Futballtangó

Az 1986-os világbajnok "futballdoktor", Carlos Bilardo

2022. március 16. - _Adamo_

carlos-bilardo_862x485.jpg

Március 16-án ünnepli 84. születésnapját az 1986-os világbajnok argentin válogatott szövetségi kapitánya, az évek óta súlyos betegséggel küzdő legenda, Carlos Bilardo.

A Buenos Airesben született szakember aktív játékosként a San Lorenzo, a Deportivo Español és az Estudiantes La Plata játékosa volt. Edzői pályafutását is utóbbi csapatnál kezdte, mellyel Libertadores-kupa-döntőig jutottak, később pedig 1982-ben argentin bajnokságot nyertek. Bilardo több ízben is irányította a la platai csapatát, emellett a teljesség igénye nélkül a kolumbiai Deportivo Cali és a kolumbiai válogatott mestere is volt, edzette a Boca Juniors csapatát, több ízben szerencsét próbált a Sevilla kispadján és volt Líbia szövetségi kapitánya is 2000-ben. Beceneve Narigón ("nagy orrú") és Doktor.

Legemlékezetesebb megbízatása alkalmával 1983 és 1990 között az argentin válogatott szövetségi kapitánya volt. César Luis Menotti után kellett átvennie a nemzeti csapat irányítását, és már csak emiatt is sok kritikát kapott, mert az 1978-as világbajnok csapat kormányosával szemben nem a szép focit, hanem az eredményen alapuló, taktikus játékot helyezte előtérbe. Munkáját rendszerint széles körben bírálták, azonban az 1986-os mexikói vb-cím után valamennyi negatív véleményt elhallgattatott és egy ország esedezett a bocsánatáért.

Négy évvel később az olaszországi vb-n a címvédés nem jött össze, az Albiceleste nyögvenyelős menetelés végén ugyan eljutott a döntőig, ahol viszont a németek meglehetősen érdekes körülmények között felülmúlták a dél-amerikai válogatottat. Összességében 81 mérkőzésen ült a válogatott kispadján, amely 28 győzelmet, 30 döntetlent és 23 vereséget regisztrált regnálása idején.

Ugyan klubedzőként még később is tevékenykedett, legnagyobb eredményeit kétségtelenül a válogatott élén érte el a két említett világbajnoki szerepléssel. Argentína élén végzett munkájával előkelő helyet foglal minden idők legjobb argentin edzői között. Bilardo az edzői karrierjét a 2000-es évek elején fejezte be.

Évek óta a Hakim-Adams szindrómával küzd, műtéten is átesett, jelenleg Buenos Aires külvárosában él folyamatos orvosi felügyelet alatt szerető családja körében, rendszerint a nyilvánosságot is kerülve. Testvére korábbi állítása értelmében az orvosok tanácsára nem árulták el neki Diego Maradona bő egy évvel ezelőtti halálhírét sem, mert félnek tőle, hogy felzaklatná őt és rosszabbodna az állapota. A rokonok elmondása szerint ha a televízióban szóba kerül Maradona, rendszerint leveszik a hangot vagy csatornát váltanak, kérdéseire pedig kitérő választ adnak.

Isten éltesse még sokáig a legendát!

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1317781330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása