Futballtangó

"Argentína nyugodt lehet, mióta ő áll a kapuban..."

2022. január 20. - _Adamo_

emi.JPG

A tavalyi esztendő során az argentin válogatott kapuját új első számú hálóőr foglalta el Emiliano Martínez személyében, aki mindenki egyetértését kiérdemelve szerezte meg a pozíciót.

Az argentin válogatott 2021-es Copa América-győzelméből elévülhetetlen érdemeket szerzett a csapat fanatikus kapusa, Emiliano Martínez. A 29 esztendős hálóőr a Kolumbia elleni elődöntőben valósággal megbabonázta az ellenfél játékosait a megnyert tizenegyespárbaj során, és az egész tornán kimagasló formában védett.

Korábbi írásomban említettem, hogy az elmúlt években nem volt ilyen karakteres egyéniség az Albiceleste kapujában, az utolsó hasonló "fanatikus" portás Roberto "Pato" Abbondanzieri volt, aki a minap ugyancsak elismerően beszélt utódjáról:

"Engem személy szerint nagyon meglepett, amit a válogatottban művelt. Egyáltalán nem könnyű felvenni a címeres mezt, ő viszont elképesztő könnyedséggel vette. Elképesztően koncentrált volt és a kulcsfontosságú pillanatokban segíteni, a bajban átlendíteni tudta a válogatottat. Rendkívül sokoldalú kapusnak tartom, mindenből van egy kicsi benne. Nagyszerűen véd a vonalon, jók a kifutásai, remekül él együtt a játékkal. Argentína nyugodt lehet, ha ő áll a kapuban.

Csak azt tudom tanácsolni neki, hogy továbbra is legyen ugyanilyen határozott. Nem is kívánhatok mást a válogatott ketrece elé, mint ő. Megvan az egyénisége, vagánysága, amivel megérdemli a helyet magának. Ha beáll a kapuba, olyan határozottságot mutat, hogy már csak a jelenlétével is a csapat segítségére tud lenni, kiegyensúlyozottságot ad a többieknek."

Dibu Martínez az Independiente csapatában nevelkedett, majd mindössze 18 esztendősen az Arsenalhoz került. Noha korán háta mögött hagyta hazáját és csaknem tíz éve kizárólag a "ködös Albionban" véd, szerencsére argentin jellemét megőrizte. Vagy ki tudja, lehet hogy esetében pont a latin csibészség párosult az angol bajkeverő stílussal.

A Mar del Platában született hálóőr egészen 2020 nyaráig állt az "ágyúsok" alkalmazásában. Éveken át kisebb és/vagy alacsonyabb osztályú csapatokhoz adták őt kölcsön. Átmenetileg megfordult az Oxford United, a Sheffield Wednesday, a Rotherham United, a Wolverhampton Wanderers, a Reading és a spanyol Getafe soraiban. Az Arsenalban csak epizódszerep jutott neki, igazán a 2019-2020-as szezon folyamán Bernd Leno sérülése idején jött el számára az idő, ám hiába teljesített remekül és védett 23 tétmérkőzésen, a londoniaknál továbbra is a némettel számoltak első számúként. Megbízható produkciója révén viszont egyre nagyobb lett az érdeklődés iránta, így tavaly nyáron az Aston Villa mintegy 20 millió fontért szerződtette. Martínez azóta kirobbanthatatlan a birminghami gárda portája elől, a 2020-2021-es idényben mind a 38 PL-bajnokin ő védett, és az idei szezonban is csak egyetlen mérkőzést hagyott ki.

Martínez vezérletével az argentin válogatott veretlen teljesítményével, négy fordulóval a selejtező vége előtt már biztosan kijutott a novemberben-decemberben megrendezésre kerülő katari világbajnokságra, ahol vezérletével könnyen akár további sikereket remélhetünk az Albiceleste hőseitől.

emiliano-martinez_atrz9v01d9m91sa82n68m3xi4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9016818990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása