Futballtangó

Egyetlen argentin csapat a legjobb nyolc között a Libertadores-kupában

2021. július 23. - _Adamo_

A Libertadores-kupa 2021-es kiírásában ugyan hat argentin csapat is bejutott a nyolcaddöntőbe, csupán egyetlen jutott tovább a legjobb nyolc közé, méghozzá abból a párharcból, ahol két argentin klub találkozott egymással, és az egyiknek muszáj volt továbbmennie. Az összes többi gárda könnyűnek találtatott a külföldi ellenfelekkel szemben. Szigorúan az eredményeket nézve blamáról és krízisről beszélhetnénk, de elnézve például a Boca Juniors kiesésének körülményeit, tartok tőle, hogy sokkal inkább egy előre eltervezett akció eredménye volt az argentin csapatok "levadászása".

Az egyedüli argentin negyeddöntős a 2018-as győztes és 2019-es finalista River Plate csapata lesz, amely a hazai 1-1 után az idegenbeli visszavágón az újonnan igazolt Braian Romero duplájával 2-0-ra diadalmaskodott az Argentinos Juniors ellen.

A leginkább fájó és legnagyobb vihart kavaró hétközi argentin búcsú a Boca Juniors kiesése volt az első számú dél-amerikai nemzetközi klubtornában. Az "arany-kékek" két 0-0 után tizenegyesekkel maradtak alul a brazil Atlético Mineiróval szemben úgy, hogy mindkét meccsen egy-egy véleményes találatot vett el tőlük a videóbíró. A második mérkőzésen tömegjelenet alakult ki a pályán a Boca meg nem adott gólját követően, mely után egy-egy stábtagot a játékvezető ki is állított. A feszültség nem csillapodott, és a találkozó folyamán többször is félbeszakadt a játék, a mérkőzés után pedig a Boca játékosai az öltözőfolyosón próbáltak élégtételt venni az őket provokáló brazil játékosokon. Az argentin klub feldühödött labdarúgóit a helyi rendőrségnek könnygázzal kellett megfékeznie, mivel rátörték az öltözőt az Atléticóra, így nem akármekkora csetepaté alakult ki, melynek végül a hatóságok vetettek véget azzal, hogy számtalan Boca-játékost bevittek a rendőrségre, akiknek az éjszakát a hűvösön kellett tölteniük.

Sokat elárul a helyi megítélésről, hogy a semleges szakértők többsége a Bocának adott igazat, s nem a játékosok felháborodását vitatták, hanem inkább a CONMEBOL bűnösségét firtatták. Ezért nem is szeretnék állást foglalni, megtették ezt éppen elegen, ráadásul sokkal autentikusabb személyek:

“Teljesen megértem a Boca-játékosok reakcióját. Felkészülnek egy futballmeccs megnyerésére, és ellopják tőlük a játékot. A VAR használata szégyenteljes. Rendkívül alattomos volt, mindkét meccsen szándékosan tévedtek a kárukra. Hosszú ideje elítélem ezt az aljas karaktert, Alejandro Domínguezt, a CONMEBOL elnökét, teljesen megölik a futballt. A VAR-t arra használják, hogy a barátaikat segítsék, és mivel a brazil csapatokat támogatja, ezért az összes brazil csapat tovább fog jutni a Libertadores-kupa és a Copa Sudamericana aktuális köréből. Teljesen egyértelműen kedveznek nekik"

- jegyezte meg az egykori paraguayi kapuslegenda, José Luis Chilavert, aki játékosként annak idején a Vélezzel nyert Libertadores-kupát.

Az egykori hírhedt kapus, José Luis Chilavert beleszállt a nemzetközi szövetség elnökébe

“Most leveszem a River mezét, mellyel azonosulok, és felveszem az argentin focimezt. Mindenki láthatta, hogy mi történt. Ezek után Dél-Amerika valamennyi országában hatalmas tiltakozásnak kéne lennie. Nyilván a Libertadores-kupát folytatni kell, de a szövetséget és a sorozatot meg kell tisztítani ezektől a gonosz erőktől, akik szándékosan irányítják az eredményeket, mert ennek már semmi köze a focihoz. El kell távolítani a korrupt vezetőket, mert ne legyenek kétségeink, ezek nem véletlen történtek, egyesek befolyásolják az eseményeket. Nem tudom, hogy ez-e a legjobb szó rá, de úgy gondolom, hogy megölik a futballt, rendkívül kínos volt"

- vélekedett már az ősi rivális River Plate egykori zseniális hálóőre, Ubaldo Fillol, aki szintén a vetélytárs mellé állt.

Ők voltak a semlegesek, jöjjenek most egy érintett szavai, Juan Román Riquelme a Boca egykori ikonikus játékosa, mostani alelnöke így élte meg a megpróbáltatásokat:

"Szomorúak vagyunk és sértve érezzük magunkat. Mindkét meccset megnyertük, és mégis kiestünk, ilyet még sose láttunk. Mindkét meccsen méltóképpen képviseltük a színeinket, de amikor gólokat szerzel és nem akarják megadni, semmit sem tehetsz ellenük. Csak gratulálni lehet a srácoknak, mert jól felkészültek, csodálatosan edzenek, hihetetlen előszezonon vannak túl.

Mindig is szerettem a Libertadores-kupában játszani, számomra ez mindig is egy nagyszerű érzés volt. Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy mi történt múlt héten a stadionunkban, a Cerro Porteño meccsén, vagy például ezen a mérkőzésen. Mindig is nagyon komoly sorozat volt, de ilyen dolgoknak egyszerűen nem szabadna megtörténnie.”

A Libertadores-kupa idei sorozatának másik két argentin-brazil nyolcaddöntőjében is a "gauchók" húzták a rövidebbet: a Copa Sudamericana-, és Recopa-győztes Defensa y Justicia kettős vereséggel búcsúzott a favorit Flamengo ellen, a Racing Club az idegenbeli döntetlen után hazai zakóval fejezte be a Sao Paulo elleni csörtét. A "Waterloo" azzal lett teljes, hogy az első meccs megnyerése után a számtalan tehetséges olimpikont nélkülöző Vélez Sarsfield is elhullott az ecuadori Barcelonával szemben.

A sorozatban utoljára tíz évvel ezelőtt, 2011-ben fordult elő, hogy csak egyetlen argentin csapat szerepelt a legjobb nyolc között, akkor a Vélez az elődöntőben esett ki. Azóta rendszerint legalább kettő, de nem egyszer több csapat képviselte az égszín-kék színeket, például a 2018-as végjátékban négyen voltak ott a negyeddöntőben, és végül River-Boca házi döntőt rendeztek - de még milyet.

Chilavert kedden megfogalmazott szavai a folytatásban szinte teljesen bebizonyosodtak, eddig a két sorozatban együttesen csak két brazil csapat búcsúzott: az az Internacional, amely a rendes játékidőben tizenegyest rontott, majd büntetőpárbajban veszített, a második számú kupában pedig a Grémio kevesebb idegenben lőtt góljával esett ki.

Libertadores-kupa, nyolcaddöntő, a visszavágók eredményei

Flamengo (brazil) - Defensa y Justicia (argentin) 4-1
Továbbjutott: a Flamengo 5-1-es összesítéssel
Internacional (brazil) - Olimpia Asunción (paraguayi) 0-0 - büntetőkkel: 4-5
Továbbjutott: az Olimpia Asunción 0-0-s összesítés után büntetőkkel
Barcelona (ecuadori) - Vélez Sarsfield (argentin) 3-1
Továbbjutott: a Barcelona 3-2-es összesítéssel
Fluminense (brazil) - Cerro Porteno (paraguayi) visszavágó: augusztus 3. (az első meccs eredménye: 2-0)
Atlético Mineiro (brazil) - Boca Juniors (argentin) 0-0 - büntetőkkel: 3-1
Továbbjutott: az Atlético Mineiro 0-0-s összesítés után büntetőkkel
Argentinos Juniors (argentin) - River Plate (argentin) 0-2
Továbbjutott: a River Plate 3-1-es összesítéssel
Racing Club (argentin) - Sao Paulo (brazil) 1-3
Továbbjutott: a Sao Paulo 4-2-es összesítéssel
Palmeiras (brazil) - Universidad Católica (chilei) 1-0
Továbbjutott: a Palmeiras 2-0-s összesítéssel

Libertadores-kupa, a negyeddöntők párosításai

Flamengo (brazil) - Olimpia Asunción (paraguayi) 
Barcelona (ecuadori) - Fluminense (brazil)/Cerro Porteno (paraguayi)
Atlético Mineiro (brazil) - River Plate (argentin) 
Sao Paulo (brazil) - Palmeiras (brazil)

A negyeddöntők első mérkőzéseit augusztus 10-12-ig rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerülhet sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5716635622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása