Futballtangó

A továbbjutás küszöbén

2022. november 30. - Pietro87

argpolbeharang.png

Nem könnyű az argentin válogatott szurkolóinak az élete, hiszen az ezt megelőző világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is az utolsó csoportmeccsre maradt minden lényegi kérdés.

Ennek ellenére az akkori helyzetet és a mostanit még véletlenül sem lehet összehasonlítani, beleértve a továbbjutási esélyeket vagy a csapatot körüllengő atmoszférát. 2018-ban a rengeteg sebből vérző válogatott egy hajrában szerzett Rojo-találattal rágta át magát Nigérián, hogy aztán igazolva a vele szemben megfogalmazott számtalan kritikát, megsemmisítő vereséget nyeljen be a nyolcaddöntőben Franciaország ellen. A sors iróniája, hogy ez a párosítás ezúttal is összejöhet, melyhez az kell, hogy a vélhetően első helyen továbbjutó franciákat kikapják a második pozícióban befutó argentinok. Amellett, hogy ezt a párharcot egyik fél sem szeretné, önmagában hazárdjáték is lenne erre játszani, hiszen a csoport jelenlegi állása szerint még mind a négy csapatnak megvan az esélye a továbbjutásra. Lionel Scaloniék számára pedig egy döntetlen még nem is jelentene megváltást a következő körhöz, ellentétben Lengyelországgal.

Mivel a francia csapatot senki sem szeretné kifogni, egy taktikus, mégis nyílt összecsapásra van kilátás, miközben még a másik csoportmeccs alakulására is figyelni kell. A lengyelek most is, az immár vb-góllal is bíró legnagyobb sztárjukban, Lewandowskiban és a kontrákban bízhatnak, míg Argentína abban, hogy ezúttal mások is fellépnek a sorsdöntő meccs során Messi mellé a támadósorban. Lautaro Martínez ugyan kisebb fájdalmakkal fejezte be a Mexikó elleni mérkőzést, de a bokája rendben van és minden bizonnyal a ma esti kezdőben kap majd helyet. Scaloni kezdőjét egyelőre csak találgatja a hazai sajtó, de a kapus poszt illetve a támadó trió szinte biztosra vehető. A védelem összeállítását az ellenfél magasságbeli fölénye is befolyásolhatja, mert a lengyel keret az átlagmagasságot tekintve a hetedik legmagasabb, míg az argentint csupán az utolsó előtti helyen találjuk meg. Erre alapozva még Juan Foyth vagy Germán Pezzella is bekerülhet a kezdő tizenegybe – mindketten 187 cm magasak -, csökkentve ezzel is az ellenfél fölényét a levegőben. Ezzel együttvéve leszögezhető, hogy bármilyen kezdőt is küld majd fel a pályára Scaloni, nagyon kell majd figyelni a pontrúgások és beadások jelentette veszélyekre. Ahogyan Messiéknek is inkább a földön kell párharcokat nyerniük a Kamil Glik vezette védelem ellen.

scalonipoland.jpg

Lionel Scaloni a sajtótájékoztatón

A találkozó előtti sajtókonferencián Scaloni annyit mondott, hogy felkészültek az ellenfélből, változások ismét lehetnek a kezdőt illetően, ahogyan azzal sem mondott el újat, hogy kizárólag a győzelem az, ami elfogadható számukra:

Előfordulhatnak cserék egyes posztokon, de az alapvető koncepciónkat ezúttal sem dobjuk el. Sajnos voltak kényszerű veszteségeink is az elmúlt időszakban, ez ellen nem tudunk mit tenni. Egy edzőnek hozzá kell szoknia a változtatásokhoz, és nem esünk kompromisszumokba, ha a csapat fejlesztésére törekszünk. Enzo mindkét meccsen nagyszerűen szállt be, lehet, hogy így tud a leghasznosabb lenni, hogy menet közben hoz energiát a csapatba, még nem döntöttük el, hogy kezdeni fog-e.

A világbajnokság ezen szakaszában mindig csak az előttünk álló mérkőzésre koncentrálunk. Nem gondolhatunk a nyolcaddöntőre, amikor még tovább sem jutottunk a csoportból. Butaság lenne most azon agyalni, hogy a franciák vagy más legyen az ellenfél. Nyerni akarunk Lengyelország ellen.

A múltat nézve az Albiceleste 12. alkalommal mérkőzik meg Lengyelország legjobbjaival és az eddigi statisztika nekik kedvez: hat győzelem és két döntetlen mellett háromszor szenvedtek vereséget európai riválisuktól. Világbajnokságon harmadszor fognak összecsapni, előző két találkozójukra még a ’70-es években került sor. 1974-ben ugyanígy a csoportkörben futottak össze, de a záró- helyett akkor a nyitómeccset játszották le Stuttgartban 3-2-es lengyel siker mellett. Négy évvel később a második forduló csoportküzdelmei során mérkőztek meg, ahol Rosarióban Mario Kempes duplájával 2-0-ra múlták felül ellenfelüket. E két világbajnoki meccsel együtt elmondhatjuk, hogy a nyertes fél mindig bejutott a torna legjobb négy csapata közé: 1974-ben a bronzmeccsen a brazilokat legyőzve történelme legjobb eredményét érte el Lengyelország, míg 1978-ban Argentína először ért fel a csúcsra a hazai rendezésű világeseményen.

argpol78.png

1978-ban 2-0-ás argentin siker született

Harmadik világbajnoki randevújuk ma este 8 órától a holland Danny Makkelie sípjára indul el Dohában, a 974-es elnevezésű stadionban.

iVamos Argentina!

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8117991282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása