Futballtangó

A River egykori nevelése a Tigrében lett gólkirály

2023. február 19. - _Adamo_

reteguiriver.JPG

Az argentin bajnokság előző idényének legeredményesebb játékosa, Mateo Retegui a Tigre színeiben 23 évesen ért karrierje eddigi csúcsára.

Mateo Retegui annak idején gyermekkorában a River Plate csapatában kezdte pályafutását, azonban különböző okokból a sors más utak mentén rendelte el a folytatást számára. A gólerős támadó akkoriban párhuzamosan gyeplabdázott és focizott, gyakori térdfájásai miatt az orvosok válaszút elé állították, ő pedig a labdarúgás mellett tette le a voksát.

„Minden megvan benne, hogy futballista legyen és valóra váltsa az álmait” – mondta róla akkoriban az édesapja.

Retegui egészen 2017-ig a River utánpótlásában nevelkedett és nagy tehetségként tartották számon, majd mivel nem hosszabbították meg a szerződését, meglepetésre szabadúszóként az ősi rivális Boca Juniorsnál kötött ki. A Xeneize megadta számára a lehetőséget, hogy debütáljon a profik között. Ugyan a Boca első csapatában képtelen volt gyökeret verni magának, tőlük kölcsönben az Estudiantes La Plata és a Talleres Córdoba soraiban lehetősége volt a további fejlődésre.

A befejezőcsatár 2021-ben a Talleresben vált gyakori szereplővé, miközben 24 meccsen négyszer volt eredményes a bajnokságban. Ezt követően az első osztályba visszatérő Tigre csapott le a játékjogára, amely színeiben alighanem minden képzeletet felülmúlt a 2022-es teljesíténye. Retegui a tavalyi első kiírásban a Copa de la Liga Profesional alatt kiegészítő emberként három gólt szerzett - abból az egyik találata éppen a playoff negyeddöntőjében született a River ellen, csapata pedig végül az akkor még Marcelo Gallardo által irányított "milliomosokat" kiejtve menetelt egészen a döntőig.

A legutóbbi Liga Profesionalban 27 pályára lépés alatt szerzett 19 góllal lett a bajnokság gólkirálya. A fiatal csatár nem titkoltan mindig kettőzött erővel küzdött nevelőcsapata ellen és az előző playoff-ban lőtt gólja mellett tavaly augusztusban az 1-1-es döntetlenre végződő találkozón is eredményes volt a Riverrel szemben, tizenegyesből vette be Franco Armani kapuját.

Vasárnapra virradóra ismét farkasszemet nézhetett egykori nevelőcsapatával, Retegui azonban nem tudott eredményes lenni, a River pedig végül 1-0-ra győzött a Tigre ellen a 2023-as kiírás negyedik fordulójában.

Mindent egybevetve 47 mérkőzésen 27-szer volt eredményes a Tigre mezében, a tavalyi gólkirályi címe után holtversenyben jelenleg is vezeti a góllövőlistát, és a Liga Profesional legerősebb támadói közé tartozik. Ráadásul Retegui áprilisban még mindig csak 24 éves lesz, így minden esélye megvan arra, hogy belátható időn belül külföldön, akár egy európai csapatban is kipróbálhassa magát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1718052966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása