Futballtangó

Már a legjobb nyolc között az argentin válogatott

2022. december 04. - _Adamo_

otamendimessi.JPG

Az argentin válogatott a szombat esti nyolcaddöntőben 2-1-es győzelmet aratott Ausztrália felett, így bejutott a legjobb nyolc közé a Katarban zajló világbajnokságon.

A világbajnokság legjobb 16 csapata az argentin válogatott magabiztos játékkal győzte le 2-1-re Ausztráliát, amely eredmény akár sokkal simább is lehetett volna. Az első félidő nagy részében a védekező ausztrálokkal szemben nehezen sikerült helyzetbe kerülni, majd a 35. percben Lionel Messi szerezte meg a vezetést, miután egy argentin szabadrúgást követően nem szabadult fel a kapu, a pályafutása ezredik mérkőzését játszó világklasszis pedig Otamendi lekészítését követően egy lapos lövéssel bevette Ryan kapuját.

A második félidő elején De Paul támadta le Ryant, majd Julián Álvarez szerzett szemfüles gólt. 2-0 után visszaállt a csapat és legfőbb fegyverét alkalmazva, a kontrákra rendezkedett be. Ennek ellenére nem sikerült újabb gólt szerezni, az ausztrálok pedig a 77. percben szépítettek, miután egy veszélytelennek tűnő lövés Enzo Fernándezen irányt változtatva kötött ki Emiliano Martínez kapujában. Az öngól után fellelkesült a Socceroos, miközben ordító argentin lehetőségek maradtak ki a kontrákból. A csereként beállt Lautaro Martínez egymaga több ziccert is elpuskázott. A hajrában Dibu nagy védésére is szükség volt az eredmény megtartásához, a fiatal Kuol közeli lövésénél meccslabdát hárított.

A vége így indokolatlanul izgalmas lett, de egész nyugodtan nézhetjük úgyis, hogy az argentin válogatott legalább végig éles meccset játszott, nem kényelmesedhetett el. Mindez a folytatás szempontjából hasznosabb lehet, mintha egy korán lefutott, hátradőlös meccsel jutott volna tovább.

Érdekes módon a csoportkör befejezése után három nappal már nyolcaddöntőt kellett játszani, emiatt sem lehetett a legjobb állapotban a csapat. Most viszont kétszer ekkora szünet következik, a negyeddöntőt jövő pénteken rendezik.

"Nagyon boldog vagyok, hogy újabb lépést tettünk a célunk felé. Nagyon nehéz, kemény mérkőzésen vagyunk túl. Néhány napja még Lengyelországgal játszottunk, nem volt sok időnk pihenni, emiatt fáradtabbak voltunk és nem volt mindenki egészséges. Az első gól után teljesen átvettük az irányítást, aztán jött is a második, a saját dolgunkat nehezítettük meg a végén, miután Ausztrália szépített" - vélekedett Lionel Messi, aki a szurkolókat is dicsérte.

"A szurkolók lenyűgözőek, imádjuk megosztani velük ezeket a pillanatokat. Tudjuk, milyen nehéz volt nekik ide eljutni, és természetesen azokra is gondolunk, akik Argentínában szorítanak nekünk. A nemzeti csapatban lévő közösségünk csodálatos, öröm összejönni a drukkerekkel és látni rajtuk, ők hogyan élik meg a sikert."

Az ausztrálok elleni mérkőzésen a sérüléssel bajlódó Ángel Di Maríát a kezdőcsapatban Alejandro "Papu" Gómez helyettesítette - ez volt az egyetlen változás a lengyelek elleni, utolsó csoportmeccshez képest a kezdőben. A Sevilla szélsőjét a második félidő elején cserélték le, miután ő is meghúzodott, de az első hírek szerint nincs komolyabb sérülése, valószínűleg a negyeddöntőben bevethető lesz.

Az egész tornán a védelem sziklaszilárd falaként funkcionáló Nicolás Otamendi a különleges gólpassza kapcsán nevetve értékelt a mikrofonok előtt:

"Segítség volt, segítség volt... Az igazság az, hogy Leo nagyon jól érzi magát a pályán. Mindannyian boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk és igyekszünk megvalósítani minden argentin álmát. Próbáljuk megkönnyíteni Leo dolgát. Tudjuk, hogy elege van a rekorddöntögetésekből és egy igazi nagy címet szeretne nyerni a válogatottal, ezért küzdünk mindannyian. Így kell folytatnunk, apránként tesszük tovább a dolgunkat."

"Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, egy világbajnokságon minden győzelemért meg kell szenvedni. A végét nem így terveztük, de összességében a saját játékunkat játszottuk és nagyszerűen teljesített a csapat. Készen állunk a folytatásra. Fizikailag nagyon jól érzem magam, és ez sok örömet és nyugalmat ad a jövőre nézve, addig amíg tudok segíteni a csapatnak, minden percet a pályán akarok tölteni... A végén Dibu elképesztőt védett. Tudjuk, hogy a nagy dolgok eléréséhez nagyszerű kapusra van szükség, azt hiszem ebben a tekintetben mi vagyunk a legjobbak" - fűzte hozzá Rodrigo De Paul, aki újabb lenyűgöző mérkőzést hozott.

emimartinezarg.JPG

Az argentin válogatott bár egyik mérkőzésen sem szerzett kettőnél több gólt a világbajnokságon, tulajdonképpen mindhárom győzelmét magabiztosan abszolválta. Tudjuk, egy vb-t ritkán nyer olyan csapat, aki az elején sziporkázik, így tulajdonképpen még egy hosszú menetelés is kisülhet abból, ahogyan a csapat az első fordulós pofon után meccsről meccsre egyre jobban összeállt és veszi az akadályokat. Másfelől nyilván azt sem lehet elfelejteni, hogy eddig papíron gyengébb ellenfelekkel játszottak, akik ellen elvárás lehetett a győzelem. Viszont azt sem mondhatja senki, hogy bármelyik csapatot ki kellett volna ütni, mert annyival gyengébbek lettek volna, sőt. Mexikó, Lengyelország és Ausztrália is kellemetlen stílusú ellenfél volt, mindannyian inkább védekező felfogásúak, amely ellen az argentin válogatott legfőbb fegyvere, a gyors ellentámadások és a kontrák kevésbé érvényesültek. (Ebből a szempontból akár könyebb, ideálisabb ellenfél lehet majd például a holland vagy a brazil válogatottat, még ha minőségben erősebb szintet is képviselnek.) A továbbiakat illetően mindenképpen bizakodóak lehetünk, mert a csapat jó erőkből áll és szükség esetén harcolni is tud.

A negyeddöntőben Lionel Scaloni csapatának ellenfele Hollandia lesz jövő péntek este 20 órától.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8717994292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása