Futballtangó

50 éves lett a legendás argentin kapus

2022. augusztus 22. - _Adamo_

pato-abbo.jpg

A napokban ünnepelte 50. születésnapját a Boca Juniors és az argentin válogatott egykori kiváló kapusa, Roberto Abbondanzieri.

A Santa Fé állambeli Bouquet városában született Roberto Abbondanzieri a Rosário Central csapatában nevelkedett, és az 1994-1995-ös szezonban mutatkozott be a Canalla színeiben az argentin első osztályban. Nem kellett sokat várnia, hogy leigazolja őt szíve klubja, a Boca Juniors, melyben később a pályafutása legnagyobb részét töltötte.

A "Pato" (kacsa) becenévre hallgató kapus első ízben 1996-tól 2006-ig őrizte a patinás "genovaiak" ketrecét. Abbondanzieri a tíz év alatt csaknem 150 mérkőzésen védett, mivel eleinte még nem számított első számú választásnak a posztján, később viszont már kirobbanthatatlan volt a ketrec elől. Abbondanzieri ezalatt tagja volt három Libertadores-kupa győztes csapatnak (2000, 2001, 2003), valamint összesen hat argentin bajnoki címet, két-két Interkontinentális Kupát és Copa Sudamericanát, valamint egy Recopa Sudamericanát nyert a csapattal.

2006-ban Európában távozott és két és fél éven át a spanyol első osztályú Getafe kapusa volt, ahol 83 spanyol bajnokin védett, majd egy újabb, rövidebb pauzára visszatért a Bocához. Spanyolországban a 2006-2007-es szezonban a La Liga legjobb kapusának járó, Ricardo Zamora-díjjal jutalmazták. Pályafutása utolsó állomását a brazil Internacional csapatánál töltötte, melyet 2010-ben szintén Libertadores-kupa-címhez segített, így négyszeres győztesnek mondhatja magát a sorozatban.

Mindemellett a csupaszív hálóőr 2004 és 2008 között 46 mérkőzésen védte az argentin válogatott ketrecét. Abbondanzieri volt a nemzeti csapat kezdőkapusa a 2006-os, németországi világbajnokságon, valamint két Copa Américán is szerepelt. Kiváló teljesítménye révén az IFFHS a 2001 és 2011 közti évtizedben beválasztotta őt a világ tíz legjobb kapusa közé. Abbondanzieri amellett, hogy kiváló védésekre volt képes, mindenkori csapatának karizmatikus egyénisége, igazi vezére volt. Tipikus egy olyan stílusú kapus, amelyből napjainkban már nagyon keveset lehet csak találni.

Az elmúlt években Martín Palermo segédezőjeként több megbízatására is követte a "Titánt", hiszen annak idején a Godoy Cruz, az Arsenal Sarandi, valamint a chilei Unión Espinola és Curicó Unido, ill. a mexikói Pachuca csapatánál is együtt dolgozhattak. Amikor a Boca gólrekordere utoljára az Aldosivi edzője volt, akkor viszont Pato nem követte őt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1817912473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása