Futballtangó

Száz nap múlva kezdődik az idei Copa América

2024. március 12. - _Adamo_

scalonicopa.jpg

Az idei év gazdag futball-programjában a dél-amerikai labdarúgás rajongóinak legfontosabb eseménye kétségtelenül a Copa América lesz, amelyre június 20-tól július 14-ig kerül sor az Egyesült Államokban 16 csapat részvételével.

A Copa América kereken száz nap múlva veszi kezdetét, addig a résztvevő csapatok még a márciusi és a közvetlenül a torna előtt esedékes, júniusi FIFA-játéknapokon játszanak felkészülési mérkőzéseket.

A Copa- és vb-címvédő argentin válogatott Peru, Chile és egy selejtezős ellenfél társaságában került az A csoportba, miközben a házigazda Egyesült Államok egy csoportba került a remek formában lévő Uruguay válogatottjával, de azonos négyesbe került a kiegyensúlyozottnak tűnő mexikói-ecuadori-venezuelai hármas, vagy éppen Brazília és Kolumbia is.

A végső győzelem legfőbb esélyesei közé az argentinok mellett a Marcelo Bielsa vezetésével igencsak kellemetlen ellenféllé avanzsáló Uruguay és időszakos rossz formája ellenére Brazília sorolható.

A házigazda Egyesült Államok ugyancsak motivált lehet, de az átalakuló Mexikó, a folyamatosan fejlődő Ecuador, a javuló tendenciát mutató Kolumbia, vagy éppen meglepetéscsapatként a tavalyi Arany-kupán döntős Panama is bízhat a sikeres szereplésében.

A Copa América csoportbeosztása:

 

A csoport: Argentína, Peru, Chile, Kanada vagy Trinidad és Tobago
B csoport: Mexikó, Ecuador, Venezuela, Jamaica
C csoport: Egyesült Államok, Uruguay, Panama, Bolívia
D csoport: Brazília, Kolumbia, Paraguay, Honduras vagy Costa Rica

A Copa América történetében eddig csupán egyszer fordult elő, hogy nem a dél-amerikai kontinensen rendezték meg a viadalt. A 2016-os centenáriumi tornát ugyancsak az Egyesült Államokban bonyolították le 16 csapat részvételével. Idén nyáron egy ehhez hasonló, “össznépi” amerikai tornára kerülhet sor.

A dél-amerikai kontinensbajnokságot a címvédő Argentína és Uruguay 15-15, míg Brazília kilenc alkalommal nyerte meg.

A Copa Américával gyakorlatilag párhuzamosan kerül megrendezésre a 2024-es Európa-bajnokság Németországban. A két kontinensvidadal végső győztese  2025-ben az Interkontinentális Szuperkupa (Finalissima) keretein belül csap össze egymással. A tíz dél-amerikai tagállam mellett az észak- és közép-amerikai térség 2023-2024-es Nemzetek Ligája-kiírásának legjobb hat csapata kvalifikálja magát a tornára.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5918352005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása