Futballtangó

Egy lépésre a döntőtől

2022. december 13. - Pietro87

messimodric.jpg

Nyolc év elteltével játszik ismét világbajnoki elődöntőt az Albiceleste, mely ma este Horvátországgal csap össze azért, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön álmai megvalósításához.

A két nemzeti csapat történelme során hatodik alkalommal méri össze tudását, és elsőre az emberben kelletlenül is beugrik az a fájó 2018-as vb-csoportmeccs, melyen Modricék annyira bántóan könnyedén gázoltak át Argentínán. A közelmúlt alapján tehát jogos a félelem, ugyanakkor az eddigi mérleg 2 győzelmet, 1 döntetlent és 2 vereséget számlál. Nem mellesleg a sajtótájékoztatón Lionel Scaloni elmondta, hogy még véletlenül sem lehet összehasonlítani a négy évvel ezelőtti párharcot a mostanival, noha a horvát csapat ugyanúgy megérdemel minden tiszteletet és megbecsülést. Itt jegyezném meg, hogy Louis van Gaalnak lenne mit tanulnia Scalonitól e téren, mert míg a holland revansról beszélt a negyeddöntős mérkőzést megelőzően, addig argentin kollégájának száját ilyesfajta mondatok nem hagyták el.

Ellenben nem győzte dicsérni az ellenfél veterán játékmesterét, Luka Modricot:

Nagy öröm, hogy láthatjuk őt játszani. Sokunk számára példakép és nem csak csupán a tehetsége, hanem a viselkedése miatt is. Amennyire csak tudjuk, élveznünk kell a játékát és a többiekét is, mint Lewandowskiét. Ha szereted a focit, csak élvezned kell az ilyen típusú játékosokat.

Ami a csapatot illeti, az utolsó edzésen Ángel Di María és a hollandok ellen nem teljesen fitt Rodrigo De Paul is teljes értékű munkát végzett, és csak a differenciált képzésen túleső Alejandro Gómez edzett külön a többiektől. Alapesetben így akár vissza is térhet a 4-3-3-as formáció, de sok függ majd, hogy Di María valóban játékra alkalmas lesz, és ha nem, akkor a személycserék miatt miben fog módosulni a felállás. A hírek szerint ugyanis a 4-4-2 mellett a hollandok ellen látott háromvédős rendszert is előhúzhatja a mester, mely utóbbi a védekezés fázisában öt védőre módosul. Annyi viszont biztosnak mondható, hogy a kapuban Martínez helye megkérdőjelezhetetlen, ahogyan Acuna és Montiel sárga lapos eltiltásai miatt is Tagliafico és Molina kezdenek majd várhatóan a bal illetve jobb szélsővédő posztjain. Középen hátul pedig a Romero – Otamendi páros takaríthat, vagy formáció váltás esetén csatlakozhat hozzájuk Lisandro Martínez.

Az alapformációnak vélt 4-3-3-ban a középpályán a torna előre haladtával szépen összecsiszolódó De Paul – Fernández – Mac Allister hármas állhat össze, eggyel előrébb pedig a Messi – Álvarez – Di María trió.

argcro.jpg

Jó hangulatban készültek a srácok a horvátok elleni elődöntőre

Óvatos és egyben bátor játékra lesz szükség, ahol nagyon sok múlhat majd De Paulékon, hogy mennyire tudják kivenni a játékból Luka Modricot. Ahogyan az argentinok aktuális ellenfelének mindig Messire való tekintettel, úgy a horvátok meccsein is döntő tényezőnek számít mennyire is tud villogni Modric. Mellette még érdemes lesz figyelni Perisicre, aki veszélyes beadásaival, betöréseivel okozhat majd gondokat a védekezésben. Itt különösen izgalmasnak ígérkezik a horvát Molina elleni párharca. Előzetesen talán senki sem gondolta volna, hogy Zlatko Dalic csapata ilyen messzire juthat a tornán, már csak amiatt sem, mert mindenki úgy volt vele, hogy a 2018-as menetelés egyszeri és megismételhetetlen csoda volt. Illetve, ha meg is lehet ismételni, arra nem a következő világbajnokságon lesz esedékes. A döcögős kezdés ellenére ugyanakkor Horvátország egyre jobb formába lendült, mely legutóbb a topfavoritnak vélt Brazília kiejtésében csúcsosodott ki. Mindent túlélve, a brazil helyzeteket hol önfeláldozó védekezéssel, hol szerencsével letudó, de mindenképpen egy remek meccstervnek köszönhetően, ismét éremért küzdhetnek. A délszláv mentalitást ismerve pedig ennyivel nem fogják beérni: óriási csata várható, amely jó eséllyel – már a hagyományaikhoz hűen – akár egy újabb hosszabbításba torkollhat.

Figyelem! A mérkőzés másik felvezetése az alábbi linken hallgatható meg, ahol szerkesztőtársam az Index podcast műsorában vendégszerepelt: "Ha Istennek van keze, Lionel Messi lábának vezényel vele".

 

A mérkőzés ma 20 órakor a döntőnek is helyet adó Loszaíli Nemzeti Stadionban veszi kezdetét, Daniele Orsato sípjelzésére. Csak remélni tudjuk, hogy Pepével egyeztettek a bíróküldés kapcsán.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8818001158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása