Futballtangó

Elhunyt a brazil labdarúgás emblematikus alakja

2024. január 06. - _Adamo_

zagallo-black.jpeg

Magyar idő szerint péntekről szombatra virradóra 92 esztendős korában elhunyt a brazil labdarúgás legendás alakja, Mário Zagallo.

Életét vesztette a brazil labdarúgás történetének megkerülhetetlen alakja, Mário Zagallo, aki az ötszörös világbajnok Brazília négy vb-címéből valamilyen formában szerepet vállalt.

A néhai balszélső aktív pályafutása során csak hazájában futballozott a Flamengo (1951-1958) és a Botafogo (1958-1965) alkalmazásában. Menet közben 1958 és 1964 között 33 mérkőzésen öt gólt szerzett a brazil válogatott színeiben. Zagallo játékosként tagja volt az 1958-as és az 1962-es világbajnok Selecaónak, majd az 1970-es tornán szövetségi kapitányként vezette újabb vb-címhez a Pelé, Jairzinho, Rivellino és Tostao által fémjelzett csapatot, melyet sokan minden idők legerősebb brazil válogatottjának tartanak.

Ezáltal Zagallo lett a sportág történetének első személye, aki játékosként és edzőként is világbajnokságot nyert. Őt követően a német Franz Beckenbauer (1974 és 1990) és a francia Didier Deschamps (1998 és 2018) volt eddig képes hasonló bravúrra.

Edzőként számtalan brazil csapat mellett időről időre Ázsiában is vállalt munkát, különböző klubcsapatok mellett például Szaúd-Arábia, Kuwait és az Egyesült Arab Emirátusok válogatottjának is volt a szövetségi kapitánya.

Zagallo 1994-ben negyedszer ünnepelhetett világbajnoki címet, amikor az amerikai vb-n Carlos Alberto Parreira segédedzőjeként lett aranyérmes a válogatott. Ezzel a labdarúgás történetének egyetlen négyszeres világbajnoka lett, még ha különböző minősítésekben is szerezte. A torna után Zagallót még egyszer kinevezték a nemzeti csapat élére 1994-től 1998-ig, de az 1998-as vb-döntőt elvesztették a franciák ellen.

Később még 2002-ben megbízott kapitányként egy meccsre visszatért a brazil válogatotthoz, utoljára 2003 és 2006 között a Selecao koordinátoraként tevékenykedett.

Zagallo halála után a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) elnöke, Ednaldo Rodrigues hétnapos gyászt rendelt el.

"Odaadó apa, szerető nagypapa, gondoskodó após, hűséges barát, győztes sportoló és nagyszerű ember. Óriási példakép. Hálát adunk Istennek, hogy ennyi időt veled tölthettünk, és arra kérjük az Urat, hogy a csodálatos közös emlékek és az örökséged által mindnyájan békére leljünk" - írta családja az elvesztése után.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2518296581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása