Futballtangó

Carlos Tévez visszavonult

2022. június 04. - _Adamo_

tevez1.jpg

A pályafutását egy éve szüneteltető veterán Carlos Tévez megerősítette visszavonulását, 38 esztendősen végleg szögre akasztja a stoplist.

Az utoljára a Boca Juniors csapatát harmadik alkalommal erősítő Carlos Tévez a pénteki napon bejelentette, hogy befejezi aktív pályafutását:

"Visszavonultam. Befejeztem a pályafutásomat. Nagyon sok ajánlatot kaptam, de szeretném a családommal tölteni a továbbiakban az időmet."

1984. február 5-én látta meg a napvilágot Carlos Alberto Martínez néven. Elhíresült „Apacs” becenevét onnan kapta, hogy a Buenos Aires külvárosának számító Ciudadela város Fuerte Apache nevű negyedében nőtt fel, hatalmas szegénységben, gyakorlatilag a gettó kellős közepén. Az erről az időszakról készített nyolcrészes sorozat Carlos Tévez élete címmel megtekinthető a Netflixen.

Gyermekkorát egy súlyos baleset árnyékolta be, amikor pár éves korában édesanyja gondatlanságából a frissen forralt vízzel leöntötte magát, harmadfokú égési sérüléseket szenvedve ezzel a nyakán és a mellkasán. Carlitos több, mint két hónapos intenzív kórházi kezelésre szorult az incidenst követően. A későbbiekben szülei helyett nagynénje és annak férje nevelte, utánuk vette fel a Tévez vezetéknevet.

Labdarúgó pályafutását nyolcévesen a patinás All Boys együttesében kezdte, majd még serdülőkorában beteljesült az álma, amikor leigazolta őt mindenkori kedvenc csapata, az általa csak élete legnagyobb szerelmeként aposztrofált Boca Juniors együttese. A legnépszerűbb argentin csapatnál felajánlották Téveznek, hogy állják a plasztikai műtétjeit a hegei eltávolítása érdekében, ő azonban elutasította mindezt, mondván „a  sebek hozzátartoznak az életemhez, ahhoz, aki voltam, és ahhoz, aki most vagyok”.

A Boca után kipróbálta magát a brazil Corinthians együttesében, míg európai kalandozásai során a West Ham United (2006-2007), a Manchester United (2007-2009), a Manchester City (2009-2013) és a Juventus (2013-2015) csapatait erősítette. Ezt követően visszatért a Xeneizéhez, melyet átmenetileg újból elhagyott és kipróbálta magát a kínai Szuperligában szereplő Shanghai Shenhua csapatában, de 2018-ban újból visszatért az arany-kékekhez, akiket múlt nyárig szolgált és segített újabb sikerekhez.

Tévez pályafutása során számtalan egyéni elismerés mellett a Bocával öt bajnok címet, egy Copa Argentinát és egy Copa de la Liga Profesionalt nyert, miközben tagja volt 2003-ban a Libertadores-kupa-győztes és az Interkontinentális Kupa-győztes csapatnak, 2004-ben pedig a Copa Sudamericanát bezsebelő együttesnek. Mindemellett összesen háromszor nyert angol bajnokságot, egyszer FA-kupát, valamint kétszeres olasz bajnoknak és egyszeres olasz kupagyőztesnek mondhatja magát, miközben a "vörös ördögökkel" 2008-ban elhódították a Bajnokok Ligáját és a klubvilágbajnoki címet. 


2004 és 2015 között 76 alkalommal viselhette az argentin válogatott szerelését. 2006-ban és 2010-ben vett részt világbajnokságon, a 2014-es mundialon ezüstérmes csapatnak azonban nem volt tagja, mert Alejandro Sabella kapitánysága idején nem számoltak vele a keretben. 2003-ban U20-as világbajnok, 2004-ben olimpiai bajnok lett, pályafutása során három Copa América-ezüstéremig jutott a nemzeti csapatával. 2016-ban már nem került be a centenáriumi kontinensviadalra készülő együttesbe, mint ahogyan a 2018-as világbajnokságon szenvedő csapatban sem volt ott.

Tévez tavaly elvesztette édesapját, melyet követően mostanáig szüneteltette pályafutását, és bár időről időre szóba került a visszatérésének lehetősége, a közelmúltban sokat sejtető volt azon kijelentése, amikor arról beszélt, hogy nem tud többet visszatérni a La Bombonerában, mert minden emlék apjára emlékezteti őt.

Carlitos mindig is egy energiabomba volt, egy hatalmas küzdő, aki nem ismert elvesztett labdát és vereséget sem. Félelmetes erejű lövéseiből született góljai közül jónéhány felejthetetlen emlék marad a rajongók számára. Akárcsak egyénisége, jelleme.

tevezarg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7117848099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása