Futballtangó

Argentína is bemutatkozik a világbajnokságon

2022. november 22. - Pietro87

albiceleste_katar22.jpg

Pár órán belül Argentína is bemutatkozik a katari világbajnokságon, megkezdve ezzel az egyik legérdekesebb s egyben legizgalmasabb csoport, a ’C’ jelű kvartett párharcait. Az Albiceleste kapcsán óriási az érdeklődés és egyre nagyobb az elvárás, mert az évek óta impozáns formája és a mellé párosuló játék, szinte a nulláról emelte őket a világbajnoki cím legfőbb esélyesei közé.

Nagy utat tett meg a Lionel Scaloni-féle válogatott a csúfos végkimenetelű oroszországi világesemény óta, hogy szakértők és egyszerű futballdrukkerek is méltóan beszéljenek róla. Anno senki sem gondolta volna, hogy a csupán ideiglenes felkért Scaloni lesz végül az Albiceleste központi figurája, aki majd ütőképes csapattá faragja a klasszisok sokaságát mindig is felvonultató válogatottat. Messiék ehhez képest jelenleg ott tartanak, hogy immár 36 mérkőzés óta veretlenek – még mindig elképesztő, hogy ez a sorozat a 2019-es Copa Américán indult el – és a Szaúd-Arábia elleni mai csoportmeccsükön beállíthatják Roberto Mancini Európa-bajnok Squadra Azzurrajának 37 meccset számláló sorozatát.

Az ember egyébként a két válogatott megsüvegelendő eredményei mellett hajlamos abban is párhuzamot vonni, hogy mindkét gárda esetében remek csapatszellemet találunk, ahol a játékosok a klubjaikból tényleg úgy érzik, mintha hazatérnének. Sok a húzóember, a kapus Emiliano Martínez berobbanása szinte már meseszerű, és bár még mindig a csapatkapitány, Lionel Messi a legnagyobb név, szerencsére már nem csak róla szól ez az egész történet. A válogatottban Messi egyébként legszebb barcelonai éveit idézi, ahol újra élvezi a játékot, miközben ez már utolsó katalán idényeiben nem mindig volt jellemző, az Albicelesténél pedig sohasem.

b_copa-america-donto-2021.jpg

Az Albiceleste tavaly hosszú várakozás után végre elhódította a Copa Américát

Mint minden nagy tornán, úgy ezúttal is óriási teher nehezedik a válogatottra, mert 1986 óta éheznek a sikerre, a Messi – Maradona szembeállítás pedig most is ott fog roskadni a csapatkapitány vállain. Ilyen nagyszerű, már három éve tartó „főpróba” után pedig mindenki elvárja, hogy most végre tényleg hazahozzák a világbajnoki trófeát. Ennek megalapozva kezdésnek Scaloni fiai Szaúd-Arábia legjobbjaival csapnak majd össze magyar idő szerint 11 órakor, nem csupán a csoport, hanem a világbajnokság egyik legszerényebb képességű gárdája ellen. Noha, a szaúdiak az elvárásokat simán teljesítve, az utolsó selejtezős kör ’B’ jelzésű csoportjában Japánt is megelőzve jutottak el Katarba, a szakma nem feltétlenül őket tartja a legnívósabb ázsiai együttesnek. Négy évvel ezelőtt már azzal nagy teljesítményt raktak fel az asztalra, hogy 1994-es vb-debütálásuk óta – ahol egyébiránt a csoportkört túlélve a nyolcaddöntő jelentette a végállomást – Egyiptom legyőzésével sikerült újra meccset nyerniük. Edzőjük Hervé Renard lemondóan csak úgy nyilatkozott a mérkőzés előtt, hogy nem hisz a továbbjutásban, viszont arra utalóan megjegyezte, hogyha könnyű prédának nézik őket, az még visszaüthet. Renard neve ismerős lehet az előző mundiálról, ahol Marokkót vezette, 2019-től pedig Szaúd-Arábiában dolgozik. Afrikában elismert trénernek számít, Zambiával 2012-ben, míg Elefántcsontparttal 2015-ben ért fel a csúcsra a kontinenstornán.

renard2022.jpeg

Marokkó után Szaúd-Arábiával próbálkozik a világbajnokságon Hervé Renard

Argentínának, ha nem is a katarzis beindításához, egy remek világbajnokságnak való megalapozáshoz feltétlenül fontos győzelemmel indítani. Egyrészt az ellenfél ereje és a következő ellenfelek erőssége miatt, másrészt ugyan roppant izgalmas lenne a négy évvel ezelőtti argentin-francia meccs visszavágóját lejátszani, nem feltétlen kellene slágermérkőzéssel megkezdeni az egyenes kieséses szakaszt. Még véletlenül sem iszunk előre a medve bőrére, de a csoportot nézegetve, papíron Argentínának első helyen továbbjutva kellene behúznia ezt a négyest, melyre a veretlenségi széria, a csapategység és a kiváló játék mind garanciát kell, hogy adjon. A gárda mindenesetre az Egyesült Arab Emírségek múlt heti 5-0-ás legyőzésével jól hangolt a mai találkozóra.

A csapatot érintve Lionel Messi a sajtótájékoztató keretében enyhén utalt arra, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó lehetősége, hogy világbajnoki címet szerezzen:

Boldoggá tesz, hogy sokan ugyanazt akarják, mint én. Minden bizonnyal ez lesz az utolsó világbajnokságom, az utolsó esélyem, hogy elérjem azt, amit mindannyian szeretnénk.

A csapatkapitány hozzátette még, hogy személy szerint és fizikálisan is jól érzi magát illetve, hogy csak elővigyázatosságból edzett külön a napokban társaitól.

scalonikatar22.jpg

Lionel Scaloni nagyszerű csapatot rakott össze

Lionel Scaloni a sajtótájékoztatón elárulta, hogy már összeállt fejében a kezdő tizenegy:

A csapatunk megvan, ezt ma el is mondtam a játékosaimnak. Nem fogok változtatni, sem a rendszeren, de majd holnap meglátjátok. Nem lesznek nagy változások.

A szövetségi kapitány próbálta csapatáról a terhet levenni azzal, hogy szerinte a nagy favoritok soha nem nyerik meg a címet, de legalább hét-nyolc csapat is esélyes a végső győzelemre, köztük sok európaival az élen. Szerinte a pillanat fogja eldönteni a trófea sorsát és nem feltétlenül az fogja hazavinni azt, aki a legjobb játékot mutatja majd be. Nem feledkezett el megdicsérni a házigazda legyőzésével rajtoló Ecuadort sem, akik előtt valahányszor megemelte kalapját korábban is.

Scaloni szavait követve a kezdőcsapat kapcsán ez a tizenegy futhat majd ki Szaúd-Arábia ellen:

Martínez, Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico, De Paul, Paredes, Papu Gómez, Messi, Lautaro Martínez, Di María.

iVamos Argentina!

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2717984682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása