Futballtangó

Argentína-Hollandia a négy közé jutásért

2022. december 08. - _Adamo_

argentina-vs-netherlands-preview-scaled.jpg

A Katarban zajló világbajnokság negyeddöntőjében egy igazi klasszikus párharcra is sor kerül, amikor Argentína és Hollandia mérkőzik meg egymással a péntek esti órákban.

Az argentin válogatott és a holland nemzeti csapat története során eddig kilenc összecsapást játszott egymással, világbajnokságon most hatodik alkalommal fognak találkozni. Ennél több mérkőzést csak Brazília és Svédország, illetve Argentína és Németország vívott egymással - mindkét párosításban hét-hét meccset vívtak egymással vb-n.

Ami a világbajnokságokat illeti, meglehetősen kiegyenlített az eddigi mérleg. 1974-ben a későbbi döntős hollandok a középdöntőben 4-0-ra kiütötték a „gauchókat”. Négy évvel később egymás ellen játszották a világbajnoki döntőt, melyet Buenos Airesben a duplázó Mario Kempes jóvoltából 3-1-re nyertek az argentinok hosszabbításban. Az 1998-as negyeddöntő végén a hollandok örülhettek 2-1-es sikernek Dennis Bergkamp csodagólját követően. A 2006-os vb csoportkörének utolsó fordulójában egy békés gól nélküli döntetlent játszottak egymással, amikor már mindketten továbbjutottak. 2014-ben az elődöntőben végeztek egymással 0-0-ra, majd tizenegyesekkel az argentinok nyertek.

A holland válogatott két győzelemmel és egy döntetlennel nyerte meg a csoportját Szenegál, Ecuador és Katar előtt, majd a nyolcaddöntőben az Egyesült Államokat 3-1-re múlta felül. Az Oranje négy mérkőzésen szerzett nyolc góljából hármat Cody Gakpo szerzett eddig, a maradék találatokon egy-egy játékos osztozott. Bizonyára a PSV fiatal támadója lehet legveszélyesebb játékosuk, de nyilván Memphis Depay, Frenkie de Jong vagy Denzel Dumfries is jó névnek számít, nem is beszélve a védelem tengelyében posztja egyik legjobbjáról, Virgil Van Dijkről.

A hollandok szövetségi kapitánya, Louis van Gaal nagyon szeretne visszavágni a 2014-es vb-elődöntőért, mert úgy gondolja, hogy továbbjutást érdemeltek volna.

"Kifizetetlen számláink vannak az argentinok felé, melyet szeretnénk pénteken behajtani rajtuk... Nyilvánvalóan Lionel Messi a legveszélyesebb játékosuk, aki a legtöbb helyzetet teremti meg, általában saját magának. Másrészt viszont nem mozog sokat, amikor nincs nálunk a labda, ez lehet az esélyünk" - vélekedett a 71 éves tréner.

Az argentin válogatott az első mérkőzésen elszenvedett fiaskót feledtetve, azóta háromból három meccset nyert, mindannyiszor két-két gólt szerezve. Mexikót és Lengyelországot is magabiztosan, 2-0-ra múlta felül és a játék képe alapján az Ausztrália elleni nyolcaddöntőn is egyértelmű volt a siker, még ha a 2-1-es eredmény és azt, hogy akár ki is egyenlíthettek volna, nem ezt mutatja, de számtalan argentin lehetőség is kihasználatlanul maradt.

A nyolcaddöntőben Ángel Di María nem játszhatott sérülés miatt, a Juventus szélsője azóta tréningezik, de jelen pillanatban még nem dőlt el, hogy biztosan pályára léphet-e pénteken. Az aktuális hírek szerint Rodrigo De Paul szereplése is kérdőjeles, miután a középpálya motorja combizom-sérülése miatt szerdán csak külön tréninget végzett. Ő maga bár megerősítette, hogy jól van, valószínűleg nem fognak indokolatlan kockázatot vállalni a szerepeltetésével. Így aztán elképzelhetően kényszerű változások a kezdőcsapatban, pláne, hogy az előző körben Di Maríát helyettesítő Alejandro "Papu" Gómez sem százszázalékos. Ugyanakkor ügynöke elmondása szeirnt az előző mérkőzéseken fájdalomcsillapítókkal játszó Lautaro Martínez újra egészséges bokasérülését követően - ám valószínűleg így is csere lesz az előző két találkozón eredményes Julián Álvarez mögött.

A Hollandia elleni negyeddöntő péntek este 20 órától veszi kezdetét. A párharc továbbjutója a Brazília-Horvátország mérkőzés győztesével játszhat az elődöntőben. A találkozó játékvezetője a szereplésmániájáról híres spanyol Mateu Lahoz lesz. Nagyon reméljük, hogy sem egyik, sem másik irányba nem ő fog majd dönteni a továbbjutásról.

Az argentin válogatott várható kezdőcsapata:

Emiliano Martínez; Nahuel Molina, Cristian Romero, Nicolás Otamendi, Nicolás Tagliafico; Leandro Paredes, Enzo Fernández, Alexis Mac Allister; Lionel Messi, Julián Álvarez, Ángel Di María

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2317997660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása