Futballtangó

Visszajutott a Tigre az argentin első osztályba

2021. november 23. - _Adamo_

tigre.jpg

Hétfőről keddre virradóra rendezték az argentin másodosztályú bajnokság (Primera Nacional) fináléját, mely során eldőlt, hogy a Tigre csapata versenyezhet a 2022-es idénytől újra az élvonalban.

A fővárosi Tigre együttese 1-0-ra nyerte a Barracas Central ellen az argentin másodosztály döntőjét, a Primera Nacional két csoportjának győztes közti ki-ki meccset a feljutásért, így a következő szezonban már újra a legmagasabb osztályban versenyezhet.

Az 1902-ben alapított egyesület Buenos Aires Victoria nevű városrészében székel, és alapítása óta a piros-kék színösszeállításban pompázik. A klubot José Dellagiovanna vezetésével 12 helyi fiatal hozta létre. A jelenlegi formájában 26 ezer fős stadionja az egyesület alapítója nevét viseli. A Tigre 1911-ben regisztrálta be magát az argentin szövetségben, azóta verseng a különböző hazai bajnokságokban.

A csapat legnagyobb sikere máig a 2019-es Copa de la Superliga megnyerése, amelyet a fináléban a Boca Juniors 2-0-s legyőzésével abszolváltak, az odáig vezető út során pedig többek közt a Racing Club gárdáját is kiejtették. Ezen kívül öt alkalommal nyerték meg az akkoriban Primera B néven futó másodosztályt, melynek mióta Primera Nacional az elnevezése, azóta most először zártak bajnoki sikerrel.

Az első osztályból utoljára a 2018-2019-es évad végén estek ki a hároméves átlagpontszámok alapján. Búcsúzások alkalmával az az egészen furcsa helyzet állt elő, hogy a Tigre a kiesésének évében a kilencedik helyen zárta a bajnokságot, és a Copa de la Superliga megnyerésével jogot nyert a Libertadores-kupa-szereplésre. Ezzel a valaha volt első olyan argentin csapat lett a kupakiírás történetében, amely a másodosztályból szerepelt a legrangosabb dél-amerikai nemzetközi klubsorozatban.

Mint ismeretes, az idei szezonban 26 csapat versenyez az argentin első osztályban, kiesők nem lesznek, a másodosztályból két csapat jut fel (az egyik tehát a Tigre, a másik kiléte rájátszás során dől el), így a 2022-es élvonalbeli kiírásokban már 28 klub méretteti meg magát. Az argentin bajnokság szövevényes lebonyolításának aktuális tervei értelmében az ideihez hasonlóan, jövőre ismét egy naptári esztendő alatt két bajnokságot fognak lebonyolítani, a másodikat pedig a novemberi vb miatt az ideinél is korábban kell majd befejezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7116763140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása