Futballtangó

Peru leghíresebb stadionjai - Estadio Alberto Gallardo

2023. március 20. - _Adamo_

albertogallardo.jpg

A Peru legnagyobb csapatai közé tartozó Sporting Cristal Limában az Estadio Alberto Gallardo nevű létesítményben vívja a hazai mérkőzéseit.

Az Estadio Alberto Gallardo 1961-ben nyitotta meg kapuit, akkoriban még a környező kerület nevét viselve Estadio San Martín de Porres volt a stadion neve. 2012-ben lett névadója Alberto Gallardo, a Sporting Cristal egykori perui válogatott szélsője, aki a klub legnagyobb bálványa.

Az első mérkőzést a stadionban a Sporting Cristal a KDT Nacional ellen vívta a perui másodosztályban. Kezdetekben alapvetően a másodosztály mérkőzéseinek adott otthont, egy időben a helyi kupadöntő rendszeres helyszíne volt. A perui bajnokság 1966-os decentralizálása után a Sporting otthonaként szolgál, és a csapat nemzetközi kupamérkőzéseinek is otthont ad.

A stadion 1995-ben esett át egy komolyabb felújításon, miután állapota jelentősen leromlott. A jelenlegi formájában 11 500 néző befogadására alkalmas, a játékteret egyszintes lelátók veszik körbe. A stadion a Rímac folyó partján, Lima városán belül központi helyen található, könnyen megközelíthető. Az újranyitás alkalmával a Sporting 1995. szeptember 24-én 6-0-s győzelmet aratott a Cienciano felett.

A Sporting Cristal az Universitario de Deportes és az Alianza Lima mellett a harmadik csapat, amely az 1966-os egységesítés óta folyamatosan tagja a perui első osztálynak. Mindkét csapattal nagy rivalizálásban áll. Egyúttal a két másik klub után a harmadik legsikeresebbnek is mondhatja magát 20 bajnoki címével. Az utóbbi időben rendre kétévente nyerték meg a bajnokságot: 2012-ben, 2014-ben, 2016-ban, 2018-ban és 2020-ban is az élen végzett, míg 2021-ben második lett.

Az egyesületet 1955-ben Richard Bentín Mujica építész és felesége, Esther Grande de Bentín alapították. A klub résztulajdonosa volt a Backus and Johnston sörgyárnak, a gyár közelségéből kifolyólag gyakran "sörösöknek" hívták őket. A klub színei a kezdetektől fogva a világoskék és a fehér.

A Sporting 34 alkalommal vett részt a Libertadores-kupában, az 1962 és 1969 között felépített 17 meccses veretlenségi sorozata a leghosszabb széria volt a sorozat történetében. A csapat 1997-ben döntőt játszhatott, melyet 1-0-s összesítéssel veszített el a brazil Cruzeiróval szemben.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional del Perú - Peru
Estadio Monumental "U" - Universitario de Deportes
Estadio Alejandro Villanueva - Alianza Lima

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr418075704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása