Futballtangó

Thiago Almada az MLS-ben folytatja

2021. december 04. - _Adamo_

almada.png

A Vélez Sarsfield csapata hivatalos csatornáin keresztül jelentette be, hogy a klub és talán az egész argentin labdarúgás jelenlegi legnagyobb tehetsége, Thiago Almada az MLS-ben szereplő Atlanta United együtteséhez igazol.

Az argentin bajnokság legnagyobb tehetségei közé tartozó Thiago Almada az MLS történetében átigazolási rekordösszeget jelentő 16 millió dollárért cserébe 2022. februárjától szegődik az Atlanta United szolgálatába, amely már nyáron is meg akarta szerezni őt, akkor azonban a felek végül nem tudtak időben megállapodni a részletekről.

A 20 éves irányító fiatal kora ellenére már évek óta klubja meghatározó játékosa. Almada a Fortín színeiben minden sorozatot figyelembe véve 98 mérkőzés alatt 24 találatot és 11 előkészítést regisztrált profi pályafutása során. Az aktuális kiírásban négy-négy gól és gólpassz a mérlege. A szakértők már évekkel ezelőtt hatalmas pályafutást jósoltak neki, ám ahhoz képest, hogy korábban az Inter és a Manchester City is forródróton volt a megszerzése érdekében, jelentősen más irányt vett a pályája.

Almada néhány héttel ezelőtt már nyíltan beszélt a klubváltásáról és jövőbeli elképzeléseiről:

“Minden adott az átigazolásomhoz. Pár hónappal ezelőtt is szó volt róla, de végül már kicsit késő volt, azonban decemberre vagy januárra sínen lesz a klubváltásom. Sokat gondolkodtunk az ügynökömmel és a családommal, s arra a döntésre jutottunk, hogy az MLS-ben lesz egy-két jó szezonom, akkor komoly lehetőségem lesz Európába igazolni. A leendő csapatom menedzsmentje is mindenben támogatni fog, tisztában vannak vele, hogy az a célom, hogy néhány éven belül továbbálljak majd tőlük Európa felé.”

Éles huszárvágás történt ahhoz képest, hogy néhány évvel ezelőtt az argentin sajtó még az "új Messit" látta benne. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Almada lejjebb adta a szintet. Nyilatkozatából úgy tűnik, hogy "nagyon elhitte", amivel az ügynökei telebeszélték a fejét. A hirtelen keresendő sok pénz és nagyobb médiafigyelem érdekében jó eséllyel a kukába dobott egy - ha nem is világklasszis, de - reményteli, eredményes pályafutást.

Az MLS színvonala valószínűsíthetően gyengébb az argentin bajnokságénál, de semmiképp sem erősebb nála. Magasabbak fizetések, jutalékok, összességében több pénz van benne, így jó eséllyel tudják elszipkázni a játékosokat. Az elmúlt években számtalan példa volt rá, hogy aki Argentínából az MLS-be igazolt, onnan már nem volt számára érdemben felfelé út. Ott van Cristian Pavón esete, aki 2019-2020 táján másfél évet töltött a Los Angeles Galaxy-ban, majd miután nem tudták véglegesíteni, visszatért a Boca Juniorshoz, és látványosan gyengébb játékos lett. Hosszú hónapok után tudta újra felépíteni magát, hogy legalább nyomaiban emlékeztessen korábbi önmagára, pedig annak idején európai sztárcsapatokkal, köztük a Barcelonával boronálták össze. De lehet mondani Ezequiel Barcót is, aki 2018-ban még Almadánál is fiatalabban szerződött a ligába, és azóta sem tudott kitörni onnan. 22 évesen egy meghatározó európai karrierre már egyre kevesebb esélye van, alighanem hamarosan ő is visszatér az "anyaországba". Számtalan további fiatalt vagy idősebb argentin játékost lehet még említeni, aki az MLS után már nem tudott szintet lépni. Ez a bajnokság inkább a zenitjükön túllévő labdarúgóknak fekszik, akik már megtették a magukét és még egyszer utoljára szeretnének rivaldafényben csillogva nagyobb gázsit kaszálni.

Almada egyértelműen hatalmas tehetség, de az MLS eddig sem jött be az argentin művészek számára, és hiába tekint rá ugródeszkaként, valljuk be, nagyobb esély lehet rá, hogy mindez inkább egy süllyesztővel fog felérni, ahonnan legfeljebb majd egy európai topbajnokság kiesőjelöltjéhez vagy újból az argentin bajnokság felé vezethet az útja. (Persze, ne legyen így, és kívánjuk, hogy rövid időn belül valamelyik európai sztárcsapat vigye el, és legyen a következő korszak meghatározó argentin klasszisa.)

Szomorú az egész alaphelyzet, hogy az argentin bajnokság és a helyi klubok szerényebb anyagi lehetőségei miatt már nem csak az európai klubokkal, de az MLS, a mexikói vagy a brazil bajnokság csapataival szemben sem tudják megtartani legjobbjaikat (adott esetben még az ázsiai klubokat is idesorolhatjuk). És amíg bár Európa a legtöbb esetben tényleg fejlődéssel kecsegtet a fiatalok számára, a többi említett bajnokság többségében semmiképpen sem jelent előrelépést a potenciális tehetségeknek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1516773316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása