Futballtangó

Taroltak az argentinok a FIFA díjátadó gáláján

2023. február 28. - _Adamo_

fifa-the-best-awards-1517400.jpeg

Hétfő este Párizsban rendezték meg a FIFA éves díjkiosztó gáláját, melyen különböző kategóriákban díjazták a 2022-es esztendő legjobbjait. Természetesen a világbajnok argentin válogatott főszereplői több elismerést is hazavihettek.

Az argentin válogatott csapatkapitánya, Lionel Messi diadalmaskodott az év játékosa kategóriákban, miután megannyi klub-, és válogatott cím után 2022-ben a vb-trófeát is felemelhette. A 35 éves hétszeres aranylabdás klasszis az egész tornán nagyszerű játékkal járult hozzá az Albiceleste sikeres meneteléséhez, a világbajnokságon is a legjobb játékosnak választották meg. A szavazáson Kylian Mbappét és Karim Benzemát előzte meg.

"Csapatként tudtunk nyerni, elértünk egy olyan álmot, amelyet nagyon régóta dédelgettünk magunkban. Sikerült, megcsináltuk, a legcsodálatosabb dolog, ami történt velem a pályafutásom során. Köszönöm a családomnak, az argentin embereknek, nem felejtem el, hogy együtt ünnepeltünk!" - mondta Messi a beszédében.

Az év férfi edzőjének járó elismeréssel Lionel Scaloni, az argentin csapat szövetségi kapitánya gazdagodott. A szerződését 2026-ig meghosszabbító szakember eddigi, négyéves regnálása alatt egy hosszú veretlenségi sorozat mellett Copa Américát és világbajnokságot nyert a nemzeti csapattal, mindezt alig 44 évesen. Scaloni mellett még Carlo Ancelotti és Pep Guardiola volt jelölt az elismerésre.

"Köszönöm mindenkinek, különösen a játékosoknak, akik rám szavaztak, és külön köszönöm annak a huszonhat játékosnak, akikkel megnyertük a világbajnokságot. A szurkolóké is ez a díj, no és a családomé is, nekik köszönhetően állok most itt. Köszönöm a hazámnak is!"

A világbajnok csapat kapusa, Emiliano Martínez kapta az év kapusa elismerést, miután fantasztikus védésekkel járult hozzá a vb-címhez és az Aston Villa kapusát a torna legjobb kapusának is megválasztották korábban. Dibu mellett Thibaut Courtois és Yassine Bounou versengett az elismerésért.

"Történelmi pillanat volt hazánk számára a vb-győzelem, hosszú idő után nyertünk. Nagyon büszkék vagyunk, érezzük a kötődést a hazánkhoz és a szurkolókhoz. Ez volt a nagy álmom, a vb-siker. Édesanyám takarítónőként dolgozott, kőkeményen, köszönöm neki ezt a díjat!" - mondta Martínez a díj átvétele után.

A 2022-es év legjobb szurkolói elismerését az argentin szurkolók kapták, akik a világbajnokság minden argentin meccsén több tízezren voltak jelen, vonulásukkal és énekükkel pedig elárasztották Katar utcáit. Az elismerést a párizsi színpadon Carlos Tula vehette át, aki 1978 óta minden egyes világbajnokságon a helyszínen szurkolt a "gauchóknak".

"Milliónyi argentin szurkolót képviselek. Voltak nehéz időszakaink, de reményt kaptunk tőletek" – fogalmazott Tula.

Az év csapata a férfiaknál: Thibaut Courtois (Belgium, Real Madrid) - Achraf Hakimi (Marokkó, PSG), Virgil van Dijk (Hollandia, Liverpool), Joao Cancelo (Portugália, Manchester City/Bayern München), Casmiro (Brazília, Real Madrid/Manchester United), Kevin De Bruyne (Belgium, Manchester City), Luka Modric (Horvátország, Real Madrid) - Karim Benzema (Franciaország, Real Madrid), Erling Haaland (Norvégia, Borussia Dortmund/Manchester City), Kylian Mbappé (Franciaország, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (Argentína, Paris Saint-Germain)

A hölgyek kategóriájában az év játékosa a spanyol Alexia Putellas lett, a másik két egyéni díjat az Európa-bajnok angol válogatott képviselői kapták: a kapusok közt Mary Earps, az edzők közt Sarina Wiegman diadalmaskodott.

Az év csapata a nőknél: Christiane Endler (Chile, Olympique Lyon) - Lucy Bronze (Anglia, Manchester City/Barcelona), Wendie Renard (Franciaország, Olympique Lyon), Leah Williamson (Anglia, Arsenal), Mapi León (Spanyolország, Barcelona) - Keira Walsh (Anglia, Manchester City/Barcelona), Lena Oberdorf (Németország, Wolfsburg), Alexia Putellas (Spanyolország, Barcelona) - Beth Mead (Anglia, Arsenal), Alex Morgan (Egyesült Államok, Orlando Pride/San Diego Wave), Sam Kerr (Ausztrália, Chelsea)

Ezen kívül a Puskás-díjat az amputált lábú lengyel labdarúgó, Marcin Oleksy vihette haza egy akrobatikus mozdulattal lőtt találattal, az év Fairplay-díjasa a grúz Luka Lochosvili lett, aki a pályán mentette meg ellenfele életét azzal, hogy a kihúzta a nyelvét az ájult játékostársnak az orvosok pályára érkezéséig.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4818060130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása