Futballtangó

Az argentinok "kis boszorkánya"

2022. március 09. - _Adamo_

veron.jpg

A Libertadores-kupa indulásért harcoló Estudiantes La Plata klublegendája, egyben jelenlegi sportigazgatója, Juan Sebastián Verón március 9-én ünnepli 47. születésnapját.

Az egykori kiváló rúgótechnikájú középpályás La Plata városában látta meg napvilágot, és fiatalon elköteleződött az Estudiantes La Plata csapatához, melyhez játékos pályafutása során több alkalommal visszatért, és azt követően is náluk tevékenykedik.

Verón első ízben 1994 és 1996 között erősítette a csapatot, majd a Boca Juniors szolgálatába állt, ahonnan rövid időn belül Európa felé vette az irányt. Az 1990-es évek és az ezredfordulót követő esztendők meghatározó argentin játékosa az öreg kontinensen a Sampdoria, a Parma, a Lazio, a Manchester United, a Chelsea és az Inter csapataiban szerepelt, és főleg olasz csapatainál tudta megcsillogtatni nem mindennapi képességeit. Klubjaival két alkalommal hódította el az olasz bajnoki címet, 2000-ben a római, 2006-ban pedig a milánói gárdával. Emellett együttesen négyszeres Olasz Kupa-győztesnek mondhatja magát, míg a Parmával UEFA-kupát, a Lazióval Európai Szuperkupát nyert. Karrierje során védjegyévé váltak zseniális szabadrúgásgóljai, de a Serie A-ban például közvetlenül szögletből is szerzett egy "olimpiai" gólt.

Ezt követően hazatért és több alkalommal is nevelőcsapata klubjában próbált szerencsét, 2009-ben tagja volt a Libertadores-kupa-nyertes csapatnak, miközben a sorozat legértékesebb játékosának választották. Legutolsó alkalommal még 2017-ben is tett egy kísérletet a visszatérésre. A "La Brujita" ("kis boszorkány") becenévre hallgató kiválóság 2006-ban és 2009-ben az év labdarúgója lett Argentínában.

Verón az argentin nemzeti együttes szerelését 1996 és 2010 között összesen 72 mérkőzésen öltötte magára, mely során kilenc találatot jegyzett. Részt vett az 1998-as, a 2002-es és a 2010-es világbajnokságon.

A jelenleg szeretett klubjánál sportigazgatóként tevékenykedő Verón édesapja, Juan Ramón Verón, valamint az immár harmadik generációt képviselő 20 éves fia, Deian Verón is szerepelt az Estudiantes csapatában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8017776662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása