Futballtangó

Emiliano Martínez, az ország új első számú kapusa

2021. szeptember 30. - _Adamo_

emi1.jpg

Az argentin válogatott idén nyáron 28 év után nyert újra felnőtt nagy tornát a Copa Américán aratott végső siker jóvoltából, melyben Lionel Scaloni szövetségi kapitány mellett kulcsszerepet játszott, hogy Emiliano Martínez személyében sikerült új első számú kapust találni az Albiceleste ketrece elé.

A futball egyfajta alaptörvényeként szokták emlegetni, hogy "végy egy jó kapust", mert az az eredményesség alapja. Tény, hogy az elmúlt években nem volt olyan karizmatikus portás az argentin válogatott gólvonala előtt, mint az évek során időről időre azért elég gyakran megszokhattuk. Egy kapusban eleve kell, hogy legyen egy bizonyos jó értelemben vett őrültség, melyet Dél-Amerikában a latinos temperamentummal megspékelve esetenként akár nagyobb mennyiségben is osztogatott a teremtő.

Emlékezhetünk rá, hogy a történelem során olyan egyéniségek állták a lövések útját a nemzeti csapat kapujában, mint például a tavaly elhunyt Amadeo Carrizo, vagy Hugo Gatti, Ubaldo Fillol, Sergio Goycochea vagy Roberto Abbondanzieri. Ők azért nem csak piszkosul jól védtek, hanem megvolt bennük az a tűz, amivel valósággal sakkban tartották az ellenfél csatárait és fanatizálták a saját védelmüket.

Egyelőre az újonnan felfedezett válogatott hálóőr még nyilván nem említhető velük egy lapon, de kisugárzását illetően "Pato" óta ő tűnik a leginkább karakteres személynek, aki az argentin válogatott ketrece elé állt. Az idei teljesítménye és magatartása révén jó úton halad, hogy minél nagyobb sikerekhez segítse a nemzeti válogatottat, és adott esetben évek múlva a legjobbak között emlegethessük a nevét.

Dibu Martínez az Independiente csapatában nevelkedett, majd mindössze 18 esztendősen az Arsenalhoz került. Noha korán háta mögött hagyta hazáját és csaknem tíz éve kizárólag a "ködös Albionban" véd, szerencsére argentin jellemét megőrizte. Vagy ki tudja, lehet hogy esetében pont a latin csibészség párosult az angol bajkeverő stílussal.

A Mar del Platában született hálóőr egészen 2020 nyaráig állt az "ágyúsok" alkalmazásában. Éveken át kisebb és/vagy alacsonyabb osztályú csapatokhoz adták őt kölcsön. Átmenetileg megfordult az Oxford United, a Sheffield Wednesday, a Rotherham United, a Wolverhampton Wanderers, a Reading és a spanyol Getafe soraiban. Az Arsenalban csak epizódszerep jutott neki, igazán a 2019-2020-as szezon folyamán Bernd Leno sérülése idején jött el számára az idő, ám hiába teljesített remekül és védett 23 tétmérkőzésen, a londoniaknál továbbra is a némettel számoltak első számúként. Megbízható produkciója révén viszont egyre nagyobb lett az érdeklődés iránta, így tavaly nyáron az Aston Villa mintegy 20 millió fontért szerződtette. Martínez azóta kirobbanthatatlan a birminghami gárda portája elől, a 2020-2021-es idényben mind a 38 PL-bajnokin ő védett.

 

A válogatottba bár időnként kapott meghívót, debütálására azonban csak idén júniusban, a közvetlenül a Copa América előtti világbajnoki selejtezőkön került sor Franco Armani megbetegedése miatt. Martínez jól teljesített, és a továbbiakban is megkapta a lehetőséget, a kontinenstornán is az első számú kapus volt és stabil teljesítményével tartást adott a csapatnak. Emlékezetes módon a Kolumbia elleni elődöntő tizenegyespárbajában valósággal megbabonázta az ellenfél rúgóit, a helyszíni beszámolók szerint Yerry Mina kivédett lövése előtt a következőket mondta a kolumbiaiak játékosának: "Megeszlek élve. Sajnálom, de ez lesz. Ideges vagy, a labda túl nagynak tűnik neked. Fejezd be a színjátékot, ismerlek. Kivédem úgyis, élve megeszlek. Ideges vagy. Azért nevetsz, mert ideges vagy." Az előző körben Uruguay ellen a sikeres tizenegyese után tiszteletlenül ünneplő Mina persze hibázott, és már nem volt kedve mosolyogni. Argentína így jutott a döntőbe, majd a fináléban a házigazda Brazíliát is legyőzte a Maracanában, hogy 1993 óta először nyerjen új nagy trófeát.

Martínez a júniusi debütálása óta kilenc mérkőzésen védett a válogatottban, összesen négy gólt kapott, de egy meccsen egynél többet egyszer sem. Elévülhetetlen érdemeket szerzett Argentína idei Copa América-győzelméből, és Scaloni mester új, egységes, egymásért küzdő szemléletének kiváló megtestesítője. Ráadásul nem megy a szomszédba azért sem, ha egy kicsit ki kell zökkenteni az ellenfelet a cél érdekében, de még megengedett keretek közt.

Erről tett tanúbizonyságot éppen az elmúlt hétvégén klubcsapatában, amikor az Aston Villa bravúros, 1-0-s győzelmet aratott a Manchester United vendégeként. Martínez Cristiano Ronaldót követelte a tizenegyeshez, azonban végül Bruno Fernandes állt oda, és a bizonyára jócskán megzavart portugál fölé is bombázta a büntetőt. Később az eset kapcsán elárulta, hogy "számomra ő minden idők legjobb játékosa, ezért szerettem volna kipróbálni magam ellene, hogy tudom-e védeni a tizenegyesét", ám biztosak lehetünk benne, hogy a színjátékban jórészt az is benne volt, hogy kizökkentse az ellenfelet, ráadásul a "védés" után még látványosan meg is ünnepeltette magát a "vörös ördögök" szurkolói előtt.

A már 29 évesen kissé későn érő (vagy még inkább: későn lehetőséget kapó) típusnak számító Martínez formája reméljük kitart még a következő évek során, hogy magabiztosságával és jó értelemben vett őrültségével tartást, karaktert adjon az Albiceleste további sikereihez.

emi2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4816702396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása