Futballtangó

Az európai válogatottaknak nem tetszik a 2030-as vb lebonyolítása

2023. október 11. - _Adamo_

fifa2030.JPG

A FIFA döntése értelemében a 2030-as világbajnokság házigazdája Spanyolország, Portugália és Marokkó lesz, ugyanakkor a torna első három mérkőzését három dél-amerikai országban (Argentína, Uruguay, Paraguay) rendezik meg, ezzel tisztelegve a földrészen rendezett első, 1930-as világbajnokság centenáriuma előtt.

A történelmi kontextust figyelembe véve a FIFA tanácsa arról is határozott, hogy az első vb-nek otthont adó ország fővárosában, Montevideóban lesz majd a megnyitó ünnepség, illetve egy-egy mérkőzés Uruguayban, Argentínában és Paraguayban. A három (alap)rendező nem játszik selejtezőket, a három dél-amerikai beugró válogatott viszont részt vesz a kvalifikációban.

Miután számos kritika jelent meg a formabontó döntés kapcsán, a nemzetközi szövetség igyekezett eloszlatni a torna lebonyolításával kapcsolatos kételyeket. A FIFA úgy tervezi, hogy az a hat csapat, amely Dél-Amerikában játssza az első mérkőzését, majd utána Spanyolországba, Portugáliába vagy Marokkóba kell utaznia, 11-12 napot kap az utazásra és a regenerálódásra a második csoportmeccs előtt.

Az előzetes tervek szerint a dél-amerikai mérkőzések 2030. június 8-án és 9-én lennének, néhány nappal a torna hivatalos kezdése előtt, ugyanis a többi csoportban csak június 13-án kezdődnének a küzdelmek, vagyis az első meccsét Dél-Amerikában játszók legközelebb csak június 21-én vagy 22-én lépnének pályára.

Egyes európai válogatottak szövetségi kapitányai nincsenek elragadtatva a dél-ameirkai lebonyolítástól és úgy ítélik meg, hogy a kontinens válogatottjai jogosulatlan előnyt kapnak ezekkel a mérkőzésekkel, míg az európaiak hátrányba kerülnek.

“Az a nagy gondom ezzel, hogy sérül az esélyegyenlőség. Az alapján, amit látok, nem vagyok ennek az elképzelésnek a rajongója. Előfordulhat, hogy az argentinokkal Buenos Airesben kell majd játszani, márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy egy ilyen meccsre az argentin fővárosban, vagy például Casablancában kerül sor" - jelentette ki az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate.

"A dél-amerikai országok általában ingáznak a két kontinens közt, már hozzá vannak szokva, az európaiak azonban letáboroznak egy helyen. Most azonban egyes csapatoknak oda-vissza kell utazniuk rövid időn belül, ami eddig nem volt megszokott. Egyértelmű előny lesz a dél-amerikai csapatoknak, hogy otthon játszhatják ezeket a mérkőzéseket. Úgy gondolom, hogy ezzel sérültek az európai válogatottak érdekei" - füstölgött a legutóbbi vb-döntőt elveszítő francia válogatott kapitánya, Didier Deschamps.

Itt érdemes talán még egyszer kihangsúlyozni, hogy mindössze egyetlen, a torna első csoportmérkőzéseiről van szó, melyeket követően természetesen - az európaiakhoz hasonlóan - a dél-amerikai válogatottak is útra kelnek és elutaznak a világbajnokság eredeti helyszínére, Spanyolországba, Portugáliába vagy Marokkóba.

“A megosztott világban a FIFA és a labdarúgás jelenti az egységet. A FIFA az egész világot képviselve egyhangúlag beleegyezett abba, hogy a világbajnokság századik évfordulóját a legmegfelelőbb módon ünnepeljük és a vb visszatérjen Uruguayba. Ennek eredményeként ünnepségre kerül sor Dél-Amerikában, és három dél-amerikai ország – Uruguay, Argentína és Paraguay – egy-egy mérkőzést rendez a 2030-as világbajnokságon. A három meccs közül az elsőt természetesen abban a stadionban játsszák Montevideóban, ahol annak idején minden elkezdődött, hogy megünnepeljük a centenáriumot” – jelentette ki Gianni Infantino FIFA-elnök.

A következő világbajnokságot 2026-ban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó rendezheti meg közösen, ezt követően pedig 2030-ban először kerül sor egy három kontinensen át ívelő világbajnokságra.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr10018231953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása