Futballtangó

Az egyes dél-amerikai országok aktuális bajnokcsapatai

2021. december 14. - _Adamo_

atleticomineiro.jpg

Amíg a River Plate hét év után újra megnyerte az argentin bajnokságot, Brazíliában pedig az Atlético Mineiro koronáztatott meg, addig kevesebb szó esik a további dél-amerikai országos bajnokságok győzteseiről. Most azonban a nyomukba eredünk, hiszen bár Kolumbiában még kiadó az trón, a többi nemzet már bajnokot avatott.

A River Plate csapata meggyőző fölénnyel nyerte meg az argentin bajnokságot, hiszen már három fordulóval a vége előtt bebiztosította bajnoki címét. Az óriásklub azt is megengedhette magának, hogy az utolsó három körben már esetenként tartalékos összeállításban álljon fel, a kiegészítő embereknek is több lehetőséget adjon. Ezzel a három találkozóval együtt is csak kilenc alkalommal vesztettek pontot a 25 fordulós idény során. A győztes a végelszámolásnál hét ponttal előzte meg a második Defensa y Justicia, és nyolc ponttal a harmadik Talleres Córdoba gárdáját.

Mindeközben a brazil bajnokság patinás mezőnyéből az Atlético Mineiro csapata hasonló fölénnyel emelkedett ki. A története második országos bajnoki címét ünneplő Belo Horizontei egylet hetekkel a bajnokság befejezése előtt behozhatatlan előnyre tett szert, Hulkék végül 13 pontos előnnyel utasították maguk mögé a Flamengót, a harmadik helyen pedig a Libertadores-kupát megnyerő Palmeiras csapata végzett.

A két idényből álló uruguayi első osztályú bajnokság idei kiírásai közül az Aperturát a Plaza Colonia, a Clausurát a patinás Peñarol nyerte. A két győztes egymás elleni fináléjában 1-1-es döntetlen után a Peñarol csapata diadalmaskodott tizenegyesekkel.

Hasonló rendszerben bonyolították le a perui élvonalbeli bajnokságot, ahol az Aperturát a Sporting Cristal csapata diadalmaskodott, a Clausura bajnoka pedig az Alianza Lima lett. A két klub mindent eldöntő, egymás elleni párharcában utóbbi 1-0-s összesítéssel bizonyult jobbnak.

A chilei élvonal versenyfutásában az Universidad Católica az utolsó fordulókban előzte meg a Colo-Colót, és végül hatpontos előnnyel koronáztatott meg egymást követő negyedik bajnoki címét bezsebelve.

Paraguayban a tavaszi Aperturát a Libertad csapata nyerte, míg az ősszel rendezett Clausura során a Cerro Porteño lett a végső győztes, amely az utolsó fordulóban döntetlent játszott a Guaraníval, így megtartotta előtte kétpontos előnyét.

Története első bajnoki címét nyerte az Independiente del Valle gárdája az ecuadori bajnokság megnyerésével, miután az országos döntőben 4-2-es összesítéssel múlták felül az Emelec csapatát. Az ugyancsak két kiírásból álló szezon első szakaszát a későbbi vesztes, a második szakaszát a végső győztes nyerte. A hazai csúcsra jutó Independiente 2019-ben a Copa Sudamericana sikerével már egy jelentős nemzetközi elismerést bezsebelt.

Az ugyancsak két szakaszból álló venezuelai bajnokság élén a Deportivo Táchira és a Caracas pontegyenlőséggel végzett, majd a bajnoki döntőben büntetőpárbaj végeztével előbbit avatták bajnokká.

A bolíviai bajnokság zárófordulója nem mindennapi izgalmakat tartogatott, hiszen az utolsó körnek három csapat is a bajnoki cím megnyerésének reményével vágott neki. A forduló előtti éllovas The Strongest kikapott, így a maga mérkőzésén a győzelmet a 96. percben kiharcoló Independiente Petrolero csapata története első bajnoki címét ünnepelhette. A második helyen a 3-1-es hátrányból 4-3-ra diadalmaskodó Always Ready gárdája végzett, amely közel állt a bajnoki címhez. Az újdonsült bajnokot Marcelo Robledo személyében argentin tréner vezette fel a trónra.

Kolumbiában az Aperturát az alapszakaszban csak az ötödik helyen végző Deportes Tolima nyerte meg hibátlan rájátszásbeli szereplésével. A Clausurában jelenleg a playoff funkcióját betöltő Quadrangular zajlik, melyben a nyolc csapat két négyes csoportban küzd egymással, s a csoportelsők játszhatják a finálét. Az egyik döntős már biztosan a Deportivo Cali lesz, a másik jelen állás szerint a Deportes Tolima, de egy kör még hátra van ebből a szakaszból.

inddelvalle.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr916782986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása