Futballtangó

A feje tetejére állt az argentin bajnokság a rajt után

2023. február 15. - _Adamo_

lanusestu.jpeg

Az elmúlt hetekben vette kezdetét az argentin bajnokság vadonatúj, 2023-as első, Liga Profesional elnevezésű kiírása, és már három fordulót bonyoíltottak le.

Máris komoly meglepetések születtek a mindig kiegyensúlyozott 28 csapatos argentin bajnokságban, hiszen a két friss feljutó is nagyszerűen szerepel és több egyéb csapat is felül-, vagy éppen alulmúlta a várakozások. Persze, nagyon sok van még hátra és sok változás lehetséges, de érdemes körülnézni, hogy melyik csapat hogyan kapta el a szezon rajtját.

Három forduló után mezőny egyetlen százszázalékos csapata a Lanús, amely az előző kiírást az utolsó előtti, 27. helyen zárta. Frank Kudelka együttese a Colónt és az Estudiantest idegenben, a San Lorenzót hazai környezetben múlta felül, és az előző gyenge szezon miatt mindenképpen jól kell szerepelni a mostani kiírásban a bennmaradáshoz.

Hét ponttal rajtolt a frissen feljutó Belgrano, az edzőváltáson átesett Rosário Central és a 2022-es Liga Profesionalban is vitézkedő Huracán. A córdobai együttes a Racing elleni döntetlen után legyőzte a Rivert, nem akármilyen skalpokat gyűjtött be, miközben a csapatkapitány Pablo Vegetti a másodosztályú gólkirályi cím után az élvonalban is szerzett már három találatot. A Globo egy 4-2-es és egy 3-2-es győzelmet aratott a harmadik körös gól nélküli döntetlenjét megelőzően, hét találattal övék a legtöbb szerzett gól a teljes mezőnyben.

A bajnoki cím legnagyobb esélyesei közül a River Plate rajtolt a legjobban, Martín Demichelis csapata két győzelem és egy vereség jóvoltából hat ponttal bír. Ugyanakkor a "milliomosok" se lehetnek teljesen elégedettek az eddigi szerepléssel, hiszen sokkoló vereséget szenvedtek az újonc Belgranótól, a remekül játszó Argentinost pedig csak két tizenegyesgóllal és az ellenfél több mint véleményes meg nem adott góljával tudták legyőzni 2-1-re a múlt hétvégén. A Riverhez hasonlóan a Talleres Córdoba, a Defensa y Justicia, a San Lorenzo és a Godoy Cruz is hat ponttal bír.

Az első négy helyezett mellett további három együttes mondhatja magát még veretlennek, hiszen a frissen feljutó Instituto, a tavalyi szezonban is kiválóan teljesítő Tigre, valamint a Martín Palermo által fanatizált Platense egyaránt egy-egy győzelemmel és két-két döntetlennel áll. Ráadásul mindannyian papíron erősebb ellenfelekkel szemben érték el szép eredményeket.

A címvédő Boca Juniors az első három mérkőzés alatt mindössze négy pontot szerzett. A "genovaiak" a nyitófordulóban még 1-0-ra legyőzték a tavalyi meglepetéscsapat Atlético Tucumánt, majd hazai pályán csak gól nélküli döntetlent játszottak a Central Córdoba ellen, legutóbb pedig 2-1-re kikaptak a Talleres Córdobától, így mindenképpen a vártnál gyengébben rajtoltak, és a támadójáték akadozása egyelőre komoly gondot jelent Hugo Ibarráék számára.

Hozzájuk hasonlóan négy ponttal rendelkezik a pocsék 2022-es idényét feledtetni vágyó Vélez Sarsfield és az Independiente, akik az ötvenszázalékos mérlegnél ugyancsak többet szeretnének idén elérni. Ugyanígy áll a Gabriel Heinze vezette Newell's Old Boys, a Barracas Central és a Sarmiento is. A Libertadores-kupa-induló Argentinos Juniors a Racing elleni skalp mellett kikapott a Rosário Centraltól és a Tigrétől, így három pontot gyűjtött.

Az előző kiírásban a bajnoki címről csak egy hajszállal lemaradó Racing Clubot sokan a bajnokság legnagyobb esélyesei közé soroltuk, ennek ellenére az Academia nyeretlen, mindössze két pontot gyűjtött. A Belgrano és a Tigre elleni remik közt kikaptak a Bicho otthonában, így meglehetősen szerényen áll a többre hivatott együttes. 

A mezőny végén szerénykedik mindössze az egypontosok táborában az Abel Balbo által irányított Estudiantes La Plata és városi riválisa, a Gimnasia La Plata. A tavalyi meglepetéscsapata Atlético Tucumán ugyancsak egyetlen pontot szerzett eddig, míg a 2021-es első kiírást megnyerő Colón egyetlen csapatként háromból három vereséggel rajtolt.

Az utolsó három év átlagpontjain alapuló táblázat alapján határozzák meg a szezon végén a két kieső kilétét, amely jelen állás szerint a Platense és az Arsenal Sarandí lenne. A jelenlegi listavezető Lanúsnak is nagyon kell igyekeznie, mert visszaesés esetén bajba kerülhet, de közel van a tűzhöz a Sarmiento, a Central Córdoba és a Banfield is, míg a két újonc, a Belgrano és az Instituto a remek kezdés miatt jelenleg magas átlagponttal bír, ám gyengébb teljesítmény esetén gyorsan zuhanhatnak lejjebb, mivel nekik csak az idei eredményeik vannak.

A bajnokság aktuális állása a 3. forduló után:

 

afatab3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5918049652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása