Futballtangó

Újra a legjobbak közé emelkedett a San Lorenzo

2023. április 14. - _Adamo_

sanlorenzo23.jpg

Az elmúlt években jobbára csak gyengélkedő San Lorenzo az argentin bajnokság idei első, Liga Profesional elnevezésű kiírásában nagyszerűen kezdte meg szereplését.

A San Lorenzo tavaly májusban nevezte ki a csapat edzőjének Rubén Insuát, akinek vezetésével a Ciclón a Liga Profesional 2022-es idényét a hatodik helyen zárta és kvalifikálta magát a Copa Sudamericana 2023-as kiírásába. Az egykori 15-szörös bajnoktól persze ez nem nagy szó, de az elmúlt években a csapat nem egyszer közelebb volt a kieséshez, mint a nemzetközi kupaszerepléshez, így mindenképpen előrelépésnek számított.

A boedói egyesület a 2023-as kiírást ott folytatta, ahol az előzőt abbahagyta, ugyanis 11 forduló alatt mindössze két vereséget szenvedett el. A maradék kilenc meccséből hetet megnyert két döntetlen mellett, így egyedül a River Plate előzi meg a 28 csapatos argentin élvonalbeli mezőnyből a bajnokság feléhez közeledve.

A San Lorenzo a Boca Juniors legyőzése előtt csak a Lanús és a Newell's Old Boys ellen kapott ki, míg a két döntetlenjét az Huracán és az Independiente ellen jegyezte. Insúáék eddigi legnagyobb sikere a Gimnasia La Plata 4-0-s verése volt, ezen kívül jobbára a kötelezőket hozták 1-0-s eredményekkel.

"Az első félidő nagyon nehéz volt, a másodikban viszont agilisan és felszabadultan futballoztunk, megérdemelt győzelmet arattunk. Osztozom a szurkolók örömében, miattuk vagyok igazán boldog, hogy nyertünk. Persze, tudjuk, hogy egy meccset legfeljebb 24 órát ünnepelhetünk, menni kell tovább" - jegyezte meg a tréner a Boca legyőzését követően.

A teljes mezőnyből a San Lorenzo kapta a legkevesebb gólt, csupán ötöt: az első két meccsen Facundo Altamirano védett, majd sérüléséből visszatérve Augusto Batalla vette át a teljhatalmat a gólvonal előtt, és a 26 éves portásnak kilenc találkozón mindössze négyszer kellett maga mögé nyúlnia.

A 11 mérkőzés alatt szerzett 14 gól nem kiemelkedő, a Ciclón sikeresség inkább a stabilitásban rejlik. Ugyanakkor az előző kiírásban tíz gólig jutó paraguayi Adam Bareiro, valamint meglepetésre a szlovén Andres Vombergar már három-három találatnál tart az idényben.

A bajnokságnak még több mint a fele hátra van, a San Lorenzo pedig a komoly gödörben lévő Bocán kívül nem játszott a legerősebb ellenfelekkel, így illik a helyén kezelni a mostani helyezésüket. Ugyanakkor a 61 éves tréner tudja, hogy hogy lehet sikert elérni a csapatnál, hiszen az első, 2002-es Copa Sudamericanában végső győzelemhez vezette a San Lorenzót, és idén is hasonló cél lebeghe a szemük előtt.

A rutinos szakember a köztes két évtizedben többek közt Ecuadorban, Kolumbiában, Bolíviában és Peruban is edzősködött, és máshol is ért el kisebb-nagyobb sikereket. Játékosként hazájában az Independientével ugyan bajnok volt, Argentínában eddig edzőként mégsem szerzett akkora elismerést magának. Talán ezért is hajthat 2023-ban a San Lorenzóval.

Insua munkája és a csapat folyamatosfejlődése vitathatatlan, de meglátjuk, hogy a fokozódó kettős terhelés mellett az erősebb csapatok ellen miként tudják majd gyűjtögetni tovább a pontokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5218101828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása