Futballtangó

A labdarúgás legnagyobb problémáiról is beszélt az argentin kapitány

2024. január 28. - _Adamo_

scalonitrofea1.jpg

Az argentin válogatott szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni tartalmas interjút adott a Marca részére.

A 2022-es világbajnok argentin válogatottat irányító Lionel Scaloni a Marca részére adott interjúban a nemzeti csapatot érintő aktuális kérdések mellett saját magáról és a labdarúgás jövőjéről is beszélt sok egyéb téma közt.

A 45 éves tréner szerint a világbajnoki cím után is ugyanolyan keményen kell dolgozniuk, semmi nem változott: "Meg kell próbálni ugyanúgy végezni a munkádat, mint azelőtt. Nem hiheted azt, hogy más vagy, mint a többiek. Megnyertünk egy világversenyt, de az élet megy tovább. Annyi bizonyos, hogy hazánkban sok embert tettünk boldoggá, és ez büszkeséggel tölt el bennünket."

A szövetségi kapitány a beszélgetés egy pontján elárulta, hogy miután 27-28 éves korától kezdve többet bajlódott sérülésekkel, aktív pályafutása utolsó tíz évében már tudatosan készült az edzői pályára, és már a visszavonulása előtt elkezdte a tanfolyamot.

"Sok edzőt szeretek, mint például Pep Guardiolát, Roberto De Zerbit, Simone Inzaghit, Luciano Spalletit vagy természetesen Diego Simeonét természetesen. De az igazi referencia Carlo Ancelotti számomra, hogy milyen szeretnék lenni edzőként" - jelentette ki Scaloni.

Scaloni véleménye szerint ahhoz, hogy valaki pályakezdő edzőként eredményes legyen bőven elég az aktív labdarúgói tapsztalat: "Azt mondanám a fiatal edzőknek, hogy nyugodtan menjenek előre, valósítsák meg az elképzeléseiket. Aki játékos volt korábban és érzi a focit, az öltöző hangulatát, az ki tudja fejezni önmagát edzőként is. Természetesen nélkülözhetetlen, hogy a feszült pillanatokban az edzőnek hideg feje legyen és képes legyen átadni a nyugalmat a játékosainak."

Scaloni a 2018-as világbajnokság után vette át az argentin válogatott irányítását, azóta az Albiceleste 67 mérkőzésből 46-ot nyert meg 15 döntetlen és mindössze hat vereség mellett, miközben megnyerte 2021-ben a Copa Américát, 2022-ben pedig Finallissimát és a világbajnokságot.

"Ahogyan az argentin válogatott játszik, az az edzői stáb érdeme. Volt egy elképzelésünk, amit szerettünk volna megvalósítani, apránként idővel tökéletesítettük, így az elmúlt öt év alatt eljutottunk a mostani szintre."

"Argentínában mindig hatalmas a nyomás, a döntetlen sosem elég. Az érkezésünk óta tudjuk, hogy egy nagy csapatnál dolgozunk és mindenki a legjobbat várja tőlünk. Egyetlen torna előtt sem ígértem semmit, mindig csak annyit mondtam, hogy küzdeni fogunk és megpróbáljuk a lehető legjobb eredményt elérni" - szögezte le a kapitány.

Természetesen szóba került, hogy novemberben a brazilok legyőzése után tulajdonképpen "időt kért", ezzel kapcsolatban elmondta: "Az egy fontos pillanat volt és úgy gondoltam, hogy át kell gondolnunk, hogy hol vagyunk és merre tartunk. Eljött az ideje, hogy számvetést végezzünk, hiszen négy hónap volt hátra a következő meccsig, fontos volt egy kicsit megállni. Úgy gondolom, hogy mindez pozitív volt, hogy elgondolkozzunk azon, ami most következik."

Scaloni arról is elmondta a véleményét, hogy látja azt, hogy az idősebb játékosok, mint például Lionel Messi, Ángel Di María és Nicolás Otamendi valószínűleg a következő világbajnokságon, 2026-ban már nem lesz ott a válogatottal:

"Mindig eljön az idő, amikor olyan legendák, mint Maradona, Ruggeri és más nagyszerű játékosok elhagyják az argentin válogatottat, az Abliceleste mégis folytatja tovább. Természetesen ez mindig fáj, mert nagyszerű játékosoktól kell elköszönnünk, akik sokat adtak, de kötességünk van. Leo és Diego mellett is mindig nagyon erős argentin válogatott volt. Szembe kell néznünk a kihívással és versenyképesnek kell maradnunk. Hiszek benne, hogy a többi játékos is képes lesz erős csapatot alkotni."

Scaloni hosszasan ecsetelte, hogy szerinte Európában a labdarúgás nem foglal el olyan helyet az életben, mint Dél-Amerikában:

"Az argentinok együtt lélegeznek a futballal, mindent ez jelent számukra. Európában viszont manapság kezdjük elveszíteni a futball lényegét, nem csak professzionális szinten, hanem már a gyerekeknél is. A gyermekeim Spanyolországban fociznak és az edzők mindig megmondják mit csináljanak. Nem engedik, hogy cselezzenek, hanem ordibálnak velük, hogy passzoljanak, adja tovább. Képzeld el, ha Messinek nyolc évesen mindig azt mondták volna, hogy passzoljon, akkor ma milyen játékos lenne... Egy 7-8 éves gyereknek nem lehet azt mondani, hogy átlós védekezést alkalmazzon. Játssza csak a játékot, élvezze a futball szépségét, hibázzon és majd 14-15 éves korában kijavítjuk a hibákat, csiszoljuk a hiányosságait. Ez egy üzenet a jövőnek. Ez egy sport, és a futball szépségét nem szabad elveszíteni. Manapság a labdarúgás már egyfajta tudomány lett, mindenki olvas, tanul róla valamit, és sokmindent túlgondolnak. Rengeteg elemzés van, mindenki tudja, hogy játszik az ellenfél. Szinte a távirányítással vezénylik a labdarúgókat, nem saját elképzeléseink szerint cselekednek. Ha állandóan azt mondod nekik, hogy mit tegyenek, akkor fennáll a kockázata annak, hogy túl sok információval árasztjuk el őket."

"A labdarúgó uralkodik a pályán, az edzőnek pedig azt kell tennie, ami a legjobb a csapata számára, és nem többet. Sokan ezt nem képesek belátni."

"Véleményem szerint az év legjobbja szavazással kapcsolatos viták túlmutatnak a labdarúgáson. Nem hinném, hogy erről vitatkozni kéne, ha nem Messi, hanem Haaland vagy Mbappé nyert volna, ők is ugyanúgy megérdemelték volna. A média generálja az egész felhajtást. Furcsa dolog ezen vitatkozni, amikor a labdarúgók és az edzők szavaztak" - említette meg a szövetségi kapitány.

A Mallorcán lévő szakember a madridi lapnak elárulta, hogy ha egyszer véget ér a megbízatása az argentin válogatottnál, akkor mindenképpen szeretne Spanyolországban edzősködni, melyet már a második otthonának tekint.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3918312579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása