Futballtangó

Kisorsolták a foci-vb csoportjait

2022. április 02. - _Adamo_

grandes-duelos-fase-de-grupos-qatar-2022_862x485.jpg

A péntek esti órákban Dohában megtartották a 2022-es labdarúgó-világbajnokság csoportkörének sorsolását.

Eldőlt, hogy a katari világbajnokságon az argentin válogatott a C csoportba került Mexikó, Lengyelország és Szaúd-Arábia társaságában.

A három kiadó helyre az interkontinentális pótselejtezőben Peru küzdhet majd az Egyesült Arab Emirátusok-Ausztrália ázsiai harmadik helyezettjének győztesével; Costa Rica és Új-Zéland párharca már ismert; míg az európai pótselejtezőkben a skót-ukrán párharc nyertese Wales válogatottjával találkozik a kvalifikációért.

Az egyes csoportokban az azonos selejtezőzónából érkező csapatok nem kerülhettek egy csoportba, kivéve esetlegesen az európaiakat. A nyolc csoportból ötben két, háromban pedig egy-egy európai ország szerepelhet, három viszont nem kerülhetett egy kvartettbe.

A 22. labdarúgó-világbajnokságra 2022. november 21. és december 18. között Katarban kerülhet sor.

A 2022-es világbajnokság csoportbeosztása


A csoport:
 Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia
B csoport: Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales/Skócia/Ukrajna
C csoport: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország
D csoport: Franciaország, Ausztrália/Egyesült Arab Emirátusok/Peru, Dánia, Tunézia
E csoport: Spanyolország, Costa Rica/Új-Zéland, Németország, Japán
F csoport: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország
G csoport: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun
H csoport: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea

vb2022.jpg

Az argentin válogatott november 22-én magyar idő szerint 11 órától Szaúd-Arábia ellen kezdheti meg szereplését, míg november 26-án Mexikó, november 30-án Lengyelország lesz az ellenfele a csoportkörben egyaránt 20 órai kezdettel. Továbbjutás esetén a franciák és a dánok által fémjelzett D csoportból kaphat ellenfelet a nyolcaddöntőben.

A 31 mérkőzés óta veretlen Albiceleste a torna előtt még számtalan felkészülési mérkőzést fog vívni. Mivel az európai csapatok számára júniusban kezdődik a Nemzetek Ligája 2022-2023-as kiírása, így velük továbbra sem tudnak találkozni, leszámítva az Olaszország elleni, június elsejei fellépést a Wembley-ben, melyen az Európa-bajnok és a Copa América győztes mérkőzik meg a „Finalissima” keretein belül. Ezen kívül még ugyancsak június elejére egy Izrael és egy Ausztrália elleni felkészülési mérkőzés szerepel a programban, a brazilok elleni utolsó, elhalasztott vb-selejtező pótlására júniusban vagy szeptemberben kerülhet sor. Továbbá szeptemberben Mexikó ellen játszottak volna barátságos meccset, ám az azonos vb-csoport miatt ezt a találkozót törölték, és új ellenfelet keresnek.

"Bárhogyan is alakult volna a csoportunk, elfogadtuk volna. Kemény ellenfeleket kaptunk, tiszteljük valamennyiüket, de hiszünk a jó teljesítményünkben. Mexikó egy igazi rivális, akiket jól ismerünk, nehéz ellenfél. Lengyelország Svédországot győzte le és kiváló játékosokból áll, Szaúd-Arábia pedig nagyon jó helyezést ért el a selejtezőben. A legfontosabb, hogy magunkra koncentráljunk, hozzuk ki a maximumot, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Ha Peru kijut a tornára, akkor négyből három csapat ugyanaz lenne abban a csoportban, amelyből a nyolcaddöntős ellenfelet kaphatjuk, amely négy éve volt"

- jegyezte meg Lionel Scaloni, az argentin válogatott szövetségi kapitánya.

A Futballtangó Podcast első adásában még a vb-sorsolás előtt egyebek mellett az argentin és a további dél-amerikai válogatott esélyeiről is beszélgettünk:

 

 

A csoportellenfelek közül a legismertebb ellenfél kétségtelenül Mexikó válogatottja lesz, akikkel 1930 óta 35 egymás elleni mérkőzésre került sor. Az örökmérleg 16 argentin siker és 14 döntetlen mellett mindössze öt mexikói győzelmet mutat. A világbajnokságokat tekintve eddig háromszor találkoztak egymással a felek, s mindháromszor Argentína győzött. 1930-ban 6-3-as siker született, 2006-ban a nyolcaddöntő hosszabbításban dőlt el, míg a 2010-es vb-n, ugyancsak a 16 között 3-1 lett a végeredmény. Utoljára 2019 szeptemberében 4-0-ra nyertek a "gauchók", míg a legutolsó mexikói győzelem a 2004-es Copa Américán történt.

Lengyelország ellen 6-2-3 az argentinok mutatója. A világbajnokságok történetében 1974-ben 3-2-es vereség született, majd az 1978-as vb-siker alkalmával a csoportkörben 2-0-s sikert regisztráltak. A legutoljára, 2011-ben megrendezett barátságos mérkőzésen a lengyelek nyertek 2-1-re.

Argentína és Szaúd-Arábia eddig négyszer találkozott egymással, két argentin siker és két döntetlen a mérleg. A felek útjai ugyanakkor vb-n még soha nem keresztezték egymáséit, utoljára egy 2012-es felkészülési mérkőzés gól nélküli döntetlennel ért véget.

argteam3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5317795609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása