Futballtangó

Meglepetések a brazil állami bajnokságokban

2023. április 10. - _Adamo_

canoflu.jpg

Januártól április elejéig rendezték meg Brazíliában a hagyományos helyi állami bajnokságok küzdelmeit, ahol az egyes régiók csapatai küzdöttek egymással a régiók bajnoki címeiért, és izgalmakban és meglepetésekben ezúttal sem volt hiány.

A hatalmas távolságok miatt Brazíliában a 20. század elejétől kezdődően az egyes régiókban külön bajnokságokat bonyolítottak le, így a Rio de Janeiro környéki vagy éppen a Sao Paulo térségében székelő csapatok akkoriban még csak egymással küzdöttek - természetesen ez vonatkozott az országos összes régiójára. Az "egyesített" országos bajnokságot először csak 1959-ben bonyolították le, de ezzel párhuzamosan az állami bajnokságokat sem szüntették meg, mivel a szurkolók számára ennek sokkal nagyobb presztízse van. Ráadásul az egyes térségek bajnokságaiban olyan csapatok is részt vesznek, akik az országos szinten nem találkozhatnak a legjobbakkal.

Így aztán rendszerint a naptári év első hónapjaiban az állami bajnokságokat bonyolítják le, majd az országos szintű bajnokságokra kerül sor áprilistól decemberig.

A riói állami bajnokság (Campeonato Carioca) küzdelmeit a Fluminense nyerte, miután a Flamengo elleni döntő első meccsét 2-0-ra elvesztette, a másodikat viszont 4-1-re megnyerte. A közelmúltban hazatérő Marcelo és a 2023-as naptári esztendőben 14 meccsen már 18 gólt szerző Germán Cano főszerepet vállalt a Tricolor történetének 33. regionális bajnoki címéből. Az elődöntőben a Rubro-Negro a Vasco da Gamát ejtette ki, a Flu pedig a meglepetéscsapat Volta Redondát győzte le. A Flamengo a Libertadores-kup tavalyi megnyerése óta ideje korán búcsúzott a klubvilágbajnokságon, elvesztette a Dél-Amerikai Szuperkupát (Recopa Sudamericana), valamint az állami bajnokságban nyert helyzetből elbukta az alapszakasz bajnoki címét és a rájátszás döntőjét is.

A Sao Pauló-i állami bajnokságot (Campeonato Paulista) négy éven belül harmadszor is a favorit Palmeiras nyerte. A szupertehetség Endrick által segített Verdao a finálé első meccsét még 2-1-re elvesztette az alacsonyabb osztályú Água Santa ellen, azonban a hazai visszavágón kiütéssel, 4-0-ra győzött, így elhódította története 25. bajnoki címét. A Sao Paulo környéki bajnokságban számtalan meglepetés történt, a döntős menetelése során kiejtette a Sao Paulót és a Red Bull Bragantinót. A Corinthians szintén már a negyeddöntőben búcsúzott az Ituano ellen, amely csak 1-0-ra kapott ki az elődöntőben a későbbi győztestől, míg a Santos a rájátszásba sem jutott be.

Eközben a mineirói állami bajnokság (Campeonato Mineiro) győztese sorozatban negyedik alkalommal is az Atlético Mineiro lett, miután kettős győzelemmel diadalmaskodott a döntőben az América Mineiro ellen. A második találkozó végeredménye Hulk két góljával lett 2-0. A finálé előtti kanyarban az Atlético az Athletic Clubot, míg az América a Cruzeirót ejtette ki.

A Gaúcho állami bajnokság (Campeonato Gaúcho) bajnoka egymást követő hatodik alkalommal a Grémio lett, miután a döntő első meccsének 1-1-es döntetlenje után Luis Suárez tizenegyesgóljával 1-0-ra legyőzte az alacsonyabb osztályú SER Caxiast. Az elődöntőben mindkét párharc tizenegyesrúgásokkal dőlt el: a végső győztes az Ypirangát, a vesztes pedig a favorit Internacionalt múlta felül. Az Imortal Tricolor 42. állami bajnoki címével már csak három elsőségre van a térség rekorderének számító Intertől.

A brazil országos bajnokság (Campeonato Brasileiro) küzdelmei a következő hétvégén indulnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9118098994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása