Futballtangó

Kolumbia leghíresebb stadionjai - Estadio Atanasio Girardot

2022. augusztus 10. - _Adamo_

gerardot.jpg

Argentína, Brazília és Uruguay után Kolumbia felé vesszük az irányt és igyekszünk a következő időszakban virtuálisan végig járni a kávétermésztő ország legjelentősebb labdarúgó-stadionjait. 

A Kolumbia északnyugati részén található Medellín testvérvárosa Buenos Airesnek, és mivel híres a különleges virágfajtáiról, széles körben hívják a virágok fővárosának (Capital de las Flores). A városban az Atlético Nacional és az Independiente Medellín színesíti a helyi labdarúgó életet, mindkét vetélytárs otthona az Estadio Atanasio Girardot.

Az egykori kolumbiai szabadságharcosról, Atanasio Girardot-ról elnevezett komplexumot 1953-ban adták át. Területén a stadionon kívül több labdarúgópálya, edzőpályák és baseball park is található. A stadiont legutóbb a 2011-es U20 világbajnokságot megelőzően újították fel komolyabban, amikor többek közt a játéktér is tejesen új borítást kapott. Azt megelőzően a 2001-es Copa Américán és a 2010-es dél-amerikai játékokon is rendeztek benne mérkőzéseket. Jelenlegi befogadóképessége valamivel több mint 40 ezer férőhely.

A létesítményben játszó két csapat közül Atlético Nacional az országos rekordbajnok és Pablo Escobar szerepvállalása révén kétségkívül a legismertebb kolumbiai egyesület. A drogbáró a klubhoz csábította az ország legjobb labdarúgóit, akik később a kolumbiai válogatott gerincét adták. Megjelenésével és kiapadhatatlan kincsestárként funkcionáló anyagi lehetőségeivel el tudta érni, hogy a legjobbak az Atléticóban futballozzanak, és ne igazoljanak külföldre, valamint esetenként akár nevesebb légiósokat is megszereztek, így a 80-as években jelentősen emelkedett a helyi bajnokság színvonala. Regnálása idején, 1989-ben első kolumbiai csapatként megnyerték a Libertadores-kupát, melyet később 2016-ban újra elhódítottak. A teljesség igénye nélkül olyan közismert kolumbiai játékosok fordultak meg fénykorukban az Atléticóban, mint az őrült kapus, René HiguitaFaustino Asprilla, Victor Aristizábal vagy a tragikus sorsú Andrés Escobar.

Emellett a Nacional összesen 17 alkalommal lett bajnok hazájában, így két elsőséggel előzi meg a bogotái Millonariost, miután az idei első kiírásban öt év után először diadalmaskodtak újra. Ezzel szemben az Independiente számára eddig öt alkalommal jött össze a bajnoki cím, legutóbb 2016-ban. A csapat előszeretettel alkalmazott az évek során argentin játékosokat, a klub legeredményesebb góllövője is a jelenleg Brazíliában futballozó German Cano a maga 119 találatával.

A medellíni komplexum kedvelt koncerthelyszín, az elmúlt években olyan világsztárok léptek fel területén, mint Paul McCartney, a Guns n' Roses, Madonna vagy Beyoncé.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2717902619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása