Futballtangó

Világbajnokság után, Copa América előtt - átmeneti év volt 2023

2023. december 31. - _Adamo_

argbraespn.jpg

Egy évvel ezelőtt, 2022 utolsó napján még élénken éltek bennünk a katari világbajnokság emlékei. Az argentin válogatott sikere után a vb-győzelem aktualitása és mértéke miatt joggal érezhettük úgy, hogy bearanyozták az évünket.

Már akkor tudtuk, hogy 2023 biztosan nem is vetekedhet vele 2022-vel, hiszen páratlan év, nem rendeznek nagy nemzetközi tornát, és egy világbajnoki címet egyébként is lehetetlen űbereleni.

Az idei tulajdonképpen egy átmeneti év volt az Albiceleste életében, amelyet a körülményekhez képest sikeresen teljesített Lionel Scaloni csapata. A csapat igazából tovább erősödött, elkezdődött már egy kisebb generációváltás, az összetartásokra pedig a megszokott családias hangulat mellett immár a vb-győzelem jelentette boldogság is rányomja a bélyegét, és a mérkőzéseken talán még magabiztosabbak voltak, mint 2022-ben.

Az argentin válogatott tízből kilenc meccset megnyert 2023-ban és csak egyet vesztett el. A vb-címvédő ezalatt 21 gólt szerzett és csak két találatot kapott, kilenc mérkőzést kapott gól nélkül abszolvált.

A dél-amerikai vb-selejtezőket tekintve Argentína az első hat fordulóban öt győzelmet aratva áll az élen, és minden bizonnnyal gond nélkül készülhet a 2026-os tornára. Az előző selejtezőt sikerült veretlenül teljesíteni, a mostanit az Uruguay elleni vereség miatt már biztosan nem, de annyi baj legyen, hiszen jelen állás szerint a kijutás így sem foroghat veszélyben - az első hat helyezett automatikusan kvalifikálja magát, a hetedik helyezett pedig pótselejtezőt játszik. Az Uruguay elleni fiaskóról már akkor elmondtuk, hogy tulajdonképpen jókor jöhetett, mert Scaloni csapata némileg ismét kezdte elhinni saját legyőzhetetlenségét, így Bielsáék visszarángatták őket a valóságban. Néhány nappal később Brazília idegenbeli legyőzésével sikerült is javítani. A Celeste elleni volt a csapat első veresége azóta, hogy a katari vb-n elvesztette az első meccset Szaúd-Arábia ellen.

Ezen kívül sok következtetést aligha vonhatunk le a 2023-as esztendőből, mivel a felkészülési meccseket jobbára szerényebb képességű ellenfelekkel játszották. Ugyanakkor a vb-selejtezős magabiztos teljesítmény mindenképpen pozitívum, mert még ha papíron sok jóval gyengébb ellenfél is található a térségben, pontosan tudjuk, hogy például egy bolívíai kaland soha nem lehet sétagalopp a 3600 méteres tengerszint feletti magasságban. Nem lehet elvárható a 18-ból 18 győzelem, elég csak a brazilok vb-selejtező szenvedésére gondolni, akiknél akár már a vb-kijutás is valós veszélyben lehet.

2023-ban Lionel Messi az MLS-be szerződött, Ángel Di María megerősítette, hogy a Copa América után lemondja a válogatottságot, míg Lionel Scaloni novemberben kilátásba helyezte a lemondását és azóta is időt kért mindenkitől.

Előbbi kettő racionális döntés, mindkettővel könnyű megbarátkozni, viszont a szövetségi kapitány váratlan megnyilvánulása joggal bizonytalaníthatatott el mindenkit. A jelek szerint úgy tűnik, hogy legalább a kontinensbajnokságig ő fogja irányítani a csapatot, mégis a körülötte fennálló helyzet óhatatlanul rányomja a bélyegét az egész esztenő megítélésére, amely miatt mindannyian bizonytalanok lehetünk. Az ami összeállt az elmúlt években, veszélybe kerülhet. Egyelőre nem tudjuk, hogy Scaloni csak figyelemfelkeltésnek szánt-e a szövetség felé a nyilatkozatát, vagy tényleg komolyan gondolja, hogy nincs benne elég motiváció a folytatásra. Mindenesetre egy ilyen nyilatkozat után óhatatlanul beletette mindenki fülébe a bogarat, hogy belátható időn belül reális eséllyel véget érhet a mostani együttműködés, ami sok kérdőjelet vonna maga után.

Leginkább ilyen kérdésekkel tekintünk 2024-re, amely reményeink szerint így vagy úgy megválaszolhatja majd Scaloni jövőjét is. Az új esztendő legfőbb eseménye a Copa América lesz, amelyre a 2016-os centenáriumi tornához hasonlóan 16 csapat részvételével kerül sor az Egyesült Államokban. A június 20-tól július 14-ig esedékes viadalon a tíz dél-amerikai válogatott mellett hat csapat vesz részt az észak- és közép-amerikai térségből.

A Copán címvédő argentin válogatott célja pedig nem lehet más, mint a torna megnyerése. Egy év múlva bizonyára akkor lennénk a leginkább elégedettebbek, ha sikerülne újból diadalmaskodni a kontinensivadalon, de nyilván más forgatókönyv is előfordulhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr6418291711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása