Futballtangó

Példátlanul súlyos büntetést kaptak a Boca Juniors játékosai

2021. október 10. - _Adamo_

incidentes-boca_862x485_1.jpg

A Boca Juniors csapata vitatott körülmények között esett ki a Libertadores-kupa 2021-es kiírásának nyolcaddöntőjében, a búcsút követő rendbontás után pedig a minap súlyos büntetést kaptak a klub játékosai.

A Boca Juniors július végén két 0-0 után tizenegyesekkel maradt alul a brazil Atlético Mineiróval szemben úgy, hogy mindkét meccsen egy-egy véleményes találatot vett el tőlük a videóbíró. A második mérkőzésen tömegjelenet alakult ki a pályán a Boca meg nem adott gólját követően, mely után egy-egy stábtagot a játékvezető ki is állított. A feszültség nem csillapodott, és a találkozó folyamán többször is félbeszakadt a játék, a mérkőzés után pedig a Boca játékosai az öltözőfolyosón próbáltak élégtételt venni az őket provokáló brazil játékosokon. Az argentin klub feldühödött labdarúgóit a helyi rendőrségnek könnygázzal kellett megfékeznie, mivel rátörték az öltözőt az Atléticóra, így nem akármekkora csetepaté alakult ki, melynek végül a hatóságok vetettek véget azzal, hogy számtalan Boca-játékost bevittek a rendőrségre, akiknek az éjszakát a hűvösön kellett tölteniük.

Sokat elárul a helyi megítélésről, hogy a semleges szakértők többsége a Bocának adott igazat, s nem a játékosok felháborodását vitatták, hanem inkább a CONMEBOL bűnösségét firtatták.

A hivatalos döntése értelmében a Boca Juniors több játékosa is súlyos büntetésben részesült, amiért az Atlético Mineiro elleni Libertadores-kupa-nyolcaddöntő után kirobbant botrányban főszerepet vállaltak.

A nemzetközi szövetség határozata szerint a csapat játékosai közül Cristian Pavón és Sebastián Villa Cano egyaránt hat-hat meccses eltiltást és 30 ezer dolláros pénzbüntetést kapott; Marcos Rojo büntetése öt meccs és 25 ezer dollár; a csapatkapitány Carlos Izquierdozt négy meccstől meszelték el és 20 ezer dollárt kell fizetnie; Diego González három mérkőzésre szóló eltiltás mellett fizetheti 15 ezer dollárt; a cserekapus Javier García jutalma két meccs és mínusz 10 ezer dollár lett; míg Norberto Briasco és Carlos Zambrano csak figyelmeztetést kapott a részvételért.

Nem elég, hogy a Boca az idei sorozatból vitatott körülmények között esett ki, amely után még a legnagyobb riválisok is mellettük álltak, ezekkel a döntésekkel gyakorlatilag a következő nemzetközi idényre is megpecsételték a sorsukat, hiszen a fentiek azt jelentik, hogy egy fél kezdőcsapatnyi játékos kihagyni kényszerül a következő kiírás csoportkörének nagy részét. (Már ha a Xeneize bejut a Libertadores-kupa vagy a Copa Sudamericana 2022-es felvonásába.)

Nyilván teljesen egyértelmű, hogy a kiesés után nem a legokosabb megoldás porral oltóval és ököllel az ellenfélre és a rendezőkre támadni, és ennek következményeket kell vonnia maga után. Tiszta sor, büntetni kellett valamilyen szinten. Ugyanakkor azért voltak ok-okozati tényezők, és egyelőre arról nem nagyon írnak, hogy az argentin csapat játékosait szándékosan provokáló, cukkoló, kinevető - az elcsalt (?) továbbjutást kárörömmel ünneplő - brazil csapatnál nagyon osztogatnák az eltiltásokat, ellenben a Boca nemzetközi reményeit nem elég, hogy az irányított párharccal az ideire, hanem ezzel a koncepciós perrel gyakorlatilag a következő szezonra is tönkretették.

Mindenesetre ezen a hétvégén a nézők 578 (!) nap után visszatérhettek a La Bombonerába, amely olyan erőt és előnyt ad az "arany-kékek" számára, amellyel a világon csak nagyon kevés csapat rendelkezhet.

boca-juniors-v-river-plate---copa-argentina-2021-f150123043d3662f44d169596e712037.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3716715412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása