Futballtangó

Az Instituto jutott fel az argentin első osztályba

2022. november 20. - _Adamo_

instituto1.JPG

Szombatról vasárnapra virradóra bonyolították le az argentin másodosztály (Primera Nacional) rájátszásának döntőjét, mely végén az Instituto jutott fel az élvonalba.

Az automatikusan feljutó Belgrano után az argentin másodosztályból másodikként a playoff-döntőjét megnyerő Instituto jutott fel az első osztályba, miután a finálé mindkét mérkőzése döntetlenre végződött az Estudiantes de Buenos Aires ellen, így jobb bajnokságbeli helyezése révén a córdobaiak ünnepelhettek. A párharc első mérkőzése gól nélküli döntetlenre végződött a fővárosban, míg a szombat éjszaka lejátszott visszavágó végeredménye 1-1 lett.

Az idei alapszakaszban az Instituto a második helyen végzett, így a rájátszásba csak az elődöntőben kellett csatlakoznia, melyet a Defensores de Belgrano ellen abszolvált 2-0-s összesítéssel. A döntőben végül alulmaradó Estudiantes 1935-ben, még az amatőr korszakban szerepelt utoljára a legmagasabb osztályban, hajszálnyira voltak most tőle, azonban playoff-menetelésük során hiába ejtették ki az Estudiantes Rio Cuartót és a Gimnasia Mendozát, a fináléban alulmaradtak.

A Gloria az 1998-1999-es és a 2003-2004-es idényben ünnepelhetett bajnoki címet a másodosztályban, így időről időre az első osztályban is megfordult, ahol 1973-ban járt először. Mind közül a legjobb eredménye az 1986-1987-es szezonban elért nyolcadik helyezés volt. Közel két évtizede nem járt az élvonalban, ahová most 2005 után jutott fel újra, hogy a 17. szezonját töltse ott.

Az Instituto tradicionális utánpótlásnevelő klubnak számít, az évek során olyan nevesebb játékosok fordultak meg a klubnál, mint Osvaldo Ardiles, Mario Alberto Kempes, José Luis Saldaño, Hugo Curioni, Alberto Beltrán, Raúl Chaparro, Salvador Mastrosimone, Marcelo Bielsa, Ernesto Corti, Diego Klimowicz, Mauricio Caranta, Oscar Dertycia, Alejandro Faurlín, Gonzalo Bergessio, Daniel Jiménez, Paulo Dybala, Ramón Ábila vagy Silvio Romero.

A feljutás azt is jelenti, hogy az 1999-2000-es szezon után újra három córdobai csapat szerepelhet az argentin élvonal következő idényében, hiszen az Instituto csatlakozott a szintén idén feljutó Belgranóhoz és a már ott lévő Talleres Córdobához.

Az már korábban eldőlt, hogy az idény végeztével az Aldosivi és a Patronato esett ki az első osztályból.

 

Az alapszakasz végeredménye:

Standings provided by Sofascore

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1417983152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása