevényes lebonyolításának aktuális tervei értelmében az ideihez hasonlóan, jövőre ismét egy naptári esztendő alatt két bajnokságot fognak lebonyolítani, a másodikat pedig a novemberi vb miatt az ideinél korábban kell majd befejezni.

barracas1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr616790344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása