Futballtangó

Nagy visszatérők Argentínában

2023. augusztus 09. - _Adamo_

argvissz3.jpg

Az idei két argentin bajnoki kiírás között egyes csapatok játékoskeretében jelentős jövésmenés bontakozott ki, és globálisan is megfigyelhető, hogy egyre több rutinos játékos tér haza a dél-amerikai kontinensre az európai légióséveket követően.

Az argentin bajnokság jellegéből és gazdasági helyzetéből fakadóan az elmúlt néhány évtizedben arra rendezkedett be, hogy a tehetségesebb fiatal játékosok hamar eladásra kerülnek tehetősebb csapatokhoz. Rendszerint Európába, de újabban egyre többen Brazíliában, az MLS-ben vagy éppen valamelyik közel-keleti csapatnál kötnek ki. Alapvetően a jobb játékosok sokszor csak pályafutások zenitjén túl, a többé vagy kevésbé sikeres európai léigóskodás végeztével térnek vissza a kontinensre.

A friss bajnok River Plate az elmúlt időszakban élen járt korábbi játékosai visszahozatalában, hiszen a hivatalos transzfereket tekintve Matías Kranevitter még decemberben tért vissza, a közelmúltban pedig Ramiro Funes Mori és Manuel Lanzini szerződtetését jelentették be. Előbbi kettő nyolc, utóbbi kilenc év után tért vissza a "milliomosokhoz". Ezzel viszont még nincs vége, a hírek szerint Gonzalo "Pity" Martínez és akár a világbajnok Gonzalo Montiel is rövidesen újra magára öltheti a jellegzetes átlóscsíkos szerelést.

A nagy rivális Boca Juniors is visszahozott a kontinensre egy nagyágyút, noha nem egykori játékosát, de az uruguayi Edinson Cavani leigazolása óriási fegyvertény. A 36 esztendős klasszis 16 éves európai karrier után tért vissza Dél-Amerikába, hogy közel legyen otthonához.

A Racing Club ezzel szemben egy korábbi játékosát csábította vissza, Roger Martínez 2016 után erősíti ismét az Academiát. A kolumbiai támadó távozása óta ugyan Európában is megfordult, de játszott Ázsiában is Mexikóban is. Honfitársa, Juan Fernando Quintero argentin visszatérése is szóba került. A River Plate egykori középpályását ugyancsak a Racinggal boronálták össze, de az érkezését egyelőre nem jelentették be.

Az Independiente eközben a San Lorenzo korábbi védőjét, Walter Kannemannt igyekszik hazahozni a Grémiótól. A hatszoros argentin válogatott labdarúgó 2014-ben hagyta mögött hazáját, de az amerikai kontinensről azóta sem tette ki a lábát.

Argentínán kívül is megfigyelhetünk hangzatos dél-amerikai hazatéréseket. A Real Madrid egykori klasszisa, Marcelo még februárban írt alá az általa 2007-ben elhagyott nevelőcsapatához, a Fluminenséhez. A megrekedt kolumbiai zsugás, James Rodríguez nemrég írt alá a Sao Paulóhoz, azok után, hogy 2010-ben a Banfieldet erősítette utoljára a kontinensen. Csapattársa lesz az SPFC-nél az együtteshez 11 év távollét után hazatérő Lucas Moura is. Az annak idején a Bocában is játszó chilei fenegyerek, Gary Medel 12 esztendő után játszhat újra Dél-Amerikában, miután a Vasco da Gamához igazolt. Az ecuadoriak csillaga, Enner Valencia pedig tízéves távollét után a brazil Internacionalhoz tért vissza Dél-Amerikába.

Bizonyára az argentin és a dél-amerikai névsor még korántsem véges, mivel még bőven van idő az aktuális átigazolási időszakból.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8018188705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása