Futballtangó

Scaloni: "Egy világbajnokság igazságtalan is lehet"

2022. november 19. - _Adamo_

scaloniargentina.JPG

Az argentin válogatott a napokban már megérkezett a katari világbajnokság helyszínére, ahol otthonos kialakítású főhadiszállásán tartózik a torna ideje alatt.

A világrekord közelében lévő argentin válogatott szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni az argentin Olé nevű lapnak a torna előtt adott hosszabb interjút:

"A legfontosabb, hogy mindannyian tudjuk: egy világbajnokságon egy hiba, egy kihagyás vagy bármi apróság, ami váratlanul történik veled, kihathat a végeredményre. Rengeteg példát tudnék mondani, elég csak 2002-es világbajnokságra gondolni, ahol több szerencsétlen megmozdulás és kihagyott helyzet azt a eredményezte, hogy nem jutottunk tovább a csoportból. Ezeket a dolgokat kénytelenek vagyunk figyelembe venni. Ilyen szempontból a világbajnokság kegyetlen, nagyon igazságtalan lehet azokkal is, akik a legjobban megérdemelnék a vb-címet. Bizonyos esetekben olyan csapatok jutnak a döntőbe, ahkik nem mutattak fölényt a többiekkel szemben, de a torna alatt olyan tapasztalatokat szerzett, amely a legjobb módon növelte esélyeiket. Egy bajnoki idényben belefér egy-egy hiba, egy világbajnokságon azonban nem. Emiatt sokkal nehezebb megnyerni."

Scaloni elmondta, hogy számára az a legfontosabb, hogy játékosai megpróbálják élvezni a tornát, minden pillanatát örömmel éljék meg: "Minden pillanatot meg kell próbálni élvezni, mert ez egy különleges alkalom, és nem biztos, hogy lesz még rá lehetőség az életben."

"Természetesen van egy alapvető elképzelésünk a játékról, melyet alkalmazni fogunk, de biztosan lesznek változások. Bízom benne, hogy versenyben tudunk lenni akár a legnagyobb favoritok ellen. Nem merem azt állítani, hogy a legnagyobb esélyesek közé tartozunk, mert ez egy világbajnokság, ahol bármi megtörténhet. Hiába van remek csapatod, lehet, hogy a nyolcaddöntőben máris egy még erősebbel fogunk játszani, és máris bármi megtörténhet. Egy világbajnokságon nem számítanak az előzetes esélyesek, a pályán mutatott teljesítmény számít. Legalább tíz csapatra el lehetne mondani, hogy megnyerheti a világbajnokságot, de akár más is odaérhet. Rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, talán még inkább, mint a korábbi alkalmakkor volt" - szögezte le az esélyekkel kapcsolatban.

Scaloni a 2018-as világbajnokság után először megbízott edzőként vette át a válogatott irányítását Jorge Sampaolitól, majd sokak meglepetésére véglegesítették őt a posztján:

"Emlékszem Valenciában volt Pablo [Aimar, az egyik segédedzője - a szerk.], és bár voltak kétségeim, gyors és határozott döntés született arról, hogy vágjunk bele. Azóta is életem legjobb döntésének tartom. Ezek nyilván olyan döntések, amelyekről konzultálni kell a melletted lévőkkel, akik elkísérnek az utadon, de akik mellettem voltak, azok úgy gondolták, hogy képes lehetek rá, és azóta is minden segítséget megkapok tőlük."

Az elmúlt hetekben kikerült a Netflixre az argentin válogatott tavaly nyári Copa América-győzelmét feldolgozó dokumentumfilm sorozat ajánlója, melyben Lionel Messi döntő előtti beszéde is látható. 

"Szerintem jó volt, hogy megjelentek ezek a felvételek. Akik nem ismerik őt annyira a pályán kívül, egy kicsit betekintést nyerhettek, hogy milyen ember is ő, mit közvetít a többiek felé és milyen hatással bír a csapattársaira. Mindenki libabőrös lett tőle, aki ezt látta utólag. Tökéletesen átélte a pillanatot, amit a legfontosabbnak tartok. Nem véletlen ismétlem annyit ezt a szót, a pillanatot kell megragadnunk és a játékot kell élveznünk minden körülmények közt" - vélekedett a szövetségi kapitány.

"Nem tudok Messinek mást mondani a világbajnokság előtt, minthogy élvezze a játékot, érezze magát jól a pályán, és akkor legjobb tudása szerint fog játszani és mindannyian élvezhetjük mi is a játékát."

Az argentin válogatott 26 fős vb-kerete az előző napokban két helyen is változott kényszerű okok miatt: Nicolás González combizomhúzódása miatt, míg Joaquin Correa achilles-ín gyulladása következtében egyaránt kikerült a csapatból. Pótlásuk érdekében az Atlético Madrid támadója, Ángel Correa és az MLS-ben szereplő Atlanta United fiatal kiválósága, Thiago Almada csatlakozott a névsorhoz.

Az argentin válogatott kerete a világbajnokságra:

Kapusok: Emiliano Martínez (Aston Villa), Franco Armani (River Plate), Gerónimo Rulli (Villarreal)
Hátvédek: Gonzalo Montiel (Sevilla), Nahuel Molina (Atlético Madrid), Juan Foyth (Villarreal), Germán Pezzella (Real Betis), Cristian Romero (Tottenham Hotspur), Lisandro Martínez (Manchester United), Nicolás Otamendi (Benfica), Marcos Acuna (Sevilla), Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon)
Középpályások: Guido Rodríguez (Real Betis), Leandro Paredes (Juventus), Rodrigo De Paul (Atlético Madrid), Enzo Fernández (Benfica), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Alejandro Gómez (Sevilla), Alexis Mac Allister (Brighton)
Támadók: Lionel Messi (Paris Saint-Germain), Paulo Dybala (AS Roma), Ángel Di María (Juventus), Ángel Correa (Atlético Madrid), Thiago Almada (Atlanta United), Lautaro Martínez (Internazionale), Julián Álvarez (Manchester City)

Az idei világbajnokságon az argentin válogatott a C csoportba került MexikóLengyelország és Szaúd-Arábia társaságában. Az Albiceleste első mérkőzésére november 22-én, kedden 11 órakor kerül sor a szaúdiak ellen, majd 26-án, szombaton 20 órától az El Tri, 30-án, szerdán 20 órától pedig a lengyel válogatott következik.

A 22. labdarúgó-világbajnokságra 2022. november 20. és december 18. között Katarban kerülhet sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3717982520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása