Futballtangó

Az argentin bajnokság lebonyolításának története

2021. október 07. - _Adamo_

prime_paretido.jpg

Az argentin bajnokság 19. század végétől íródó története során megannyi fajta lebonyolításban mérkőztek meg egymással a csapatok. A latin-amerikai népek rendszerint nagyon szeretnek - ám kevésbé tudnak - szervezkedni, így az évek során az első osztályú pontvadászat számtalan módon került a szó szoros értelmében (le)bonyolításra. Nagy vonalakban szeretném kicsit áttekinteni, hogy mikor milyen rendszerben rendezték meg az egyes bajnoki kiírásokat.

Az argentin első osztályú bajnokság 1891-ben került először megrendezésre, akkor még kizárólag amatőr, többségében brit kivándorlók által alapított klubok részvételével. Az első két évtizedben évente egy-egy bajnokságot rendeztek, rendszerint korlátozott számú részvevőkkel. A jelentős változás akkor következett be, amikor 1912-ben a működő Asociación Argentina de Football (AAF) mellett megalapították a Federación Argentina de Football (FAF) ellenszövetséget, amely szintén bajnokságot szervezett. A mezőny így gyakorlatilag két részre szakadt annak megfelelően, hogy melyik csapat melyik szövetséghez csatlakozott. 1912-től 1914-ig évi egy-egy bajnokságot rendezett a két külön szervezet.

Hasonló eset uralkodott 1919 és 1926 között, amikor az újabb szakadás eredményeként az AAF és az Asociación Amateurs de Football (AAmF) állt szemben egymással. Ezt követően 1931-től indult útjára a profi bajnokságnak számító Liga Argentina de Football (LAF), amely mellett még négy évig párhuzamosan futott az amatőr AAF liga. Bizonyos klubok még az amatőrök, egyesek pedig a profikat tömörítő bajnokságban szerepeltek, így mindkét mezőny egyaránt első osztálynak számított, idővel aztán kizárólag a profi maradt fent.

1936-ban szokatlan módon három bajnoki címet is kiosztottak: a Copa de Honor Municipalidad de Buenos Aires (CdH) tavasszal, a Campeonato (Cam) ősszel került lebonyolításra, a két győztes pedig a Copa de Oróért (CdO) küzdött meg egymással.

Az elkövetkezendő évtizedek során viszonylagos nyugalom honolt a szövetség (át)szervezőbizottságában és jó ideig kizárólag évente kizárólag egy bajnokság került lebonyolításra a naptári esztendőknek megfelelően.

1967-től újra évi két bajnokságot bonyolítottak le: a Metropolitanót (Met) a Buenos Aires-i és a főváros környéki csapatoknak, valamint a Nacionalt (Nac), amelynek a tizenhatos mezőnyében 12 fővárosi és környékbeli csapat mellé négy "vidéki" egyesület csatlakozott a területi bajnokságból. Mindennek annyi előnye volt, hogy a népszerűbb fővárosi csapatok helyét bebiztosították, és a papíron kisebb csapatoknak is biztosítottak lehetőséget, hogy megmérettessék magukat a nagyok ellen. Közel két évtizeden át, 1984-ig rendeztek meg így évente két bajnokságot.

1985-től aztán bevezették az európai rendszerű ligaidényt, ősztől tavaszig való lebonyolítással, ám 1991-ben visszatértek a két külön bajnokságra: az ősz idény az Apertura (nyitány), a tavaszi pedig a Clausura (zárás) nevet kapta. 2012-ben a rendszer még nem változott, csak a név: előbbi az Inicial (kezdet), utóbbi a Final (befejezés) néven volt ismert. A két bajnok pedig döntőben mérkőzött meg az évi harmadik bajnoki címért (Campeonato).

2015-től álltak át ismét arra, hogy évente csak egy bajnokot avassanak, két kiírást tavaszi-őszi rendszerben játszottak le, ám a 2016-2017-es bajnokságtól már az európai mintának megfelelő őszi-tavaszi lebonyolítású szezonok léptek életbe. A 2019-2020-as évad végén is így avattak bajnokot, ekkor viszont a koronavírus-járvány szólt közbe, amely miatt hónapokra leállt a futballélet Argentínában, és ezúttal a döntéshozók kényszerű okokból kényszerültek a rendszer megváltoztatására.

2020 őszétől 2021 januárjáig a Copa de la Liga Profesional néven került lebonyolításra egy torna rendszerű bajnokság, melynek akkori kiírását a világbajnok legenda halála után Copa Diego Armando Maradona névre kereszteltek át. 2021-ben még további két bajnokságot rendeznek: februártól júniusig ismét két csoportos küzdelem után playoff-ban döntöttek a bajnoki címről, a júliustól decemberig zajló vetélkedés során pedig egy nagy masszában van ismét minden csapat és mindenki játszik mindenkivel.

Az egyes létszámváltásokba és a nemzetközi kupakvalifikációba már bele sem mertem menni, de különösen az utóbbi években szinte bármi előfordult, volt hogy felemelték a létszámot 30 csapatra, majd lecsökkentették 24-ig, előfordult több csoportos és egycsoportos lebonyolítás is. A jelenleg futó kiírásban 26 csapat verseng és mindenki egyszer találkozik az összes ellenféllel, tehát 25 forduló után avatnak bajnokot.

Az előzetes tervek szerint 2022-ben ismét két kiírást fognak rendezni az ideiekhez hasonlóan. Kíváncsian várjuk a véleményeteket, hogy melyik lebonyolítás volt eddig a legjobb, te mit támogatnál. A magam részéről úgy vagyok vele, hogy nem hátrány, ha nem feltétlen csak az európaiak "majmolása" menne és a lebonyolításban is lenne egyedisége az argentin ligának, ám az adott esetben évente való - kényszerű vagy hobbiból - végrehajtott változtatások csak nevetségessé tették az egészet. Le kéne tenni végre a garast valami mellett, ami egy időre fennmarad.

bocajuniors-cropped_10c3oap9gzo3211vqgzmijznxw.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7116706596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása