Futballtangó

Argentína megmenekült, córdobai derbivel folytatódik a Superliga

2017. október 13. - Pietro87

ecu_arg_messi.jpg

A válogatott meccsek után újra a klubcsapatoké a főszerep, hiszen a hatodik fordulóval folytatódik a bajnokság, miközben a hazai kupában és a két dél-amerikai sorozatban - a Libertadoresben és a Sudamericanában - is haladunk a végkifejlethez. Közben az Albiceleste meg legyőzte Ecuadort és a legrosszabb forgatókönyvet is leseperve az asztalról, egyenes ágon jutott ki a jövő évi oroszországi világbajnokságra.

Kezdjük is a legutóbbival, mert ez a legfrissebb emlékünk. Argentína és ha jobban belegondolunk Messi is kimenekült a sarokból, elhajolt a pofonok elől, majd egy ütéskombináció után, mindent a maguk javára fordítottak. Mindketten megjárták a saját passiójukat, hogy aztán telt vigyorral mosolyogjanak a kritikusok arcába. Az a Messi húzta ki a válogatottat a csőből, akinek régen a "Xavi és Iniesta nékül már nem megy" szlogent róttak fel, manapság pedig a Messi függő Albiceleste adja a témát. Persze egy-egy gyenge meccse után még mindig előszeretettel ekézik. Az utolsó, mindent eldöntő vb selejtezőn mesterhármast szerzett, Argentínát pedig az első perces hazai gól sem tudta összeroppantani az ecuadori magaslatban, így egy erős csattanóval végül Brazília és Uruguay mögött a harmadik helyen végzett a csoportban. Ahonnan épp az a Chile esett vissza a hatodik pozícióba, mely tavaly és 2015-ben is 11-esekkel ütötte el az argentinokat a Copa America trófeától.

Valóban a feje tetejére állt minden az utolsó körben, kezdve a kicsit váratlan argentin győzelemmel; azzal, hogy Paraguay a tök utolsó Venezuelától kapott ki otthon; és hogy Brazília sem kegyelmezett az előbb már említett chileieknek, sok millió hazai drukker bánatára, akik az Albiceleste vesztét és Sánchezék sikerét szerették volna látni. 

peru_col_falcao.jpg

 Falcaónak ínyére volt a döntetlen, amit a peruiakkal is tudatott

Botrányoktól sem volt mentes az utolsó kör, hiszen a Peru - Kolumbia meccs hajrájában Falcao az eredmény tartására hívta fel a peruiak figyelmét, míg Paraguayban a hírek és a venezuelai kapitány szerint is nőkkel próbálták rávenni őket, hogy utolsóként nyeljenek le egy újabb vereséget. Nekik már úgy is lefőtt a kávé, Paraguay pedig a három pont megszerzése után utazhatna a vb-re. Szerencsére - a sztori kapcsán magyar szempontból megmosolyogtató nevű - Rafael Dudamel(l) kapitány fiai túl profik voltak, hogy efféle cselekedethez adják a nevüket. Falcao viszont nem most fogja megkapni a fair play díjat. Ismerjük a történetet. Pár perccel a vége előtt Chile még csak 2-0-ás vesztésre állt és egy chilei vagy Limában esett gól, még jobban megkeverte volna a paklit. És akkor azt még nem is említettük, hogy Asunciónban Venezuela a 84. percben szerezte meg a vezetést, miután Falcao határozott lépésekre szánta el magát.

Tegyük fel, hogy nem Brazília, hanem Chile talál be a hosszabbítás perceiben - és szépít 2-1-re -, míg Limában:

marad az 1-1. Ebben az esetben Kolumbia ugyanúgy negyedik lesz 27 ponttal és Peru illetve Chile is ugyanúgy 26-26 pontot szereznek, viszont mindketten 27-26-os gólkülönbséggel zárnak. A selejtezőben a gólkülönbség, a több rúgott gól, majd harmadikként az egymás elleni eredmény rangsorol. Chile pedig ebben jobb, mert Peruban 4-3-ra, Santiagóban pedig 2-1-re nyert.

Kolumbia megnyeri a mérkőzést 2-1-re. Ebben az esetben roppant egyszerű a képlet: Chile megelőzi Perut és ugyanúgy az ötödik helyre fut be, mint az előző verzióban.

2-1-es hazai sikernek örülhet a publikum. Peru kijut a világbajnokságra, míg Kolumbia egyforma ponttal zár Chilével. Igen ám, de Falcaóéknak 21-20 lesz a gólkülönbségük szemben a chilei 27-26-tal, ezért itt is a La Roja mehet pótselejtezni. 

Persze azzal a gondolattal is eljátszhatunk, hogy milyen küzdelem alakult volna ki akkor, ha Paraguay talál be a végén. És ezzel együtt Chile nem a hosszabbításban, hanem 10 perccel korábban szépít. De nem így alakult, mi pedig el is varrjuk ezt a szálat.

Hasonlóan izgalmas volt a CONCACAF csoportban is az utolsó kör, ahol Mexikó és Costa Rica már a biztos vb részvétel tudatában léptek pályára. Fel lehet róni a számlájukra, hogy talán nem tették magukat oda rendesen, de ha az USA csúnya kiesésének okait keresgéljük, ne a panamai fantomgólra - mely esetnél amúgy járt volna egy hazai büntető -, ne a latinok összeesküvésére hivatkozzunk, hogy így elbántak szegény jenkikkel. Az USA-nak illett volna legalább egy döntetlent kiharcolnia a meccsig csupán egy győzelmet betudó Trinidad és Tobago ellen és akkor Honduras helyett ők mehettek volna a pótselejtezőre. Egy USA - Ausztrália pótselejtező pedig bőven pikáns lett volna. De a világ most nem ezen kesereg, hanem Panamát ünnepli és csodálja, mely abszolút újonc lesz a világbajnokságok történetében. Ennek örömére az elnök pedig szabadnappá nyilvánította a szerdát. Óriási!

Most pedig térjünk vissza a gauchók földjére és az argentin élvonalra, mert a hétvégén már a hatodik körnek fognak nekiveselkedni a csapatok. Az eddig eltelt öt fordulóról leginkább az mondható el, hogy nagyon képlékeny minden, lévén a második és a huszonegyedik hely között csak hat pont a differencia, és még rengeteg helycserének leszünk majd szemtanúi. Aki kiemelkedik az összes közül, az a címvédő Boca Juniors, mely csapat mintha egy szinttel a többiek felett járna. Eddig hibátlanok és a 13-1-es gólarányuk is igen imponáló, arról nem beszélve, hogy a nagy rivális előtt már 4 ponttal mennek. Csatáruk, Darío Benedetto a tavalyi évadhoz hasonlóan remek formát mutat és jó eséllyel pályázik a gólkirályi cím megvédésre - jelenleg 5 góllal áll az élen. Egyébként majd a Patronatóhoz látogatnak, akik a nyolcadik helyen tanyáznak a tabellán.

iniciales-boca-chacarita-superliga-fecha-5.jpg

Eddig megállíthatatlannak tűnik a Boca Juniors

A hagyományos nagy csapatok közül a Rosario Cantral szenved a legjobban. A januárban kinevezett Paolo Montero még keresi a csapatát és jó kérdés, hogy mikor fogja megtalálni a nyerő taktikát. A városi rivális Newell's Old Boys sem lehet igazán büszke eddigi mutatójára: csak az utolsó Olimpo ellen tudtak győzni. És bár tényleg még az elején járunk és sok minden változhat és változni is fog, de eddig a Racingról sem mondható el sok jó. Igaz Dél-Amerikában az utolsó nem feltétlenül esik ki a szezon végén, ugyanis a kiesők megállapítására külön tábázatot vezetnek, ahol az előző évek pontjait átlagolják. Argentínában négy szezont vesznek alapul az ideit is beleszámítva, melyek után most az Olimpo, Temperley, Arsenal, Chacarita négyes retteghet.

Ellenben a tabella elején lévő Unión és Talleres eddigi szereplése kellemes meglepetésként szolgál, ráadásul utóbbiak városi derbire készülődnek a viszonylag jól kezdő Belgrano ellen. A kedvenc csapataink mellett ebbe a meccsbe érdemes lesz lesz belenézni. Bár előzetesben annyit elárulhatok, hogy sok gólra ne számítsunk, ha szigorúan a korábbi összecsapásaikat vesszük alapul. 

Az előbb említett Rosario az újonc létére eddig remekül szereplő Argentinos ellen javíthat, míg a Newell's a Vélezhez utazik. A River verhető ellenfelet lát vendégül az Atlético Tucumán személyében, kezdésnek pedig jöhet a forduló nyitómeccse, ahol a Lanús fogadja az eddig veretlen Unión gárdáját.

A hazai kupában már a legjobb nyolc között járnak a csapatok, ahová például a Boca nem tudott bejutni, mert kikapott a Rosario ellen 1-0-ra a Mendozában, semleges helyszínen rendezett találkozón. Ezzel szemben a Rivert kikövezett út várja a döntőig, mert a negyeddöntőben a harmadik vonalbeli Atlanta ellen lépnek fel, továbbjutás esetén pedig az Olimpo - Deportivo Morón győztesével kerülhetnek össze. Jelzésképpen az Olimpo a Superliga aktuális sereghajtója, míg a Morón második ligás. A másik ágra is vessünk egy pillantást, ahol Atlético Tucumán - Vélez Sarsfield illetve Godoy Cruz - Rosario Central meccsek várják az érdeklődőket.

river80.jpg

Nyolcat számolt a River a bolíviaiakra

Nincs megállás a Libertadores - és a Sudamericana Kupa sorozatában sem, ahol előbbiben másfél hét múlva már az elődöntőket rendezik és például az egyik ágon argentin házidöntő alakult ki. Az egyik résztvevő a Lanús már a negyeddöntőben is honfitárs csapattal mérkőzött: az ellenfél a San Lorenzo volt, akik ellen az első meccsen sikerült kiegyenlíteni a 0-2-es eredményt, majd 11-esekkel a maguk javára dönteni a párharcot. 

Ezzel szemben a River Plate az odavágón olyan csúnyán megégett a bolíviai Jorge Wilstermann ellen 3-0-ra, hogy a visszavágón meg sem álltak 8!!! gólig. Gallardo csapata úthenger üzemmódban hajtott át a Wilstermannon, Scocco 20 perc alatt mesterhármasig jutott, végül pedig ötnél állt meg. 

Így tehát egy argentin csapat biztos döntős, míg a másik ágon Barcelona - Gremio összecsapásra kerül sor.

A Sudamericana kapcsán legutóbb akkor írtunk, mikor kialakult a legjobb 16 mezőnye. Ebbe a mezőnybe a Racing, az Estudiantes, az Atlético Tucumán és az Independiente került be, ráadásul mindannyian egy ágra. Sőt utóbbi két csapat egymást kapta, ahol aztán a visszavágón az Independiente ledolgozva a minimális 1-0-ás vereséget, 2-1-es összesítéssel ment tovább.

indep_sudamericana.jpg

Martín Benítez lőtte tovább az El Rojót a Sudamericanában

Nagy sikert aratott a Racing, amely a brazil éllovas Corinthianst gyűrte le idegenben lőtt góllal: az odavágón 1-1 született, míg az Avellanedában lejátszott visszavágón nem született gól. Ugyanakkor az Estudiantes elvérzett a 16 között a paraguayi Nacionallal szemben két 1-0-ás vereség után.

A Libertadores Kupához hasonlóan szintén másfél hét múlva újrainduló sorozat negyeddöntőiben ezek után a még versenyben lévő két argentin csapat paraguayi ellenfeleket kapott: a Racing a Libertadhoz, az Independiente pedig a Nacionalhoz látogat. Óriási lenne, ha mindketten sikerrel vennék ezt a kört, hiszen akkor jöhetne az avellanedai házidöntő a fináléba jutásért.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3012958531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása